Ο Αποστολάκης «φωτογράφισε» την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει να προσηλυτίσει τα Σκόπια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ΑνΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος (Δ) και ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης (Α) συνομιλούν στη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές

FEBRUARY 9, 2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μια ήταν η πλέον βασική πρόταση του Ευάγγελου Αποστολάκη κατά την πρώτη ομιλία του,στην ολομέλεια του Ελληνικού κοινοβουλίου, η οποία βέβαια εξηγούσε με πολύ εύσχημο τρόπο, ποια είναι τα στρατηγικά οφέλη της χώρας μας, με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά. ο υπουργός, φωτογράφησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη γειτονική Τουρκία, με την οποία μπορεί φαινομενικά να διάγουμε περίοδο “καλής γειτονίας”, μένει ωστόσο να εφαρμοστεί αυτό, από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με την φωτογραφική πρόταση του, ανάμεσα στη ροή του λόγου του, είπε:

«Η συνδρομή μας, θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που επιχειρούν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας».

Έως σήμερα τα Σκόπια, είναι στραμμένα προς την Τουρκία και ο βασικός λόγος, όπως σημειώνουν κύκλοι του Ελληνικού πενταγώνου, είναι η διαχρονική αντιπαράθεση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ζήτημα. Το ίδιο ωστόσο συμβαίνει και με την Αλβανία η οποία ποτέ δεν απεμπόλησε την φίλη Τουρκία, στέλνοντας διαρκώς φοιτητές της στις παραγωγικές σχολές.

Αυτό ωστόσο το κάνει και με την χώρα μας, η οποία δέχεται στις τάξεις της νεαρές και νεαρούς που γίνονται Αξιωματικοί και πλάθονται μέσα στην Ελληνική παιδεία και κουλτούρα. Το Hellas Journal, πριν λίγους μήνες είχε αποκαλύψει στοιχεία από έκθεση στελεχών των ΕΔ που είχαν πάρει μέρος σε κοινή άσκηση με την Αλβανία. Μέσα από την έκθεση έβγαιναν σαφή συμπεράσματα εντελώς διαφορετικής κουλτούρας ανάμεσα σε στελέχη των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μέσα από τις παραγωγικές σχολές, ανώτατα στελέχη από εκείνο το ρεπορτάζ μας, τόνιζαν πως αυτός είναι ένας βασικός τρόπος που μπορεί η χώρα μας να επηρεάσει τις γειτονικές χώρες και με τις σπουδές τους στην Ελλάδα, σε βάθος, όχι πολλών ετών, μπορείς να έχεις τους αυριανούς ηγήτορες του γειτονικού κράτους, βγαλμένους από τις δικές σου σχολές. Άρα έχεις κατ’ αυτό τον τρόπο, δημιουργήσει ένα φυτώριο που μόνο θετικά έχεις ν’ αποκομίσεις με ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα.

Τουρκία και Αλβανία, όπου είναι έντονο το Μουσουλμανικό στοιχείο στα βορειοδυτικά σύνορά μας, δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν στρατιωτικές σχέσεις και αυτό παρά το γεγονός πως η Αλβανία, βοηθήθηκε ιδιαιτέρως από την Ελλάδα κατά τη Νατοϊκή πορεία που έχει διαγράψει έως σήμερα.

Πως μπορεί η Ελλάδα να επηρεάσει τα Σκόπια μέσω της αμυντικής συνεργασίας

Ένα από τα βασικά ταξίδια του Ευάγγελου Αποστολάκη είναι αυτό που θα κάνει στη Γευγελή, όταν αυτό κλειδώσει διότι εκεί, μαζί με την ομόλογό του, θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τα όσα ορίζονται μέσα στο άρθρο 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών- το οποίο ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή- και δεν είναι κάτι άλλο από ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικής συνεργασίας μέσα από το οποίο ο υπουργός- που δεν ξεχνά σε καμία περίπτωση το στρατιωτικό του παρελθόν- θα θελήσει να πάρει την δέσμευση για την στρατιωτική συνεργασία. Σε τι μπορεί να φανεί χρήσιμη η Ελλάδα στη γειτονική χώρα; Σχεδόν σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς, με πιο βασικούς την διευρυμένη παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, παροχή στρατιωτικών υλικών και μέσων, οπλισμό, αεροσκάφη, πυρομαχικά κ.ο.κ. Ανώτατα στελέχη των ΕΔ εξηγούσαν πως η Ελλάδα για παράδειγμα, έχει F-16 – σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες- τα Block 30.

Αυτά μπορούν να περάσουν στα χέρια ιπταμένων της γειτονικής χώρας. Μπορεί μάλιστα η ΠΑ να εκπαιδεύσει τους αυριανούς πιλότους των Σκοπίων σε όλα τα στάδια και να υπάρξει μια όσμωση διαρκείας για εκπαιδευτικούς σκοπούς ακόμη και στα Simulator που διαθέτουμε.

Ταυτόχρονα, εφόσον Ελληνικά αεροσκάφη μετασταθμεύσουν στη Γευγελή, η ΕΑΒ σίγουρα με την τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες που θα υπάρξουν. Η όποια κατασκευή στρατιωτικού κτιρίου μπορεί να γίνει και από Ελληνικά χέρια. Επιπλέον εφόσον θ’ αναπτυχθεί στρατός, οχήματα κάθε τύπου, άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πολλά άλλα θα φανούν χρήσιμα εκεί και φυσικά τα Ελληνικά εργοστάσια μπορούν να τα υποστηρίξουν. Όπως εξηγούσαν ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας, εφόσον η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν αλλάζει, η Ελλάδα οφείλει πρώτα απ’ όλα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ότι περισσότερο μπορεί, ακόμη επί παραδείγματι και τις φόρμες του στρατού τους, να τις κατασκευάζουν Ελληνικά εργοστάσια, αν και πολλές από τις φόρμες και άλλα είδη ιματισμού, ράβονται σε άλλες χώρες και φτάνουν έτοιμα στη χώρα μας.

Το άρθρο 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών και η αμυντική συνεργασία

Ο πρωθυπουργός, ακόμη και κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, έσπευσε να καλύψει τον Ευάγγελο Αποστολάκη, δείχνοντας γι’ ακόμη μια φορά και με αυτό τον τρόπο, την εμπιστοσύνη που έχει στις ικανότητες του πάλαι ποτέ Ναυάρχου. Πάντως ο κος Αποστολάκης πριν «φωτογραφίσει» την Τουρκία στην ομιλία του, είχε κάνει focus στο άρθρο 17 της συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας πως «σύμφωνα με το Άρθρο 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί η συνεργασία με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, μέσω, μεταξύ άλλων, συχνών εκατέρωθεν επισκέψεων και επαφών της στρατιωτικής ηγεσίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, παροχή εκπαίδευσης, εκτέλεσης κοινών ασκήσεων και οικοδόμησης δυνατοτήτων.»

Η Αθήνα θέλει πάση θυσία να διατηρήσει ζωντανό αυτό το άρθρο. Αυτό τονίζουν με κάθε τρόπο και κύκλοι του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, διότι αυτό το άρθρο είναι ο έμμεσος τρόπος εκπαραθύρωσης της Τουρκίας από την Βαλκανική χώρα και «πάνω από το κεφάλι μας», έλεγαν με χαρακτηριστικό τρόπο οι ίδιοι άνθρωποι. Σύμφωνα με νομικούς, δυο είναι τα σημαντικά άρθρα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την άμυνα, το 16ο & το 17ο.

Στο 16ο άρθρο περιγράφεται η συνεργασία που τα δυο κράτη πρόκειται ν’ αναπτύξουν με κύριο σκοπό την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας που κι εδώ, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά σε όλους τους τομείς της αστυνόμευσης και διευρυμένα, στην Πολιτική προστασία.

Στο 17ο άρθρο, περιγράφονται όλα εκείνα που περικλείονται στις λέξεις «αμυντική συνεργασία» που είναι η εκπαίδευση-και η Ελλάδα εδώ έχει κάνει τεράστια άλματα ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τις ειδικές επιχειρήσεις, που έχει γίνει παραδεκτή από τους πλέον προηγμένους στρατούς- οι ανταλλαγές επισκέψεων, η διεξαγωγή διμερών ασκήσεων, η τεχνογνωσία, η ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή στο Ελληνικό πεντάγωνο παρατηρούν οποιαδήποτε κίνηση γίνεται, από «χώρες «που εκείνο που επιδιώκουν είναι να «προσηλυτίσουν» από τώρα την βόρεια γείτονά μας και να εκμεταλλευτούν γεωστρατηγικά τη θέση της, αλλά και τους πόρους που θα κεφαλαιοποιηθούν σ’ αυτή, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Ατλαντική συμμαχία.

Συμπερασματικά, εφόσον σε πολιτικό επίπεδο πάρθηκε αυτή η απόφαση, τώρα όλοι οι οργανισμοί καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να φέρουν όσο πιο κοντά γίνεται τη συνορεύουσα χώρα με την Ελλάδα, ώστε μελλοντικά να αποδειχτεί πραγματική σύμμαχος και να μην βλέπουμε νέες παραβιάσεις ή τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη, αρκετά έχουμε να παλέψουμε δεν χρειάζονται περισσότερα λένε στρατιωτικές πηγές.

Πηγή: Ο Αποστολάκης «φωτογράφισε» την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει να προσηλυτίσει τα Σκόπια https://hellasjournal.com/2019/02/o-apostolakis-fotografise-tin-toyrkia-os-ti-chora-poy-thelei-na-prosilytisei-ta-skopia/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΥΠΕΘΑ ναυαρχος κ. Αποστολακης για την υλοποιηση του αρθρου 17 της Συμφωνιας θεωρει δεδομενο οτι οι Ελληνες Αξιωματικοι , -που οι περισσοτεροι καταγονται απο την Βορειο Ελλαδα και τις τρεις Μακεδονιες μας -θα σφιχταγκαλιασουν τους Σκοπιανους Βορειο” Μακεδονες” και θα συγχορευουν και τους Σκοπιανους χορους, για να δικαιωσουν τις φας τρακ αποφασεις και Συμφωνιες των κ.κ. Τσιπρα-Καμμενου και Κοτζια.
    Ποσα χρονια περασαν για την προβληματικη απο το 1952-και τωρα ακομη- συνεργασια των Ελληνων και Τουρκων Αξ/κων στα πλαισια του ΝΑΤΟ , οταν μαλιστα θα τους μιλουν οι Σκοπιανοι για την ανυπαρκτη Μακεδονικη γλωσσα τους και οταν πολλοι προγονοι τους θυσιασθηκαν γιαυτην την Μακεδονια απο το 1904-1949;;;.
    Αφηστε τον πονο -γιατι οχι και θυμο- που θα νοιωθουν απο την γνωση της ενδοξης Ελληνικης Ιστοριας , που την εμαθαν ως επαγγελματιες στρατιωτικοι πολυ καλα.
    Φανταζομεθα -και ποτε- οτι θα ελθει μια ημερα που οι Ελληνες και οι Ελληνοκυπριοι στρατιωτικοι , που υπηρετουν στην Κυπρο θα παθουν ”μπλακ αουτ” στις μνημες τους και θα σφιχταγκαλιαζονται με τους δημιους τους Τουρκους στρατιωτες , που το 1974 εκαναν -και τι δεν εκαναν- και απο τοτε κατεχουν το 1/3 της Πατριδος τους ;;;
    Με τα λογια και αλωνια και στα χαρτια με υπογραφες στις οχθες της λιμνης ολα καλα και ολα ωραια αξιοτιμοι κ.κ. Τσιπρα και Κοτζια .Επι ”του εδαφους” τι γινεται;;;.
    Τι καλα θα ηταν αν οι Σκοπιανοι δηλωναν οτι ειναι πολιτες της Κεντρικης Βαλκανικης ,η, Κεντροβαλκανιοι και στα σπιτια τους ας ελεγαν οτι ειναι ”Μακεδονες” και οτι μιλουν την αγραφη γλωσσα των Μακεδονων,- που καθως ολος ο κοσμος γνωριζει- οτι ολοι τους μιλουσαν και εγραφαν την Ελληνικη, οπως πολλοι Ελληνες συνεχιζουν να ομιλουν στα σπιτια και τις παρεες τους την ποντιακη , κρητικη , κυπριακη και επτανησιακη διαλεκτο ;;;.
    Με την Συμφωνια εμεις πρωτοι δεχθηκαμε ευχαριστως τα κομμουνιστικα απο το 1944 ψευδη τους , οπως μερικοι συνελληνες δηλωναν οτι επρεπε να εφευρουμε εμεις τα (3) Μνημονια και οχι να μας τα επιβαλουν οι δανειστες μας .
    ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα