Κ. Κυριακόπουλος: Εμπλοκή της Λευκορωσίας… Το καινούριο στοιχείο που θα φέρει την λύση ή την καταστροφή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά και από τις σημερινές δραματικές εξελίξεις που διαδραματίστηκαν πλέον στα ενδότερα της Ουκρανίας και όχι στο μέτωπο των επιχειρήσεων, φαίνεται ότι ο ίδιος ο πόλεμος αλλάζει ραγδαία τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά…

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αρχίζει να παράγει κυρίως θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ μηδαμινά έως ακόμη και αρνητικά θα είναι τα οφέλη που θα μπορούν να αποτυπωθούν επί χάρτου για λογαριασμό της Ρωσίας και της μόνο κατ’ όνομα πλέον Ειδικής Στρατιωτικής της Επιχείρησης στο πεδίο των μαχών. Ωστόσο…

Η εμπλοκή της Λευκορωσίας στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρώσων επιτελών, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια απλή εκδήλωση επιχειρησιακής αλληλεγγύης που εξαντλείται στην δημιουργία κοινών περιπόλων και μικτών ομάδων κρούσης περιορισμένης εμβέλειας οι οποίες περιορίζουν την δραστηριότητά τους στην μεθόριο γραμμή, προκειμένου να μην ανοίγει περαιτέρω η όρεξη της Δυτικής Συμμαχίας.

Αυτή η εμπλοκή, συνιστά μια εξέλιξη με πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά, που έρχεται να συμπληρώσει στο πεδίο την πυρηνική ρητορική των προηγούμενων ημερών και να ανεβάσει έτι περαιτέρω το επίπεδο ανησυχίας για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα στην διακεκαυμένη ζώνη των επιχειρήσεων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Λευκορωσία, ως χώρα “μαξιλάρι πολλαπλών ρόλων”, είναι ίσως ο πρόθυμος ηλίθιος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους ως θέατρο εκτόξευσης τακτικών πυρηνικών κεφαλών, θυματοποιώντας έτσι τον ίδιο της τον εαυτό, ο οποίος αυτομάτως θα καταστεί στόχος για τα Αμερικανονατοϊκά αντίμετρα, προκειμένου να διασφαλιστεί έτσι η έμμεση προστασία της Ρωσικής επικράτειας από αντίστοιχα πλήγματα, αφού με την στενή επιχειρησιακή έννοια, δεν θα έχει εμπλακεί άμεσα σε αυτόν τον επικίνδυνο παροξυσμό.

Πρόκειται για ένα παίγνιο τακτικής εργαλειοποίησης προσχημάτων και βολικών ίσως άλλοθι, το οποίο όμως εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, φαίνεται πως οι πάντες το έχουν ανάγκη.

  • Το έχει ανάγκη η Ρωσία, προκειμένου να αποδείξει ότι έχει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να πραγματοποιεί τις απειλές της, χωρίς να διστάζει να διαβεί τον Ρουβίκωνα του αντικονφορμισμού, όταν το υπαγορεύουν οι Εθνικές της προτεραιότητες και όταν απαιτείται κατεπειγόντως να ανακτήσει μέρος από το απολεσθέν κύρος της και φυσικά την ηγεμονική της αξιοπιστία η οποία έχει τρωθεί σημαντικά.

Η Ρωσία αλλά και οι πλέον συνετοί εγκέφαλοι από τους αντιπάλους της, γνωρίζει και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι από τον πόλεμο βγαίνει στρατηγικά αποδυναμωμένηαλλά δεν μπορεί να βγει και τυπικά ηττημένη. Επομένως η στρατηγική εξόδου, η οποία κατά τα λοιπά παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο, όλα δείχνουν πως θα διαμορφωθεί πάνω στο έδαφος μιας ασύλληπτης καταστροφής.

  • Το έχουν ανάγκη οι Αμερικανοί προκειμένου να αποδείξουν και οι ίδιοι ότι όταν ορίζουν κόκκινες γραμμές στο δυναμικό ηγεμονικό τους come back, εννοούν όλα εκείνα για τα οποία εξαναγκάζονται να προειδοποιήσουν.

Επομένως την στρατηγική εξόδου, την οποία και οι ίδιοι επιζητούν, ουδείς θα μπορεί τυπικά να την εκλάβει ως παραχώρηση, αλλά θα «πουληθεί» στους πάντες, ως προϊόν μιας συνετής σύγκρουσης η οποία παρ΄ ολίγον και χάρτη στην μεγαθυμία τους δεν οδηγήθηκε στα άκρα…

  • Το έχουν ανάγκη και όλα τα πιθανά σενάρια που αναζητούν τρόπους για την αποκατάστασης μιας νέας περιφερειακής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να είναι ούτε ορατή ούτε βιώσιμη εάν η Ουκρανία δεν οδηγηθεί σε εδαφικό διαμελισμό, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της, αλλά και ένα σύνολο κανόνων στην νέα εποχή.

Ότι απομείνει για να θυμίζει την πάλαι ποτέ Ουκρανία, θα μεταπέσει αναγκαστικά σε ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό status μαζί ίσως με ένα τμήμα της θυματοποιημένης Λευκορωσίας, ώστε να αποτελέσουν την επόμενη μέρα μια συστημική ζώνη αμοιβαίας ανάσχεσης, καθολικά αποδεκτή στο νέο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτήν την φορά η Ρωσία κλιμακώνει, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της μια επεξεργασμένη στρατηγική εξόδου και ότι οι συνετοί πολιτικοί εγκέφαλοι της απέναντι όχθης (που είναι ελάχιστοι) θα πάρουν το μήνυμα και θα βρουν τον τρόπο να το διαχειριστούν εποικοδομητικά. Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον επιφυλάσσει για όλους μας πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα