Η «Μακεδονία» και το makthes.gr δημοσιεύει σήμερα άρθρο του Αλούς Γκάσι, Συμβούλου του κοσοβάρου πρωθυπουργού Αβντουλάχ Χότι. Ο αρθρογράφος στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κοσόβου. Ο κ. Γκάσι διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Υγείας του Κοσόβου ενώ υπήρξε συνεργάτης και Σύμβουλος του ιστορικού κοσοβάρου ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Σήμερα είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσόβου. Η «Μακεδονία» δημοσιεύει το άρθρο του κ. Αλούς Γκάσι επειδή αποτελεί πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση. Απηχεί τις προσωπικές του απόψεις και είναι θέμα της ελληνικής πολιτείας να εκτιμήσει και να αποφασίσει σχετικά. Η «Μακεδονία», δεν συμμερίζεται πολλές από τις εκτιμήσεις του συντάκτη.

Είκοσι χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ που η Ελλάδα υποστήριξε και την οριστική παύση της γενοκτονίας του Μιλόσεβιτς ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε επίσημα το Κόσοβο ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στα σημερινά του σύνορα. Αυτή η αναγνώριση θα αποτελέσει την αναγκαία βάση ενδυνάμωσης της οικονομικής συνεργασίας και της αναγκαίας ασφάλειας προς όφελος του Κοσόβου, της Ελλάδος καθώς και των γειτονικών κρατών στην περιοχή. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί του Κοσόβου απολαμβάνουν, ιστορικά, καλές σχέσεις. Πολλοί Έλληνες σπούδασαν και έμειναν στο Κόσοβο. Μάθαμε ο ένας από τον άλλο, μοιραστήκαμε τις αξίες μας και τον κοινό μας πολιτισμό καλλιεργώντας έτσι ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι Κοσοβάροι διατήρησαν αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις υποστήριξαν την ελευθερία και τη δημοκρατία τόσο στο Κόσοβο όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Το Κόσοβο αγωνίστηκε για να προοδεύσει. Οι Σέρβοι στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 χρησιμοποίησαν βία για να διαλύσουν τους θεσμούς και να εγκαταστήσουν ένα άκαμπτο καθεστώς απαρτχάιντ. Στη δεκαετία του ’90 επίσης επιτέθηκαν και εγκλημάτησαν εναντίον του Κοσοβου. Σ’ αυτό το σκοτεινό διάστημα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν εποικοδομητικές. Οι Έλληνες επίσημοι καλωσόρισαν στην Ελλάδα τον πρόεδρο του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα πρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου. Ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα ήταν εγγύηση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου και ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του. Υψηλά ιστάμενοι Έλληνες επισκέφθηκαν, επίσης, το Κόσοβο και μοιράστηκαν μαζί μας σχέδια ειρηνικών διευθετήσεων και δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ήμουν μέλος πολλών, τότε, αντιπροσωπειών.

Παρά τη δέσμευση του προέδρου στην αντίσταση χωρίς άσκηση βίας ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (KLA) απάντησε στη βία των Σέρβων με αποτέλεσμα οι Έλληνες να ανησυχήσουν από τη δράση του KLA αλλά να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Μας προέτρεψαν να λύσουμε τις διαφορές μας με τους Σέρβους ειρηνικά, μέσω διαπραγματεύσεων. Παρ’όλα αυτά ο Μιλόσεβιτς αύξησε την καταπίεση και προκάλεσε τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, τον Μάρτιο του 1999. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή η Ελλάδα βοήθησε στην παρουσία των στρατιωτικών Δυνάμεων της KFOR και ο υπουργός Εξωτερικών εγκατέστησε στην Πρίστινα διπλωματική αποστολή. Βοήθησε Έλληνες επιχειρηματίες να αναπτύξουν την οικονομία του Κοσόβου και να επωφεληθούν της αγοράς.

Έπειτα από μία μακρά διπλωματική διαβούλευση υπό τον κάτοχο του Νόμπελ, Φιλανδό διπλωμάτη Μάρτι Άχτισααρι υιοθετήθηκε το καθεστώς για το Κόσοβο και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Είναι τιμητικό που ήμουν ένας από τους υπογράφοντες το κείμενο της ανεξαρτησίας. Η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. 114 κράτη έχουν σήμερα αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις. Η Ελλάδα υπερψήφισε το Κόσοβο ως μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων Οικονομικών διεθνών οργανισμών.

Πολλές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Κόσοβο συμπεριλαμβανομένου της Υπουργού των Εξωτερικών. Αναπτύχθηκε διακοινοβουλευτική συνεργασία και αναγνωρίστηκαν από την Ελλάδα τα διαβατήρια της Δημοκρατίας του Κοσόβου, έγιναν δεκτές διπλωματικές αντιπροσωπείες του. Πολίτες του Κοσόβου, επιχειρηματίες, φοιτητές, άνθρωποι της τέχνης έγιναν επίσης θερμά δεκτοί στην Ελλάδα. ‘

Έχοντας επιλύσει, πλέον, το θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο. Ήταν προνόμιό μου να συναντήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίον εκτιμώ βαθύτατα. Η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας όχι μόνο θα βελτιώσουν τις διμερείς μας σχέσεις αλλά θα διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ελπίζω ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα έχουν τη σοφία να προχωρήσουν μπροστά. Αμφότερες οι χώρες θα επωφεληθούν των φιλικών και γειτονικών καλών σχέσεων.

* Ο κ. Alush Gashi είναι πολιτικός σύμβουλος του νέου πρωθυπουργού του Κοσόβου κ. Avdullah Hoti. Είχε, επίσης, διατελέσει πρώτος σύμβουλος του προέδρου Rugova, υπουργός Υγείας και μέλος του Κοινοβουλίου.

makthes.gr