Μάνος Καραγιάννης: Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί νίκησε ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

AP Photo/Emrah Gurel

Η χθεσινή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει αρκετούς ξένους αναλυτές που προέβλεπαν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεκάθαρα το πλεονέκτημα για τον δεύτερο γύρο, λόγω της διαφοράς των πέντε μονάδων από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και της άνετης επικράτησης του ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές. Γιατί όμως έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης; 

Καταρχάς, οι εκλογές δεν ήταν απόλυτα δίκαιες και δημοκρατικές. Το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Τα περισσότερο ΜΜΕ αναμετέδιδαν σχεδόν αποκλειστικά τα προεκλογικά μηνύματα του κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι που μείωσε την αποτελεσματικότητα της προεκλογικής καμπάνιας της αντιπολίτευσης.

Επίσης, το ΑΚΡ έχει εξελιχθεί σε ένα κυρίαρχο κόμμα που έχει αναπτύξει μεγάλα πελατειακά δίκτυα στο εσωτερικό της χώρας. Εκατομμύρια ψηφοφόροι εξαρτώνται, άμεσα ή έμμεσα, από τα κρατικά επιδόματα και τις παροχές του καθεστώτος. Πολύ δύσκολα αυτοί οι ψηφοφόροι θα διακινδύνευαν να χάσουν μια σημαντική οικονομική υποστήριξη.

Ένας άλλος λόγος για την νίκη του Ταγίπ Ερντογάν σχετίζεται με τις άκομψες παρεμβάσεις των ξένων ΜΜΕ και πολιτικών.

Σε μια χώρα που επικρατεί ο αντιαμερικανισμός, ο αντισημιτισμός και η χριστιανοφοβία, η ανοικτή υποστήριξη προς την αντιπολίτευση ήταν τελικά άκρως αντιπαραγωγική. Εξάλλου, ο Κιλιτσντάρογλου προέρχεται από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών που θεωρούνται «λιγότερο Τούρκοι» από πολλούς συντηρητικούς, θρησκευόμενους Μουσουλμάνους.

Σίγουρα έχουν παίξει ρόλο στη νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού και άλλοι παράγοντες μικρότερης σημασίας. Πάντως, το γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν παραμένει ο ισχυρός ανήρ στο προβληματικό πολιτικό σύστημα της Τουρκία.

Η πιθανή επανεκλογή του στα τέλη Μαΐου θα επισφραγίσει την πορεία της χώρας προς τον απολυταρχισμό και την «αποδυτικοποίηση».

Με αυτή την παραδοχή πρέπει να σχεδιαστεί η ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας από εδώ και πέρα.

*Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Reader in International Security στο King’s College London.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα