ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και δεν υπερβάλλω. Μπορεί να κάνουμε κριτική-πολλές φορές αυστηρή- στους κυβερνώντες αλλά η στιγμή που διέρχεται η χώρα δεν προσφέρεται για πολιτική κριτική. Δεν την κλωτσάς εκεί που βρίσκεται για να πέσει στον γκρεμό. Η σωτηρία της απο την απόλυτη έκλειψη δεν είναι, πια, υπόθεση της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος αλλά της κοινωνίας.
Είναι, όμως, η στιγμή για να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις τις οποίες να επιβάλλουμε στην πολιτική εξουσία.
1.-Ελληνικό κράτος, με την έννοια του όρου στις δυτικές κοινωνίες, δεν υφίσταται. Το μόνο που δημιουργήθηκε απο το 1830 ως σήμερα είναι ένας πυρήνας, στην πρωτεύουσα, που αναπαράγεται σε κάθε γενιά, ο οποίος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η κατοχή και η νομή της εξουσίας. Ο πυρήνας αυτός είναι διακομματικός. Ούτε κόμματα με σαφείς διακρίσεις δημιουργήθηκαν στην χώρα. Ομάδες εξουσίας την νέμονται.
2.-Η ύπαρξη σοβαρού κράτους δεν ευνοεί την κυριαρχία αυτών των πυρήνων. Δεν δημιουργήθηκε και δεν θα δημιουργηθεί σοβαρό κράτος παρά μόνο αν το επιβάλλει η κοινωνία. Η ίδια η κοινωνία είναι που θα αναζητήσει τον τρόπο του πως.
3.-Αν συνεχισθεί η σημερινή κοινωνική απάθεια και αδιαφορία για την ύπαρξη και την δομή του κράτους το απολύτως καταστροφικό αποτέλεσμα για τη χώρα είναι δεδομένο. Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει, μόνο, διάλυση απο το κάθε ακραίο φυσικό φαινόμενο. Υπάρχουν δυνάμεις, όπως η Τουρκία που την επιβουλεύονται. Και άλλες που υποσκάπτουν σιγά σιγά ό,τι κατάφερε να κατακτήσει τα 200 αυτά χρόνια. Η κυρίαρχη νομενκλατούρα είναι διατεθειμένη να κάνει ουσιώδεις παραχωρήσεις προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της. Ακόμη και εδαφικής κυριαρχίας. Αυτό υπενόησε ο Μητσοτάκης στην επίμαχη συνέντευξή του.
4.-Δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη για τη χώρα. Δεν είναι δεδομένο ότι την θέλουν όλοι κυρίαρχη και ακέραιη. Και αυτό δεν έχει να κάνει με πατριώτες και προδότες. Έχει να κάνει με την μορφή που παίρνει η κοινωνία και η οικονομία που την κινεί. Οι ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές νοιώθουν τον κόσμο πατρίδα τους. Οι δυσπροσάρμοστοι και όσοι έχουν μια ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη παραμένουν στην αντίληψη του εθνικού κράτους. Δεν είναι σίγουρο ότι η μάχη που θα δοθεί-ΑΝ ΔΟΘΕΙ- για διατήρηση της εδαφικής κυριαρχίας θα είναι συνολική και καθολική.
5.-Εκείνο, όμως, που εξυπηρετεί πολλούς, αν όχι όλους, είναι ότι η δομή του κατ επίφασιν κράτους πρέπει να αλλάξει. Και η φιλοσοφία της λειτουργίας του, επίσης. Ισχυροί, αυτοτελείς- όχι αυτόνομοι- πόλοι με καθολικά χαρακτηριστικά διοίκησης. Και σκληρούς νόμους κατά της διαφθοράς και της παραμέλησης καθήκοντος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρηκμασμένη αθηναϊκή ιδεολογία “ότι και να γίνει, εμείς θα αποφασίζουμε”. Το κέντρο θα κατέχει το προνόμιο της επιτελικής παρακολούθησης αλλά η εκτέλεση θα γίνεται επι τόπου. Απο τις περιφερειακές αυτοτελείς διοικητικές μονάδες.
Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά δεν είναι η στιγμή κατάλληλη. Μπορεί πολλοί να διαφωνείτε και να έχετε δικές σας προτάσεις. Καλώς. Το σίγουρο είναι ότι με τη σημερινή δομή του κράτους και την φιλοσοφία της λειτουργίας του δεν μπορεί να προχωρήσουμε άλλο. Θα αντιμετωπίζουμε μόνο καταστροφές.
Και ο λόγος, τώρα, ανήκει στην κοινωνία για να τις επιβάλλει αυτές τις αλλαγές. Διότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα συμφωνεί στην υπάρχουσα διαλυτική και παρακμιακή κατάσταση. Το πως δεν το γνωρίζω. Θα προκύψει απο τις κοινωνικές διεργασίες. Οι οποίες υπερβαίνουν τα εργαστηριακά πειράματα.
ΥΓ: Όταν παίρνουν φωτιά οι αποθήκες των πυρομαχικών της πιο ετοιμοπόλεμης πολεμικής μονάδας σου αποκαλύπτεται πως ο βασιλιάς είναι απολύτως γυμνός. Αν υπήρχε εναλλακτική λύση αυτήν την στιγμή ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε, αυτοβούλως, να παραιτηθεί.
spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι να αφυπνιστούν συνειδήσεις με αυτά που γράφετε. Όπως τα λέτε, αφύπνιση της Κοινωνίας χρειάζεται. Πράγμα που σημαίνει ΟΧΙ στην υποτίμηση του ΕΘΝΟΥΣ και ΟΧΙ στο όπιο του λαού: στη νέα «πολιτική θρησκεία» του «εκσυγχρονισμού».
    Δεν μπορούμε να γίνουμε δυτικό «κράτος», ούτε ως αποτελεσματική Administration ούτε ως «κυρίαρχο», γιατί η είμαστε προτεκτοράτο.
    Ωστόσο θα μπορούσαμε να διατηρηθούμε ως Έθνος με υπαρκτή-μη κοιμισμένη Κοινωνία. Η κοινωνική απάθεια που σημειώνετε είναι το αποτέλεσμα μιας εργώδους προσπάθειας του Συστήματος, στο οποίο πρωταγωνιστούν κεντροαριστερές και αριστερές δυνάμεις. Ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί κατά του Έθνους έχει για στόχο τη νέκρωση της Κοινωνίας.
    Η αλλαγή της «δομής» του κράτους δεν πρέπει να γίνει με τον δυτικό τρόπο (κράτος εναντίον κοινωνίας). Πρώτα πρέπει να αλλάξει η «φιλοσοφία» κατά τον ελληνικό τρόπο (κράτος = κοινωνία).

    • Αγαπητ’η Μαρια, οι αώνες που ο Ελληνισμός επιβίωσε έχουν περάσει. Και οφείλονταν στους αγρότες μας, αυτοί ήταν η Ελλάδ όχι οι εξωνημένες νομενκλατούρες ου τρέφονταν, όπως και η σημερινή, από ξένους.

    • Εργώδης προσπάθεια αριστερών, κεντροαριστερών δυνάμεων!!!
      Έλεος… δεν βλέπουμε την προσπάθεια δεξιών και κεντροδεξιών δυνάμεων;;;
      Δεν βλέπουμε τον εκμαυλισμό μέσω της επικοινωνίας;;; Τα γενειάδας τα ανείπωτα, τις εκτάσεις με τα φωτοβολταϊκά, τις πυρκαγιές χωρίς έλεος;;; Δεν βλέπουμε ότι αυτό που είπε ο Σόιμπλε το 2012 θέλω στον ήλιο και τον αέρα σας το κάνουμε πράξη;;; Δεν βλέπουμε τις πρεσπες του Αιγαίου;;; Πολύ μεγαλύτερος αντίκτυπος και χωρίς αντάλλαγμα;;; Κατηγορήσαμε τους πάντες. Οποίος προσπάθησε. Κατηγορήσαμε τα πάντα. Μόνο και μόνο για να περνάμε καλά για ελάχιστο διάστημα. Έτσι μας έμαθαν, έτσι μας γαλούχησαν. Όχι οι αριστεροί, κεντροαριστεροί σίγουρα. Οι δοσίλογοι της κατοχής, για να μην πάω ακόμη πιο πίσω. Πχ. Στο εκπα μάθημα… Στουρναραιοι στην Αιτωλοακαρνανία. Τι ήταν;;; Αρματωλοί. Οι μπάτσοι των Τούρκων. Σας κάνει κλικ;;; Μας είπε.
      Δεν σωνόμαστε. Πεθαίνουμε με αργό θάνατο και γενειάδας 2 ημερών.
      ΜΑ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ;;;;;

  2. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ -ΟΣΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ (ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ”ΜΑΝΤΡΙ” ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ)- ,ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΘΕΤΑ Ή ΠΡΟΣΗΜΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ,ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ -ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ- .
    ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ , ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΥΠΟΔΕΧΘΟΎΜΕ -ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΌΠΩΣ ΤΟ 1974 -ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕ ΛΑΜΠΑΔΕΣ.
    ΑΛΛΙΩΣ”ΘΑ ΞΕΡΟΨΗΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΜΑΣ” ,ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ- ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ . ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ”ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟ ΤΣΑΡΟΥΧΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΕΙ”, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ Ή ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ”ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ”.
    ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΟΜΑΣΤΕ. ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ 10ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ 2015. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ .
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  3. Και φτάνει πια με τις φωτιές. Δεν νοείται. Απαγορεύεται.
    Γιατί κάηκε η Ρόδος και η Κέρκυρα;;; Πιο το νόημα;;; Στρατιωτικοί λόγοι;;; Σόιμπλε λόγοι;;; Ποιος ο λόγος;;; Όλα αυτά είναι ανθρώπου χέρι. Γιατί;;;
    Γιατί κάηκε ο βόλος;;;

    • Κάηκαν όλα από Έλληνες που έπαυσαν αγαπούν την Ελλάδα για χίλιους δυο λόγους και μερικοί θέλουν να την καταστρέψουν-φτωχύνουν και χωρίς πόλεμο .
      Τους ακούμε και στην Βουλή ακόμη.
      Αλλά ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς- όπως λένε ο ποιητής και ο ψυχολόγος- και θα γίνουμε πιο δυνατοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα