Ησυζήτηση που είχαν μακριά από κάμερες στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι κκ. Γερπατερίτης και Φιντάν, οριστικοποίησε την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Θα γίνει στα μέσα Μαΐου και Αθήνα και Άγκυρα εργάζονται ώστε η συνάντηση αυτή να έχει κάποιο αποτέλεσμα, έστω και σε θέματα χαμηλής πολιτικής, ή θετικής ατζέντας. Όπως μου έλεγαν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών να μην περιμένουμε ακόμα χρονοδιαγράμματα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δηλαδή την πορεία προς το Δικαστήριο της Χάγης (είναι πολύ νωρίς), αφού η συζήτηση για τέτοια θέματα θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Οι διαφωνίες παραμένουν, τίποτα από τα σοβαρά θέματα και τις διεκδικήσεις έχει αλλάξει, ίσως πέραν των μηδενικών πτήσεων στο Αιγαίο από τα τουρκικά αεροσκάφη.

Έτσι η συζήτηση με την Τουρκία θα ξεκινήσει σε επίπεδο διαδικαστικό με το να τεθεί το πλαίσιο της συζήτησης, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές παραδοχές, τα χρονοδιαγράμματα, τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν Αθήνα και Άγκυρα τα ζητήματα καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία θα συμμετέχουν στον διάλογο αυτό. Θα είναι όμως ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να εμπεδωθεί η ελληνοτουρκική συνεργασία στο προσφυγικό. Είναι πολύ πιθανό ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί και την Καππαδοκία και τα -κατά Σεφέρη- «πετροκομμένα» μοναστήρια της και τον ελληνικό πολιτισμό της. Εκεί, έμαθα ότι ζήτησε να κάνει και μια βόλτα με το αερόστατο.

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα