Κώστας Πικραμένος: Όταν η Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας βρίσκει…ντόκο*

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Κώστα Πικραμένου**

Υπάρχουν τρεις “υπαρξιακές” προϋποθέσεις προκειμένου ένα Έθνος – Κράτος να επιβιώσει στη διεθνή σκηνή όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αμείλικτοι:

  • Στρατηγική (Δόγμα) Εθνικής Ασφάλειας
  • “Αποτελεσματικές” Υπηρεσίες Πληροφοριών
  • “Ετοιμοπόλεμες” Ενοπλες Δυνάμεις

Στην Ελλάδα εν έτει 2022 (100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή) δεν υφίσταται η πρώτη και δεύτερη προϋπόθεση δηλαδή η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας και οι “αποτελεσματικές” Υπηρεσίες Πληροφοριών.  Για την τρίτη προϋοπόθεση περι “ετοιμοπόλεμων” Ενόπλων Δυνάμεων η συζήτηση είναι πάντα ανοιχτή για τους …παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και η αντίστοιχη Γραμματεία αυτού με αποστολή την διεξαγωγή στρατηγικής έρευνας και εκπόνησης του επικαιροποιημένου Δόγματος Εθνικής Ασφάλειας (ΔΕΑ) παραμένει …στα συρτάρια του Μαξίμου. Το πολιτικό δια-κομματικό κατεστημένο ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ να τεθεί το ίδιο υπό τις πρόνοιες και επιταγές της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας.

Προτιμάει μια θωλή κατάσταση προκειμένου να αποφεύγει ευθύνες και να μην ακουμπάει “καυτά” θέματα. Εκτός από την έλλειψη κουλτούρας Εθνικής Ασφάλειας υπάρχει και ευθυνοφοβία όπως και τουρκολαγνία στους κόλπους των κομμάτων εξουσίας.

Λόγω αυτής της σχιζοφρενικής κατάστασης, θεσμοθετείται για παράδειγμα θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή δηλαδή η Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Μια ακόμη Ελληνική πατέντα για το θεαθήναι…

Μια άλλη σχιζοφρενική κατάσταση αφορά την λεγόμενη κοινότητα Υπηρεσιών πληροφοριών. Σε όλες τις σύγχρονες Δημοκρατίες υπάρχει νομικό πλαίσιο για τον ορισμό των Υπηρεσίες πληροφοριών, την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους, το συντονισμό τους, τις διαδικασίες ελέγχου αυτών, τη θέσπιση κοινοβουλευτικής επιτροπής Πληροφοριών κλπ.

Όμως στην Ελλάδα έχουμε την ΕΥΠ που πρέπει να βγάζει από μονή της όλη τη “δουλειά” σε θέματα α) κατασκοπείας, β) αντικατασκοπείας, γ) διεθνούς τρομοκρατίας δ) οργανωμένου εγκλήματος ε) κυβερνοασφάλειας στ) κρυπτογραφίας ζ) κρατικής ασφάλειας και ό,τι άλλο ενδιαφέρει το Μαξίμου (μέχρι και παρακολούθηση αντι-εμβολιαστών).  Και όλα αυτά με 1200 άτομα προσωπικό (πολιτικό – στρατιωτικό). Γίνεται επομένως κατανοητό ότι τα κενά στο τομέα των Πληροφοριών είναι τεράστια με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει στην Εθνική Ασφάλεια. Οι Βουλευτές δε όταν ακούνε για ΕΥΠ στο μυαλό τους έχουν σκάνδαλα ή υποκλοπές-παρακολουθηήσεις τηλεφώνων αγνοώντας τον ρόλο και την αποστολή που πρέπει να έχει μια Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αλήθεια πόσες φορές έχουν καλέσει τον Διοικητή της ΕΥΠ στη Βουλή για ενημέρωση (επι ευκαιρία του πολέμου στην Ουκρανία) ακόμη και “κεκκλεισμένων των θυρών”;

Η διαχείριση κρίσεων όπως η πλέον πρόσφατη με τους Έλληνες διπλωμάτες στην Ουκρανία επιβεβαιώνει τα όσα γράφουμε. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε τουλάχιστον από τον Δεκέμβρη 2021 να βρίσκεται κλιμάκιο της 1ης Διεύθυνσης της ΕΥΠ στην Ουκρανία προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας τόσο της Πρεσβείας όσο και των δύο Προξενείων (Μαριούπολης και Οδυσσού) και να εκπονήσει – μαζί με τον αξιωματικό (υπεύθυνο ασφαλείας) της Πρεσβείας – σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης του διπλωματικού προσωπικού σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, είδαμε τον Ελληνα Πρέσβη να παίρνει από μόνος του πρωτοβουλία – χωρίς να ζητήσει την άδεια του ΥΠΕΞ – και να κλείνει την Πρεσβεία και να φεύγει.

Δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυπταν ότι υπήρξε οργή στην Αθηνα για αυτή του την ενέργεια. Βέβαια δεν φταίει ο Πρέσβης που ήθελε να σώσει τη ζωή του βλέποντας να διανέμονται παντού καλάσνικοφ αλλά σε μια συντεταγμένη Πολιτεία υπάρχει προνοητικότητα και προετοιμασία για τέτοιες καταστάσεις και τουλάχιστον εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Απο τη στιγμή που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είχαν ειδοποιήσει ότι η Ρωσική εισβολή είναι θέμα εβδομάδων  θα έπρεπε να είχε σταλεί – όπως έκανε η  Γαλλία για τον δικό της Πρέσβη  – κλιμάκιο των ΕΚΑΜ σε Κίεβο και Μαριούπολη για την ασφαλή απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές Αρχές Ασφαλείας.

Αντι αυτού είδαμε τον Πρόξενο της Μαριούπολης να καταλήγει να τρώει κονσέρβες σε ένα υπόγειο ενός κτηρίου του ΟΑΣΕ ενώ ο πατέρας και η αδερφή του  παρακαλούσαν στα δελτία ειδήσεων να σωθεί ο άνθρωπος τους. Τραγικές καταστάσεις που προσβάλουν το κύρος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αδυναμία της ΕΥΠ όσον αφορά τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, η υποβάθμιση του ρόλου των αστυνομικών που τοποθετούνται ως υπεύθυνοι ασφαλείας σε Πρεσβείες αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένοπλους θυρωρούς και τίποτα παραπάνω, η έλλειψη μηχανισμού διαχείρισης κρίσης που θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την εμπλοκή κλιμακίου των ΕΚΑΜ για τέτοιου είδους αποστολές στο εξωτερικό καταδεικνύει οτι το Κράτος έχει σοβαρές παθογένειες όχι μόνο στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στην προνοητικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Κρατικό μηχανισμό. Θα μου πείτε ότι εδώ έκλεισε η Αττική Οδός από μια χιονοθύελα και εσύ θέλεις ΕΚΑΜ στο Κίεβο…!

Εν κατακλείδι

Οσο δεν υφίστανται οι τρεις προϋποθέσεις που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, η Ελλάδα θα παραμένει μια χώρα χωρίς υπόληψη για τους Συμμάχους και χωρις σεβασμό για τους Εχθρούς.  Ένα καράβι που θα χτυπάει στον…ντόκο καθε φορά που θα ψάχνει λιμάνι!

*προβλητα λιμανιού

**       Διευθυντής Ερευνών CP Consulting (Γαλλία)

Εμπειρογνώμων του Ευρ. Κοινοβουλίου σε θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ισλαμιστικών Δομών

Συγγραφέας του βιβλίου “ΜΙΤ-Η φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους” (Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2021)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το ΥΠΕΞ είναι εντελώς απαξιωμένο στην Ελλάδα, ο δε επικεφαλής του για τα μπάζα. Αντ’ αυτού, Ντόκοι και λοιποί τουρκόφρονες ΕΛΙΑΜΕΠηδες έχουν αναλάβει να συμβουλεύουν τον ολίγιστο πρωθυπουργό.

    Συμφωνώ με το άρθρο. Αυτός ο τόπος είναι καταδικασμένος.

  2. Είναι αυτός που είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τού καθενός να καίει την Ελληνική Σημαία και ο τότε πρωθυπουργός (Καραμανλής ο βραχύς), αντί να τον πετάξει έξω από την μάντρα, τον άφησε στην θέση του στην κυβέρνηση. Προκοπή περιμένετε με τέτοια άτομα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα