Μήπως μετά τα κίτρινα θα έχουμε τα μπλε γιλέκα ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει στις 15-12-2018 ο François Clemenceau, αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της εφημερίδας Le journal de dimanche στην σαββατιάτικη εκπομπή  Europe 1. Με αφορμή του ότι την Παρασκευή το πρωί, μια  συλλογικότητα της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών μίλησε σε περίπου 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες για να διεκδικήσει, και αυτή, μια μεγάλη δημοκρατική συζήτηση για να ορθοποδήσει η Ευρώπη. Πρόκειται για τη συλλογικότητα Civico Europa η οποία θέλει να ξαναρχίσει τον δημοκρατικό διάλογο στην Ευρώπη, δημοσιεύοντας τη διπλανή φωτογραφία του Reuters. Αυτή η συλλογικότητα συγκεντρώνει εκατοντάδες εκλεγμένους αξιωματούχους, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και προσωπικότητες που συμμετέχουν στην οικοδόμηση της Ευρώπης εδώ και χρόνια. Δεν μπλοκάρουν τους κυκλικούς οδικούς κόμβους, όπως οι άνθρωποι των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, αλλά και αυτοί είναι ανυπόμονοι. Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε, συνοπτικά, τα «μπλε γιλέκα». Γιατί και αυτοί θέλουν τα πράγματα να αλλάξουν, οι Ευρωπαίοι να ακουστούν από την πολιτική και τεχνοκρατική ελίτ των Βρυξελλών. Και γι ‘αυτό το λόγο, θα κάνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2018, όχι ένα δημοψήφισμα πρωτοβουλίας πολιτών, όπως αυτό που σκοπεύουν να κάνουν τα Κίτρινα Γιλέκα, αλλά μια διαβούλευση που θα μπορούσε να επιτρέψει, μέσω των κοινωνικών δικτύων, να αλληλεπιδράσουν 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Να μην τους ρωτήσουν τι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, όπως συνέβαινε ήδη κατά τις διαβουλεύσεις  πολιτών που διοργανώθηκαν φέτος από τα κράτη μέλη, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία, αλλά να προτείνουν τα μέτρα και τα μέσα που θα επέτρεπαν στην Ευρώπη να είναι πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική, πιο φιλόδοξη και πιο προστατευτική.

Λειτουργία και ψηφιακής πλατφόρμας

Οι διοργανωτές του Civico έχουν συνάψει συνεργασία με μια ψηφιακή πλατφόρμα που ονομάζεται Make.org (https://make.org), στην οποία μπορεί να εγγραφεί δωρεάν και διαδικτυακά κάθε ενδιαφερόμενος και η οποία έχει ήδη διοργανώσει αυτό το είδος μαζικής διαβούλευσης. Η μεγάλη τεχνική καινοτομία εδώ βασίζεται στον όγκο των συνεισφορών ιδεών και των γλωσσικών εμποδίων, αλλά το λογισμικό που δημιουργήθηκε πρέπει να λειτουργήσει. Το Civico αναμένει μια δυνατότητα συσπείρωσης 10 εκατομμυρίων Ευρωπαίων στις 28 ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, θα υπάρξει μια σύνθεση των συστάσεων που θα υποβληθούν, ώστε να μπορέσουν να συζητηθούν από αρκετές εκατοντάδες συντάκτες των προτάσεων. Αυτοί θα επιλεγούν με κλήρωση. Ιδού  ένα άλλο σημείο κοινό με τις απαιτήσεις των υποστηρικτών της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η συζήτηση αυτή θα εμπλουτιστεί από την παρουσία μιας επιτροπής ευρωβουλευτών και 150 υποψηφίων στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η σειρά θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι και οι αιρετοί  θα υποβάλουν τις προτάσεις αυτές στους αρχηγούς των κρατών μελών που θα συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Cibiu της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου, δηλαδή 15 ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου 2018.

Διασύνδεση μεταξύ των κινημάτων ;

Αυτά τα «μπλε γιλέκα» θα επιτύχουν ; Δεν είναι καθόλου βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα. Για τόσα πολλά χρόνια βλέπουμε στον καθρέφτη, σε κάθε μία από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουμε ξεχάσει εντελώς να ανοίξουμε το παράθυρο για να μάθουμε τι κάνει η Ευρώπη και πώς αντιστέκεται στην κακοποίηση της παγκοσμιοποίησης της οποίας οι ασθενέστεροι υποφέρουν, όπως οι άνθρωποι των «κίτρινων γιλέκων». Θα ήταν ευκταίο, αν δεν εθεωρείτο ουτοπικό,  να ελπίζαμε στη διασύνδεση μεταξύ αυτών των δύο κινημάτων. Ας αφήσουμε τους «κίτρινους» και τους «μπλε» να εμπιστευτούν οι μεν τους δε, αν θέλουν και μπορούν, βγάζοντας έξω τους μπαχαλάκηδες.  Επειδή καμία κοινοτική χώρα δεν θα βγει κερδισμένη, εάν η Ευρώπη τα πάει χειρότερα.

Πάρτε το παράδειγμα του βρετανικού BREXIT. Οι Βρετανοί βρίσκονται σε αγχωτικό αδιέξοδο με βάσιμο κίνδυνο να στραπατσαριστούν. Δεν θα ζημιωθεί και η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτό το συναινετικό ή σκληρό διαζύγιο ;

Τι κερδίσαμε εμείς από τις ανόητες απειλές του «κοινοτικού ντόμινο» το πρώτο εξάμηνο του 2015 ; Το εθνικό στραπάτσο, μαζί με το τριτο-τέταρτο μνημόνιο! Και σήμερα ο πρωθυπουργός μας δίνει μαθήματα σύνεσης στους Ιταλούς δημαγωγούς!

Γιατί οι άνθρωποι την πατάνε τόσο εύκολα την πεπονόφλουδα, της διάλυσης της Ευρώπης, που τους πετάνε οι αριστερο δεξιοί Λαϊκιστές ;

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα