Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για εκλογές, πληθωρισμό, φυσικό αέριο και μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

ΗΤουρκία έχει δύο δρόμους διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Άγκυρα κατά της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Καλυπτόμαστε από τα Συμπεράσματα

Ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία τόνισε ότι «καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα όπως υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα, τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και επανέλαβαν την πρόσκληση προς την Τουρκία να μειώσει την ένταση για να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων. τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει απαντήσει και θα εξακολουθώ να καλώ σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε.

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς δε ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Δεν είμαι εγώ αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία λέγοντας ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ουκρανικό λαό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η προοπτική για κάτι αντίστοιχο σε ότι αφορά τη Γεωργία αλλά και υπό προϋποθέσεις για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρεπει και εμείς να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον και τα Δυτικά Βαλκάνια να δείξουν θάρρος στις μεταρρυθμίσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πληθωρισμός και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση του πληθωριασμού, η οποία τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ωριμάσει η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα να προτείνει την αποσύνδεση των τιμών του αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προτάσεις αυτές της Κομισιόν αναμένονται σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθούν αμέσως μετά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν – Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το πλαφόν

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ, θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ακρίβεια και πρόσθεσε ότι θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες ώστε στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνταότητα ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «τα οριζόντια μέτρα φαίνεται πως δεν αποδίδουν, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη πρόταση μας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, και επιμένουμε για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ολοκληρώνοντας τη απάντησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι σαφής: εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό».

Δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε»  και σχολιάζοντας το αν η «εκλογολογία» όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια» είπε:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε».

Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης της Τουρκίας

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα