Μπ. Μπορίσοφ:Βουλγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, 10:59:57 


Βουλγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι, τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, υποδεχόμενος τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ. Σημείωσε, δε, ότι η συνεργασία των δύο χωρών συνεχίζει να επεκτείνεται, όχι μόνο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, αλλά και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ.
Ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν δύο βασικές πτυχές του διμερούς διαλόγου, επισημαίνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συμμετέχουν σε πολλές κοινές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ακόμα ότι η απόκτηση από τη Βουλγαρία οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 είναι ένα μεγάλο βήμα στον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.
Ένας άλλος στόχος της συνάντησης ήταν ο τρόπος ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι κ.κ. Μπορίσοφ και Πάλμερ σημείωσαν τη σταθερή αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 3,7% το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018.
Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι η πιθανή ένταξη της Βουλγαρίας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ θα ανοίξει σίγουρα νέους τρόπους οικονομικής συνεργασίας και θα ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των λαών.
Επίσης, οι δύο πλευρές αξιολόγησαν θετικά τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.
Εξάλλου, στη διάρκεια της συνάντησης, οι κ.κ. Μπορίσοφ και Πάλμερ συζήτησαν την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η βιώσιμη προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ παραμένει βασική κινητήρια δύναμη για τη θετική «μεταμόρφωση» της περιοχής. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ -τόνισε- πρέπει να συνεργαστούν στενά για την επίτευξη καλής αλληλεπίδρασης στην επικοινωνία τους με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα