ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1821

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Υπάρχει η άποψη σε ορισμένους ιστορικούς ότι οι Επαναστάτες, την περίοδο της Επανάστασης, δεν μιλούσαν κανείς τους ελληνικά, ως κύρια γλώσσα, άποψη που διατυπώθηκε και απο τον Ρόντρικ Μπήτον σε πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονικη και περιλαμβάνεται και στο τελευταίο βιβλίο του.
Ο Μπήτον και άλλοι ιστορικοί πιστεύουν πως καθοριστικό στοιχείο μιας ομάδας ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά, που τα τελευταία 200 χρόνια ονομάζεται έθνος-παλαιότερα, αλλοιώς- είναι η γλώσσα. Βεβαίως, παραδέχονται και την επιρροή της θρησκείας.
Με βάση αυτά, έχει συνέχεια ή διακόπηκε και ξαναγεννήθηκε ο ελληνισμός;
Απο όσα έχω διαβάσει και ερασιτεχνικά ψάξει ως σήμερα η δική μου θέση είναι πως με την απόφαση της Α! Εθνοσυνέλευσης ονομάστηκαν Έλληνες όσοι επαναστάτησαν και ήθελαν να ονομαστούν Έλληνες και ήσαν χριστιανοί. Η σχέση τους με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική διαχρονία ποικίλει. Άλλοι τον αποδέχθηκαν ως πολιτισμό, άλλοι επειδή ανήκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο άλλοι διότι ανήκαν σε θύλακες ελληνισμού. Θύλακες, δηλαδή, ομάδων ανθρώπων με αναμφισβήτητη συνέχεια απο την αρχαία Ελλάδα.
Υπάρχουν αρκετές τέτοιες ομάδες αλλά οι Πόντιοι είναι μια χαρακτηριστική απο αυτές. Τα ποντιακά, που στον Πόντο τα μιλούν, ακόμη, άνθρωποι που δεν έφυγαν απο τον τόπο τους, είναι σχετικά απομονωμένοι και διατηρούν και τις παραδόσεις τους, είναι ένα ιδίωμα που παραπέμπει στην αρχαία εποχή.
Την άποψη περί συνέχειας του ελληνισμού έχουν και οι δύο μεγάλοι ιστορικοί Σπυρίδων Ζαμπέλιος και Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος. Πιστεύουν πως υπάρχει ελληνική συνέχεια και, συνεπώς, το 1821, ήταν μια μεγάλη στιγμή αυτής της συνέχειας. Μια επαναστατική στιγμή. Δεν υπήρξε- δηλαδή- παλιγγένεση, αλλά μια επαναστατική στιγμή της ελληνικής συνέχειας.
Υπάρχουν δύο “Αν” που αν επικρατούσαν η σύγρονη Ελλάδα θα εξελισσόταν πολύ διαφορετικά. Το ένα είναι Αν επικρατούσε η εξέγερση του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Το άλλο Αν δεν εδολοφονείτο ο Καποδίστριας. Αλλά η ιστορία δεν γράφεται με Αν.
Το σημερινό κράτος, προϊόν μιας μικροελλαδικής αντίληψης, πρέπει να αλλάξει.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα ΑΝ δεν γράφουν Ιστορία , αλλά δείχνουν τις αφετηρίες που προέβλεπαν μια παμβαλκανική επανάσταση των ορθοδόξων χριστιανών υπό την ηγεσία των Ελλήνων κατά των Οθωμανών ,- που την πρόδωσε στην Μολδοβλαχία ο Ρουμάνος βογιάρος Βλαδιμηρέσκου – και δημιουργία ελληνοκεντρικού και ελληνορθοδόξου κράτους από τον εκκλησιαζόμενο κάθε Κυριακή Ιωάννη Καποδίστρια , τον οποίον δεν άντεξαν οι ”αυτόχθονες” του κράτους εκείνου , ενθαρρυνόμενοι όπως όλοι -οι σχετικώς ευεπίφοροι σε ”ενθαρρύνσεις και σε κτυπήματα στην πλάτη” από ξένους πολιτικούς- Έλληνες ηγέτες από τους Περσικούς πολέμους ακόμη.
    Ας το πάρουμε απόφαση . Χωρίς καταφυγή σε σπουδαίους προγόνους και στην πολιτισμική και πνευματική μας κληρονομιά θα βολοδέρνουμε στη καβούκι μας για ”πλέρια δημοκρατία” και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και του ΑΕΠ .
    ΑΛΛΑ ΟΥΚ ΕΠ’ΑΡΤΩ ΖΗΣΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα