Μετά την Λιβύη ο Erdogan έχει βάλλει στόχο την Υεμένη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Κουτσούμη

12.062020

Η Τουρκία ετοιμάζει «στρατιωτική ανάμιξη στην Υεμένη», μια χώρα που βρίσκεται ήδη, σε πόλεμο και δέχεται την παρέμβαση από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα MintPress.

Καλά ενημερωμένες πηγές στο Aden και το Taiz αποκάλυψαν στο MintPress ότι μια πολιτοφυλακή που ανήκει στο κόμμα El-Eslah που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον ιδεολογικό και πολιτικό σύμμαχο του Τούρκου Προέδρου Erdogan, έχει ήδη, εμπλακεί στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων στις νότιες επαρχίες της Υεμένης,  ιδιαίτερα στο Abyan και το Shabwa, ανέφερε η έκθεση.

Η τουρκική επέμβαση, η οποία εκτείνεται στο Marim μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία που βρίσκεται 173 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ελεγχόμενης από τον  Ansar Alah Sanaa, μέχρι στιγμής ηγείται από αξιωματικούς, εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικό προσωπικό και έχει εμπλακεί στην παράδοση όπλων, συμπεριλαμβανομένων  drone, για χρήση από τουρκικούς συμμάχους στο έδαφος.

Η κίνηση αυτή, ανοίγει το δρόμο για ευρύτερη παρέμβαση στην Υεμένη που θα μοιάζει με τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη υπέρ της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφιλίωσης, η οποία μάχεται επί του παρόντος με τις δυνάμεις του στρατηγού Khalifa Haftar για τον έλεγχο της χώρας.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί και σύμβουλοι στην Υεμένη παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους μαχητές της El-Eslah, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στο Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC) στο Abyan από τις 26 Απριλίου, όταν η STC επέβαλε κανόνα έκτακτης ανάγκης στο Aden και σε όλες τις νότιες επαρχίες.

Από το 2018 και το 2019, δεκάδες Τούρκοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες φέρεται να έφθασαν σε πολλές περιοχές της Υεμένης  στα παράλια με την Ερυθρά και την Αραβική θάλασσα, ιδίως στη Sabava, την Aban, τη Sokotra, τη al-Mahra και την παράκτια Διεύθυνση Mukha κοντά στο Στενό Bab al-Mandab  καθώς και το Marim.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί εισήλθαν στην Υεμένη ως εργαζόμενοι σε οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας με ψευδώνυμα χρησιμοποιώντας τα διαβατήρια της Υεμένης που εκδόθηκαν παράνομα από την έδρα διαβατηρίων της Υεμένης στις κυβερνήσεις των Marib, Taiz και Al-Mahrah.

Η Άγκυρα εκπαίδεψε πρόσφατα εκατοντάδες μαχητές της Υεμένης στην Τουρκία και σε αυτοσχέδια στρατόπεδα εντός της Υεμένης.  Επιπλέον, η Τουρκία στρατολόγησε μισθοφόρους της Λιβύης και της Συρίας για να πολεμήσουν στην Υεμένη, υποσχόμενοι υψηλούς μισθούς για να πολεμήσουν για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στις νότιες περιοχές και κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο MintPress.

Μία από αυτές τις πηγές ανέφερε ότι μια ομάδα μισθοφόρων έπρεπε να εισέλθει στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, σε ένα τουρκικό αεροπλάνο που μετέφερε «βοήθεια και φάρμακα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού», αλλά ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας απέτρεψε το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Aden.

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι την περίοδο αυτή, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και οι σύμμαχοί της στην Υεμένη, εργάζονται για μια στρατηγική εισόδου στη χώρα πιέζοντας για χαλαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Οι πολιτικοί της Υεμένης δήλωσαν στο MintPress ότι η Τουρκία θέλει να φτάσει στο στρατηγικό λιμάνι του Μπαλάφ και να ασφαλίσει για χρήση ως κόμβος για την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου και για τον έλεγχο των ανοιχτών ακτών της Αραβικής Θάλασσας και του Στενού Bab al-Mandab για να χρησιμεύσει αργότερα, ως πύλη για την Τουρκία και παρέμβαση στην περιοχή.

Ο τουρκικός έλεγχος σε αυτές τις περιοχές θα παρέχει επίσης, πρόσβαση σε υποστήριξη και προμήθεια των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Σομαλία και το Κατάρ.

https://www.turkishminute.com/2020/06/12/turkey-preparing-libya-like-military-involvement-in-yemen-report/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα