Μάνος Καραγιάννης στην «Κ»: Πώς θα μπορούσε να προκληθεί σαμποτάζ στους αγωγούς – Οι επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τι λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London

Αναβρασμός και μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των ηγετών της Ε.Ε. μετά τις μυστηριώδεις διαρροές που σημειώθηκαν σε τρεις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που εντόπισαν οι Αρχές της Δανίας και της Σουηδίας.

Οι υποψίες όλων δείχνουν προς μια και μόνο κατεύθυνση, αυτήν της Ρωσίας. Η επικρατούσα θεωρία του σαμποτάζ ισχυροποιείται μάλιστα από το γεγονός πως οι διαρροές συνέπεσαν χρονικά με τα εγκαίνια του νέου αγωγού που θα μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο αποχρώσες ενδείξεις για δολιοφθορά, αλλά είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» λέει στην «Κ» ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συμπληρώνει: «Οι υποψίες πάντως στρέφονται προς τη Μόσχα, διότι μόνο αυτή έχει να κερδίσει από την αναταραχή και ανασφάλεια που προκαλείται».

Μάνος Καραγιάννης στην «Κ»: Πώς θα μπορούσε να προκληθεί σαμποτάζ στους αγωγούς – Οι επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές-1
AP / Michael Probst

Πώς μπορεί να προκλήθηκε η πιθανή δολιοφθορά και η συμβολική της σημασία

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί πρακτικά/επιχειρησιακά να προκλήθηκε αυτή η δολιοφθορά…κάτω από τη μύτη των ΝΑΤΟϊκών χωρών στη Βαλτική.

Ο κος Καραγιάννης απαντά ως εξής: «Θεωρητικά μπορεί η δολιοφθορά να προκλήθηκε από υποβρύχιο. Η Βαλτική Θάλασσα, όμως, επιτηρείται από τις παρακείμενες ΝΑΤΟϊκές χώρες που καταγράφουν όλες τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων. Με άλλα λόγια, μια επιχείρηση δολιοφθοράς με υποβρύχιο θα άφηνε ίχνη. Το πιθανότερο σενάριο είναι να έγινε δολιοφθορά με εκρηκτικό μηχανισμό από δύτες που τους μετέφερε μη-πολεμικό πλοίο ή να έγινε με κάποιο τρόπο άφεση βομβίδων και πυροδότηση τους από μακριά».

Να σημειωθεί εδώ πως οι δύο αγωγοί δούλευαν είτε σε πολύ χαμηλές ταχύτητες είτε μετά πολλών εμποδίων ή και καθόλου. Ο Nord Stream 1 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, αλλά η ροή σταμάτησε στα τέλη Αυγούστου, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται ότι δεν ήταν δυνατή η συντήρησή του λόγω των δυτικών κυρώσεων και τους δε Ευρωπαίους να κάνουν λόγο για ενεργειακό εκβιασμό εκ μέρους της Μόσχας. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ, καθώς η Γερμανία απέφυγε να τον πιστοποιήσει.

Με αυτα τα δεδομένα, προκύπτει το ερώτημα αν το πρόβλημα που δημιουργούν οι διαρροές είναι πρακτικό ή περισσότερο συμβολικό μέσα σε αυτό το τοπίο της ενεργειακής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί.

Ο κος Καραγιάννης τονίζει πως η ζημιά που προκλήθηκε αφορά στην ουσία της τη δημιουργία ακόμα περισσότερης αβεβαιότητας και ανασφάλειας στις ενεργειακές αγορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το κόστος της ενέργειας. Όπως εξηγεί: «Αν αποδειχθεί ότι είναι ρωσική ενέργεια, τότε εδώ υπάρχει ένα μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι το εξής: “η ασφάλεια των ενεργειακών σας εγκαταστάσεων και ειδικότερα των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαρτάται από τη Μόσχα”. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το ΝΑΤΟ».

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διαρροών και τα μέτρα που θα πάρει η Ε.Ε.

Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και το ερώτημα τι σημαίνουν αυτές οι διαρροές από περιβαλλοντικής άποψης αλλά και από άποψη ασφάλειας.

Όπως έχουν ήδη σημειώσει αναλυτές του Eurasia Group: «Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα».

Μάνος Καραγιάννης στην «Κ»: Πώς θα μπορούσε να προκληθεί σαμποτάζ στους αγωγούς – Οι επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές-2
Γιγάντιες ποσότητες μεθανίου σχημάτισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, οπότε η Δανία αναγκάστηκε να διακόψει τη διέλευση πλοίων σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων. [Danish Defence Command / Forsvaret Ritzau Scanpix / via REUTERS]

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες αρχές της Δανίας εκτιμούν πως η διαρροή αερίου από τον ζημιωμένο Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και κίνδυνος ανάφλεξης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και στον αέρα.

Ο κος Καραγιάννης υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε ζημιά προκαλείται σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, έχει πάντα ένα μικρό ή μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Όπως λέει: «Ως εκ τούτου, ακόμα και αν δεν αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι πρόκειται για ρωσική δολιοφθορά, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. θα αυξήσουν πολύ τα μέτρα προστασίας για τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτικοποίηση της Βαλτικής Θάλασσας με συχνότερες αεροναυτικές ασκήσεις και πιο στενή παρακολούθηση των ρωσικών δραστηριοτήτων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνγκραντ που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα