Μονά ζυγά χαμένοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο διεξάγονται σε ένα κλίμα απάθειας εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή πρόταση.

Πάντοτε, η ευρωπαϊκή προοπτική προσπαθούσε να ξεπεράσει το στενό εθνικό πλαίσιο. Δεν μπορούσε να υπάρχει διαφορετικά. Προχώρησε μέχρι του σημείου που εξέλιπαν οι σημαντικοί ηγέτες που εμφορούνταν από τις ευρωπαϊκές ιδέες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η απουσία ηγετών και ευρωπαϊκής προοπτικής συνέπεσε με την βιολογική έκλειψη της γενιάς που έζησε τον μεγάλο πόλεμο ή τις πρώτες δεκαετίες του. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του Β! ΠΠ για να αποφύγουν οι λαοί της γηραιάς ηπείρου μια ακόμη επανάληψη εκδήλωσης των πιο άγριων ενστίκτων του ανθρώπου.

Οι γενιές που ανέλαβαν την εξουσία στις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν εμπειρία πολέμου. Νομίζουν πως είναι παιχνίδι στον υπολογιστή. Διαχειρίζονται τις υποθέσεις της ηπείρου με εκπληκτική επιπολαιότητα. Θεωρούν ότι η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σταθερότητα είναι ο κανόνας, επειδή η δύση έζησε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας τα τελευταία 75 χρόνια. Όλα, όμως, κρίνονται και κρέμονται από μια κλωστή.

Ο ευρωπαίος πολίτης δεν περιμένει και πολλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βλέπει με προβληματισμό τις εξελίξεις.

Υπάρχουν τρείς λόγοι γι αυτό: Οι ηγεσίες είναι μέτριες και κατώτερες των περιστάσεων που περνά η Ευρώπη. ‘Εχει κυριαρχήσει η Γερμανία, η οποία όταν διοικεί τον εαυτό της τα πηγαίνει περίφημα, όταν, όμως, καλείται να υπερβεί τα εθνικά της σύνορα και να διαχειριστεί ευρύτερες υποθέσεις αποτυγχάνει παταγωδώς. Ο τρίτος λόγος είναι η πόλωση μεταξύ των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης και όσων επιδιώκουν την επανάκτηση μεγαλύτερου ρόλου από τις εθνικές κυβερνήσεις. Οι μεν κατηγορούν τους δε για εθνικισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία. Οι δεύτεροι τους πρώτους για αλλοίωση των χαρακτηριστικών της Ευρώπης με την πολιτική τους στο μεταναστευτικό, για προσπάθεια εξάλειψης των εθνικών ταυτοτήτων.

Λείπει η πρόταση που θα εμπνέεται από την Αριστοτελική μεσότητα. Και δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί. Λείπει, ο ορθός, νηφάλιος και εξισορροπιστικός λόγος ενός κέντρου που θα συνδυάζει το εθνικό με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο και θα παίρνει υπόψη του όλες τις κοινωνικές κατηγορίες.

Μέχρι να βρεθεί η Ευρώπη στην καλύτερη περίπτωση θα αντιμετωπίζει φαινόμενα κρίσης και παρακμής.

Οι οιωνοί δεν είναι αίσιοι. Ο κόσμος το διαισθάνεται. Γι αυτό και αδιαφορεί.

 

 

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι γενιές που ανέλαβαν την εξουσία στις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν εμπειρία πολέμου. Νομίζουν πως είναι παιχνίδι στον υπολογιστή. Διαχειρίζονται τις υποθέσεις της ηπείρου με εκπληκτική επιπολαιότητα. Θεωρούν ότι η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σταθερότητα είναι ο κανόνας, επειδή η δύση έζησε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας τα τελευταία 75 χρόνια. Όλα, όμως, κρίνονται και κρέμονται από μια κλωστή.

    Σωστό.

    Λείπει η πρόταση που θα εμπνέεται από την Αριστοτελική μεσότητα. Και δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί. Λείπει, ο ορθός, νηφάλιος και εξισορροπιστικός λόγος ενός κέντρου που θα συνδυάζει το εθνικό με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο και θα παίρνει υπόψη του όλες τις κοινωνικές κατηγορίες.

    Aυτό απαιτεί την ύπαρξη βαθιάς και διευρυμένης συνείδησης.Το αιώνιο ζητούμενο.

    Οι οιωνοί δεν είναι αίσιοι. Ο κόσμος το διαισθάνεται. Γι αυτό και αδιαφορεί.

    Σωστό, γιατί η αίσθηση αδυναμίας απέναντι στα προβλήματα οδηγεί μοιραία στην αδιαφορία.

  2. Εαν ο κοσμος-ήγουν οι Ευρωπαιοι πολιτες -διασθανεται οτι οι οιωνοι δεν ειναι αισιοι δεν πρεπει να αδιαφορει , αλλα να ενδιαφερεται και να συμμετεχει στις δημοκρατικες διαδικασιες (εκλογες,δημοψηφισματα) , για να μεταβαλει τους οιωνους σε κατ’αυτον αισιους, αν θελει να τους μεταβαλει , γιατι” παιζει” και να μη θελει -οπως ειναι πασιφανες και στην Ελλαδα , με την σημερινη κυβερνητικη ηγεσια , που δεν θελει να εγκαταλειψει τις πολυτελεις καρεκλες της εξουσιας , με τα ταξιδια , τις προσωπικες επαφες και τις φωτογραφιες και τους Ελληνες να ”κρεμονται” απο τα α..δια της ,με χιλιες δυο δικαιολογιες.
    Καθε στασιμοτητα ομως ειναι ελος με πολλες μεταδοτικες ασθενειες .
    Δυστυχως η Αριστοτελικη μεσοτητα μας ελειψε στην Ελλαδα απο τοτε που οι πολιτικοι-οσοι- δεν απευθυνονται στους ΠανΕλληνες , αλλα στους συντροφους και τις συντροφισσες, αποκλειοντας και λεκτικως- με ισχυρη σημειολογια -ολους τους αντιφρονουντες, που ειναι και αντιδημοκρατικο.
    Για να απευθυνθεις ομως σε ολους και να εκπροσωπησεις ολους τους Ελληνες , -νεκρους, ζωντανους και αγεννητους- πρεπει να γνωριζεις την τρισχιλιετη Ελληνικη Ιστορια και οχι την Ιστορια της γενηας σου , που μερικες φορες δεν ηταν ουτε καν Ελληνικη , οπως στις 8ετιες 1915-23 , 1941-49 , 1965-73 και 2010-18.

  3. ΑΝΑΠΗΡΗ ΕΥΡΩΠΗ(€βραιοκρατούμενη €υρώπη*, θά πεί σσ), ΑΝΗΜΠΟΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

    ΕκλοYES

    Τό ψέμα δέν ξεχνιέται, δέν συγχωρείται•
    Δεδομένο τό ΝΑΙ τού πολιτικού(καμμία σχέση μέ πολιτικό/πολιτική· τής μισανθρώπου πόρνης, τής εξουσίας, είναι σσ) συστήματος καί τών δύο «μονομάχων» σέ παγκοσμιοποίηση, €υρω(€βραιο)κρατία, κοινωνική διάλυση

    Χαμαιλέων: θυμίζει πολυσυλλεκτικό κόμμα σέ κίνδυνο…

    μέ έμπνευση από τό πρωτοσέλιδο τής εφημερίδας δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    *
    α.
    “A nation can survive its fools, and even the ambitious. But
    it cannot survive treason from within.
    An enemy at the gates is less formidable,
    for he is known and carries his banner openly. But
    the traitor moves amongst those within the gate freely,
    his sly whispers rustling through…all the alleys,
    heard in the very halls of government itself.

    For the traitor appears not a traitor;
    he speaks in accents familiar to his victims, and
    he wears their face and their arguments,
    he appeals to the baseness that lies deep in the hearts of all men.
    He rots the soul of a nation,
    he works secretly and unknown in the night to undermine the pillars of the city,
    he infects the body politic so that it can no longer resist.
    A murderer is less to fear.
    The traitor is the plague.”

    http://www.subvertednation.net/jew-lists/jewish-expulsions-and-exiles/

    β.
    Xάζαροι: Η 13η φυλή του Ισραήλ που επιδιώκει σήμερα την Νέα Τάξη Πραγμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα