Οι ΗΠΑ απειλούνται από μια απολύτως προβλέψιμη κρίση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο για αναστολή του ορίου χρέους, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές

Κάποια στιγµή µεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεμείνουν από μετρητά. Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του προέδρου Τζο Μπάιντεν αφ’ ης στιγμής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνήσουν να άρουν το όριο δανεισμού της κυβέρνησης, η χώρα μπορεί να υποστεί μια άνευ προηγουμένου καταστρεπτική χρεοκοπία.

Η ιστορία δείχνει ότι οι νομοθέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή, αλλά ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αναταράξει τις ούτως ή άλλως ευάλωτες αγορές. Μετά τις πτωχεύσεις τραπεζών και την εντεινόμενη αστάθεια, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται ο Αμερικανός πρόεδρος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι μια προβλέψιμη κρίση.

Οι επενδυτές ανησυχούν για «μαύρους κύκνους», ή απροσδόκητα, σπάνια και καταστροφικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ορισμό του συγγραφέα Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ. Η αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του χρέους, όμως, είναι ένας «λευκός κύκνος», ή ένα εντελώς προβλέψιμο, πολύ συχνό γεγονός που έχει τη δυνατότητα να είναι τόσο επιζήμιο όσο το πιο σκοτεινό αδελφάκι του.

Το Κογκρέσο κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για το ανώτατο όριο του χρέους, το οποίο περιορίζει το ποσό που μπορεί να δανειστεί το υπουργείο Οικονομικών για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του – αυτό συνέβη σχεδόν 80 φορές από το 1960. Το τελευταίο όριο είναι τα 31,4 τρισ. δολ. Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι η καταληκτική ημερομηνία, το λεγόμενο «X-date», θα μπορούσε να φτάσει στα τέλη Ιουλίου. Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, ωστόσο, αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνει χωρίς μετρητά η κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου.

Το να παρέλθει αυτή η ημερομηνία άνευ συμφωνίας στο Κογκρέσο θα σήμαινε χρεοκοπία. Το υπ. Οικονομικών θα αδυνατούσε να εκδώσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του κράτους. Κι αυτό με τη σειρά του θα υποχρεωνόταν να μειώσει δραματικά τις δαπάνες για να διαγράψει το δημοσιονομικό έλλειμμα των 350 δισ. δολαρίων.

Αυτές οι περικοπές θα συρρικνώσουν, σε μόλις ένα χρόνο, την οικονομία κατά 4% και θα εξαλείψουν περίπου 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία στο 8% από το σημερινό 3,5%, σύμφωνα με τη Moody’s.

Το χρηματιστήριο θα απολέσει πιθανώς το ένα πέμπτο της αξίας του, εξανεμίζοντας 10 τρισ. δολάρια από την περιουσία των νοικοκυριών. Επιπλέον, η Fed πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως εγγύηση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το να παράσχει ρευστότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε όλες τις προηγούμενες διαμάχες για τον κρατικό δανεισμό, το Κογκρέσο κατέληξε να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους.
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα