Οι σοσιαλιστές πιέζουν για εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας – Ο ρόλος του Νίκου Ανδρουλάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης                                                                               [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Της Alexandra Brzozowski 

Αρκετοί σοσιαλιστές βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν υιοθετήσει την ιδέα της επιβολής εμπάργκο όπλων, μαζί με κυρώσεις, στην Άγκυρα, καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου με σκοπό να καθορίσει την απάντησή της στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι προτεινόμενες κυρώσεις μπορεί να μην βοηθήσουν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ίσως να κάνουν χάρη στον Ερντογάν», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, Έλληνας σοσιαλιστής ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. την Πέμπτη (10 Σεπτεμβρίου).

“Όταν πραγματοποιήθηκαν (πέρσι) συζητήσεις για τη Συρία, το Συμβούλιο της ΕΕ μίλησε για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, επειδή εισέβαλε σε μια τρίτη χώρα, που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο τώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα μιας χώρας της ΕΕ;” ρώτησε.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν ένα ψήφισμα σχετικά με τη θέση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογίες οι οποίες θα ζητήσουν από τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Γιοσέπ Μπόρελ «να λάβει υπόψιν του την επιβολή  εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ζουν με το φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά όπλα που πωλούνται στην Τουρκία εναντίον τους. “

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν πώς να επιλύσουν την κρίση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ένα εμπάργκο όπλων θα μπορούσε να γίνει ένα θέμα διαμάχης μεταξύ των χωρών μελών.

Πέρυσι, οι γερμανικές πωλήσεις όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία ανήλθαν σε 242,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των εξαγωγών της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Αυτό έκανε την Τουρκία μακράν τον νούμερο ένα εισαγωγέα γερμανικών όπλων, σε μια εποχή που οι εντάσεις στη Συρία έφεραν στο προσκήνιο τον έλεγχο των πωλήσεων όπλων στην Άγκυρα.

Οι έρευνες της Άγκυρας για εντοπισμό αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ύδατα που θεωρεί ότι είναι της δικαιοδοσίας της η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο ερευνών που υποστηρίζεται από στρατιωτικές φρεγάτες σε ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ωθώντας την Αθήνα να διεξάγει κι αυτή τις δικές της ναυτικές ασκήσεις.

Η Ελλάδα ζητά «αυστηρές» κυρώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε στην ίδια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Βρυξέλλες ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιβάλουν «αυστηρές» οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εάν η Άγκυρα δεν απομακρύνει τα στρατιωτικά της πλοία και τα πρωτά της γεωτρύπανα από τα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει να ασκήσουν σοβαρή πίεση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά θα πρέπει να είναι σοβαρές, για να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι εδώ ανοικτή για διαπραγμάτευση, αλλά είναι επίσης εδώ για να υπερασπιστεί τις αξίες της», δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, πιέζει για αποκλιμάκωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή (28 Αυγούστου) για έναν κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν αποκλιμακώσει τις ενέργειές της στην ολοένα και πιο τεταμένη Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης έρευνας και γεώτρησης για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Βαρβιτσιώτης είπε στους ευρωβουλευτές ότι η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή».

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα θέμα ανησυχίας για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία προτρέπει την ενότητα της ΕΕ

Ορισμένα κράτη μέλη θα πιέσουν για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια δήλωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο τέτοια μέτρα ήταν στο τραπέζι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι «εάν η Τουρκία αρνηθεί να συμμορφωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, δεν βλέπω καμία επιλογή για τους ευρωπαίους συναδέλφους μου εκτός από σημαντικές κυρώσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν προέτρεψε την Ευρώπη την Πέμπτη να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια στην «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεσογειακών κρατών, η οποία αναμένεται να κυριαρχείται από τις αυξανόμενες εντάσεις με την Άγκυρα.

Η Γαλλία υποστήριξε σθεναρά την Ελλάδα και την Κύπρο στην αυξανόμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία για πόρους υδρογονανθράκων και ναυτική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί απέναντι στην κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στην Κορσική, όπου θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των μεσογειακών κρατών.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία «δεν ήταν πλέον εταίρος στην περιοχή» λόγω της συμπεριφοράς της, αν και ήλπιζε να «ξεκινήσει πάλι ένας εποικοδομητικός διάλογος».

[Edited by Zoran Radosavljevic]

Πηγή: euractiv.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα