Ο Δένδιας πήγε με κυβερνητικό αεροσκάφος στην Τουρκία και παρέλαβε τον Τζιτζικώστα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Aπόστολος Τζιτζικώστας – Νίκος Δένδιας / Facebook
06/11/2022  10:07
Με κυβερνητικό αεροσκάφος παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τον Απόστολο Τζιτζικώστα από την Τουρκία μετά την περιπέτειά του με τις αρχές της γείτονος.

Με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και οι συνεργάτες του.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Τζιτζικώστας έκανε γνωστό ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά», αναφέρει ο περιφερειάρχης.

Δείτε την ανάρτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα

Δένδιας: Απαράδεκτη και καταχρηστική η κράτηση Τζιτζικώστα, αντιδράσαμε άμεσα
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε:

 

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας @tzitzikostas & στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής».

Διεθνής κατακραυγή για την τουρκική πρόκληση
Το τουρκικό «καψώνι» στον Απ. Τζιτζικώστα, πήρε διεθνείς διπλωματικές διαστάσεις.

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο ‘Αλβες Κορντέιρο σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέιρο.

Υπενθυμίζεται πως το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Σμύρνη όταν έφτασε στο λιμάνι της πόλης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε χθες στις 11:30 το πρωί με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε για 6 ώρες σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Το παρασκήνιο της ακραίας τουρκικής πρόκλησης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αποστολος Τζιτζικωστας πήγε χθες το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι απίστευτες και προσχηματικές δικαιολογίες των Τούρκων
Oι Τούρκοι επιβεβαίωσαν την απαγόρευση εισόδου στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δικαιολογία του τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ήταν τεχνικός ο λόγος της άρνησης εισόδου καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες του τουρκικού μέσου υπήρχε συνωνυμία με άτομο του οποίου η είσοδος στη χώρα ήταν απαγορευμένη. Σημειώνεται ότι τελικά επετράπη η είσοδός του στη χώρα αλλά ο ίδιος την αρνήθηκε μετά το περιστατικό.

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα
Άμεση και σκληρή απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά την ακραία πρόκληση από τις αρχές της Σμύρνης, οι οποίες δεν επέτρεψαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του κ.Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και ζητάει εξηγήσεις.

 

Ο Ιμάμογλου έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό»
Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντέδρασε μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη χώρα. Μιλώντας στο OPEN για το περιστατικό, είπε: «Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον φίλο μου Κώστα», είπε ο Ιμάμογλου αναφερόμενος στον Κώστα Μπακογιάννη που είχαν μια σύντομη συνομιλία με αφορμή το περιστατικό. Και συνέχισε: «Αφού δω τις λεπτομέρειες θα ενημερώσω τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα