Ξεσάλωσε ο αρχιδολοφόνος του Πούτιν: Ο Πριγκόζιν της Wagner επικήρυξε με $15 εκατ. τον Ιταλό υπουργό Άμυνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας έχει επικηρύξει για 15 εκατομμύρια δολάρια τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο (FDI/ECR), ο οποίος κατηγόρησε την ομάδα ότι προκαλεί το αυξημένο μεταναστευτικό κύμα προς την Ιταλία, αναφέρεται σε έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών.

Τα νέα για την επικήρυξη φέρεται να ελήφθησαν από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες πριν από περίπου 10 ημέρες, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκαν παρά μόνο αυτή την εβδομάδα. Η επικήρυξη ήρθε ως επακόλουθο της δήλωσης του Κροσέτο που κατηγόρησε την Wagner για την αύξηση των μεταναστών από την Αφρική προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η μετανάστευση αυξήθηκε σε 20.021 μετανάστες από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2023, έναντι 6.263 μεταναστών που έφτασαν στη χώρα την ίδια περίοδο το 2022 και 6.041 το 2021.

Τη Δευτέρα, ο Κροσέτο δήλωσε ότι η μισθοφορική Wagner, ο ιδιοκτήτης της οποίας Γεβγένι Πριγκόζιν έχει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντάμιρ Πούτιν, βρίσκεται πίσω από το κύμα αφίξεων μεταναστών που έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη, καθώς και δεκάδες θανάτους.

«Νομίζω ότι είναι πλέον ασφαλές να πούμε ότι η εκθετική αύξηση του μεταναστευτικού φαινομένου που αναχωρεί από τις αφρικανικές ακτές αποτελεί επίσης, σε όχι αμελητέο βαθμό, μέρος μιας σαφούς στρατηγικής υβριδικού πολέμου που εφαρμόζει η Wagner, χρησιμοποιώντας την εκτενή επιρροή που έχει σε ορισμένες αφρικανικές χώρες».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Δύση, όπως ακριβώς συνειδητοποίησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης παγκόσμιας σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το μέτωπο της νότιας Ευρώπης γίνεται πιο επικίνδυνο.

«Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση, προστιθέμενη στην οικονομική και κοινωνική κρίση, γίνεται ένας τρόπος να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, με πρώτη και καλύτερη την Ιταλία, και οι γεωστρατηγικές τους επιλογές, σαφείς και αιχμηρές», πρόσθεσε.

Ο Κροσέτο κάλεσε επίσης τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μελών του ΝΑΤΟ, να ενισχύσουν τη στήριξη και να μοιραστούν το βάρος των προβλημάτων που προκύπτουν.

Οι δυνάμεις της Wagner έχουν κατηγορηθεί ότι επιχειρούν σε διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως η Λιβύη, το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Έχουν επίσης πρωτοστατήσει στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, αναφέρει το Reuters.

Παρόμοια σχόλια προέκυψαν και από τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ ότι είναι «ανησυχητικό» ότι πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία προέρχονται από περιοχές «που ελέγχονται από την ομάδα Wagner».

Ως απάντηση, ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανάρτησε μια γεμάτη βρισιές απάντηση στο κανάλι του στο Telegram, αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη και αποκαλώντας τον υπουργό «mudak», μια σκληρή προσβολή στα ρωσικά.

«Ο Κροσέτο θα πρέπει να κοιτάξει αλλού και να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα, τα οποία μάλλον απέτυχε να λύσει. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε με αυτήν. Έχουμε πολλά δικά μας προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν.

Ο υπουργός δεν έχει αναβαθμίσει το προσωπικό ασφαλείας του, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία δημιουργεί μια «μεταναστευτική βόμβα»

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (FDI/ECR) συγκέντρωσε τον Κροσέτο, τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι (Lega/ID), τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (FI/EPP) και τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών για να βοηθήσουν στον καλύτερο συντονισμό των μεταναστευτικών ροών και, ειδικότερα, για τη θαλάσσια επιτήρηση για τον εντοπισμό φορτηγών ακόμη και σε εξωεδαφικά ύδατα.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν και αφήνονται στα χέρια κυνικών διακινητών, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά: δεν νομίζω ότι αυτός μπορεί ποτέ να είναι ο σωστός, ανθρώπινος και υπεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης», δήλωσε η Μελόνι.

«Ίσως θα ήταν ευκολότερο […] να αφήσουμε τους μισθοφόρους και τους φονταμενταλιστές του Βάγκνερ να συνεχίσουν να κυριαρχούν στην Αφρική», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δημιουργεί μια μεταναστευτική βόμβα»,δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της Λέγκα στη Γερουσία, Μασιμιλιάνο Ρομέο (Λέγκα/ID).

Πηγή: euractiv.gr 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα