«Μεγάλη τύχη» για την Ελλάδα η γερμανική προεδρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τύπος για τις ελληνικές προσδοκίες από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ, το lockdown σε περιοχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την αντίσταση Ρεπουμπλικανών στα σχέδια Τραμπ να αποσύρει στρατιώτες από τη Γερμανία.

«Η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και οι προσδοκίες από ελληνικής πλευράς είναι μεγάλες, γράφει ο ανταποκριτής της ARD στην Κων/πολη Τόμας Μπόρμαν στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού DLF με τίτλο “«Μεγάλη τύχη» για την Ελλάδα η γερμανική προεδρία”.

«H προσμονή στην Ελλάδα για το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας ξεκίνησε μέσα Μαΐου, όταν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότειναν από κοινού ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για τις χώρες αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Ας σημειωθεί ότι μιλάμε για 500 δις επιδοτήσεις και όχι δάνεια, τα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν. Η γενναιοδωρία της καγκελαρίου εξέπληξε πολλούς στον νότο της Ευρώπης. Και σαν μην έφθανε αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύξησε το ποσόν κατά 250 δις ευρώ σε μορφή δανείων.

Όλα αυτά γίνονται δεκτά στην Ελλάδα με ικανοποίηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι η καγκελάριος είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει από την ερχόμενη Τετάρτη. Παρόμοια είναι η θέση υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είπε πως είναι “μεγάλη τύχη” ότι η Γερμανία παίρνει τώρα τη σκυτάλη της προεδρίας διότι σε αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική ηγεσία στην Ευρώπη. Η καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε ένα καλό αποτέλεσμα, υπογράμμισε τη Τρίτη το βράδυ ο έλληνας υπουργός».

Κορωνοϊός: Ευκαιρία η επιβολή μέτρων μόνο σε τοπικό επίπεδο

Σε καραντίνα το ΓκίτερσλοΣε καραντίνα το Γκίτερσλο

Με αφορμή την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού σε δύο περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με συνολικά 650.000 κατοίκους, αλλά και τα φαινόμενα “στιγματισμού” τουριστών από τις εν λόγω περιοχές η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει με τίτλο «Δίκαιη ανισότητα»: «Η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα και ξέγνοιαστων καλοκαιρινών διακοπών δέχθηκε πλήγμα με την επιβολή lockdown στις περιοχές του Γκίτερσλο και του Βάρεντορφ. Το κλίμα της δυσαρέσκειας ωστόσο ενδέχεται να μετατραπεί γρήγορα σε πικρία και οργή. Και αυτό επειδή, όπως όλα δείχνουν, τα τωρινά και πιθανότατα και μελλοντικά μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας δεν θα επιβάλλονται πλέον σε εθνικό, αλλά σε τοπικό επίπεδο. Η παρηγοριά ότι ένα περιοριστικό μέτρο αφορά τους πάντες φθίνει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η αποδοχή, αλλά και η αποτελεσματικότητα μιας στρατηγικής κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Προκύπτει ωστόσο και μια ευκαιρία στην επιβολή μέτρων μόνο σε τοπικό επίπεδο. Δεν πρέπει να επιβληθούν επώδυνα μέτρα με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Αρκεί να τεθούν σε καραντίνα συγκεκριμένες περιοχές. Με αυτή τη στρατηγική μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Υπό τη προϋπόθεση όμως οι πολίτες στις εν λόγω περιοχές θα πεισθούν ότι αντιμετωπίζονται μεν διαφορετικά από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αλλά δεν στιγματίζονται».

Εσωκομματική αντίσταση στα σχέδια Τραμπ

Πινακίδα στην αμερικανική αεροπορική βάση στο ΡάμσταϊνΠινακίδα στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει με αφορμή την κριτική που δέχεται ο πρόεδρος Τραμπ από Ρεπουμπλικανούς για την απόφασή του να αποσύρει από τη Γερμανία περίπου 10.000 αμερικανούς στρατιώτες: «Σε επιστολή τους προς τον Ντόναλντ Τραμπ ορισμένα μέλη του κόμματός του τονίζουν ότι μια απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα έθετε σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, θα έπληττε τη συνοχή του ΝΑΤΟ και θα έδινε κίνητρα σε Ρωσία και Κίνα να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους ρήγματα στις διατλαντικές σχέσεις. Στο Αμερικανικό Κογκρέσο υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις και στα δύο κόμματα, οι οποίες δεν αδιαφορούν για τους διατλαντικούς δεσμούς παρά τις όποιες, μεταξύ τους, διαφωνίες. Η τακτική του προέδρου Τραμπ να επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με σύμμαχες χώρες, όποτε δεν γίνεται το δικό του, προσκρούει σε αντίσταση. Και αυτό είναι θετικό».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Duetsche Welle

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα