ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κάπου πήρε το μάτι μου, χθες, ότι ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας άφησε να εννοηθεί μικρή διάσταση απόψεων Ελλάδας και Αιγύπτου στο θέμα της ΑΟΖ. Το επισήμανα σε σχόλιό μου την Κυριακή.
Αλλά, το θέμα δεν βρίσκεται εκεί. Το θέμα είναι αν οι λαοί της Μεσογείου θέλουν να ζήσουν σε ένα καθεστώς, ή κλίμα, οθωμανικό ή να αναζητήσουν τον δικό τους ελεύθερο δρόμο στον αναδυόμενο νέο κόσμο.
Και αυτό ισχύει, ακόμη και για το Ισραήλ το οποίο αυτές τις ημέρες λάμπει δια της απουσίας του. Αν προχωρήσει η Τουρκία και το Ισραήλ και η Αιγυπτος θα έχουν δυσάρεστο μέλλον.
Νομίζω, είναι κατάλληλος ο χρόνος η Ελλάδα να αναλάβει μια δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και να αναπτύξει μια πολιτική ανάσχεσης ( containment, όπως θα έλεγαν στον ψυχρό πόλεμο) της Τουρκίας.
Το περιβάλλον είναι θετικό διότι και οι ΗΠΑ και η Ρωσία είδαν με σκεπτικισμό την τουρκική ενέργεια στη Λιβύη και η λογική λέει πως δεν θα ήθελαν μια Τουρκία με επιρροή σε όλη τη Μεσόγειο. όπως επιδιώκει η Άγκυρα.
Είναι, επίσης, θετικό το κλίμα γιατί και η Γαλλία θέλει να αναπτυχθεί μια μεσογειακή πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Γαλλία και θα παίξει ρόλο στην Ε.Ε. και στέκεται αρνητικά απέναντι στον τουρκικό ιμπεριαλισμό.
Όσο για τη Γερμανία, μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο SPD αναμένεται να μπει σε μια μεγάλη εσωστρέφεια. Κάποιος πρέπει να καλύψει το κενό. Δεν υπάρχει άλλος απο τη Γαλλία.
Σ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει τη μεσογειακή της πολιτική ως προσφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευκολο θεμα για ολα τα Υπουργεια των Εξωτερικων των χωρων της Μεσογειου και η Ελλαδα αν παρουσιασει τη μεσογειακη της πολιτικη θα ”ανοιξει θυρες ανοιχτες” -που λεμε-και ισως θεωρηθει-που θα θεωρηθει-οτι μεγαλοπιανεται , γιατι αν εξαιρεσουμε την Μαλτα και την Κυπρο ολες οι αλλες χωρες ειναι μεγαλυτερες και ”δυνατωτερες” της Ελλαδος μας.
    Το πρωτιστον ειναι να πεισει-αλλα πως οταν τα γεωπολιτικοοικονομικα συμφεροντα επικρατουν-τα υπολοιπα κρατη της Μεσογειου (Ισραηλ, Αιγυπτο, Ισπανια , Γαλλια και Ιταλια )οτι η σημερινη Τουρκια ειναι κοινη απειλη , αφου ”αναστατωνει” την Ανατολικη Μεσογειο και οτι θα πρεπει απο κοινου να την αντιμετωπισουν και στα Διεθνη φορα-δικαστηρια και στις καθημερινες προκλησεις της , αφηνοντας την πρωτοβουλια και την ”αρχηγια” στον σημερινο Γαλλο Προεδρο κ. ΜΑΚΡΟΝ, που ”πεταξε την σκουφια του ”και στον κ. Τραμπ και στον κ. Ερντογαν, εστω για λογους προεκλογικους ,για να μειωσει την επιρροη της κας ΛΕΠΕΝ.
    Τι θα πουν ομως η Ιταλια, η Ισπανια και το Ισραηλ , που τωρα σιωπουν;;;.

  2. Άριστο κείμενο.

    Είναι τρομερό (αν το σκεφθεί κανείς), ότι κρεμόμαστε από τα χείλη του Μακρόν. Πόσες χώρες έχει η Ευρώπη και ποιος από δαύτους βγήκε να πει το παραμικρό για τις αυθαιρεσίες του Ερντογάν; Βγήκε η Ολλανδία και το έχασα; Βγήκε η Σλοβενία, ίσως;

    Η μούγκα του Ισραήλ είναι εντυπωσιακή όντως και δεν πείθει το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική κρίση εκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα