Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσουν στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για το αδιέξοδο που θα προκύψει από την απλή αναλογική αλλά και από το τοξικό και πολωτικό κλίμα που οι δυο μεγάλο δημιούργησαν. « Μια είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στην συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία». Εμμέσως στέλνει μήνυμα και στον ταλαντευόμενο ψηφοφόρο πως «αν τους ψηφίσεις και προκύψει αδιέξοδο μην στείλεις σε μας τον λογαριασμό».

«Οι προτεραιότητές μας, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είναι:

– Η Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -Καλές θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας

– Η Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμες ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προσωρινά επιδόματα

– Ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο»

Οι πιο παρατηρητικοί είδαν πως στοχεύει εκεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυσκολεύεται να πείσει. Στην πάταξη της αισχροκέρδειας (γι αυτό και η αναφορά σε νέο παραγωγικό μοντέλο), στον φόβο για υποταγή της υγείας σε οικονομικά συμφέροντα , στην ανάγκη σταθερής αύξησης του εισοδήματος ειδικά των ευάλωτων και όχι στα «προσωρινά επιδόματα» και στην ανάγκη για δουλειά και στέγη στους νέους.

Στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούν ότι η κοινή καταφυγή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εύκολη λύση να ρίξουν ευθύνες ακυβερνησίας στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη πιθανόν να απέδωσε καρπούς στην Αττική όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει χαμηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι στην περιφέρεια.

Έπονται όπως φαίνεται και επόμενες κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη στο μέτωπο των υποκλοπών(μετά τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο) και γενικά το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί, ενώ διαρκώς θα υπενθυμίζει στον ψηφοφόρο πως στην απόφασή του στην κάλπη θα πρέπει να συνυπολογίσει και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπάρχουν όμως και συνεχείς υπόγειες διεργασίες για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες.

Όσοι έχουν επενδύσει προσωπικά και πολιτικά στην προοπτική της «προοδευτικής κυβέρνησης» με την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, ξέρουν πολύ καλά πως η μεγάλη ευκαιρία γι αυτούς είναι μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών (της απλής αναλογικής). Είναι ευάριθμοι και στα δυο κόμματα και κινούνται ανεξάρτητα από το αν «συζητούν» ο Τσίπρας με τον Παπανδρέου ή αν «εκδίδουν» χρησμούς παλιά εμβληματικά στελέχη που λόγω ηλικίας θέλουν ρόλο τώρα και όχι μετά από τέσσερα χρόνια όταν μετά από μια πιθανή νέα πρωθυπουργία Μητσοτάκη θα έχουν αλλάξει όλα και για όλα τα κόμματα. Τ

α σενάρια είναι στα συρτάρια αλλά και σε πλήθος παραπολιτικών ρεπορτάζ και περιλαμβάνουν από ΚΚΕ μέχρι Βελόπουλο και από Βαρουφάκη (αν μπει στη Βουλή), μέχρι προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ηγηθούν «κυβέρνησης ειδικού σκοπού». Την δε κυβέρνηση των «ηττημένων» δεν την αποκλείουν παλιοί έμπειροι πολιτικοί καθώς από την κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγουν αποτελέσματα για να τρίβεις τα μάτια σου.

makthes.gr