Κακό σημάδι η διακοπή επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο πρωθυπουργός έθεσε την κόκκινη γραμμή σε σχέση με το τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας. Καλώς το έπραξε. Η Αθήνα δύσκολα θα κατηγορηθεί για απρόσμενη κλιμάκωση αφού έχει δώσει ό,τι σήμα μπορούσε να δώσει. Αυτή είναι άλλωστε η εθνική γραμμή που είχαν διατυπώσει στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα σε εταίρους και συμμάχους.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι εφικτό από πλευράς συμμαχιών. Η σχέση με το Ισραήλ είναι εμπεδωμένη και στέρεη. Το ίδιο με την Αίγυπτο.

Η σχέση με τις ΗΠΑ, με όλες τις αβεβαιότητές της λόγω Τραμπ, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Γαλλία στηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα και θα το δείξει απτά το επόμενο διάστημα.

Το ερώτημα που πολλοί πολίτες θέτουν είναι: «Ωραία, και αν η Τουρκία συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και η Ελλάδα αναγκαστεί να απαντήσει, τι θα πράξουν οι σύμμαχοί μας;». Για να μην απογοητευθούμε αδίκως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κανείς δεν θα πολεμήσει και δεν θα θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για λογαριασμό άλλου.

Αυτό που μάλλον θα κάνουν και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά είναι να έχουν μια ενισχυμένη παρουσία στη θερμή περιοχή. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν δηλώσεις, απειλές κυρώσεων, αλλά μέχρις εκεί. Το παράδοξο θα είναι ότι η μόνη που θα μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει πειστικά στον Ερντογάν, εν μέσω μιας κρίσης, θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέρουμε τι θα πράξει, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάκιστη σχέση, η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μετράει στην Αγκυρα.

Προς το παρόν μπορούμε να κάνουμε μόνο σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Καλό είναι να είμαστε έτοιμοι για όλα, να μην είμαστε μόνοι μας και να αποφύγουμε την αχρείαστη κλιμάκωση και το εσωτερικό πολιτικό κλωτσοσκούφι.

Το ανησυχητικό είναι πως αυτή την ώρα μοιάζουν να έχουν κλείσει τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και το ζήτημα να έχει γίνει κάπως… προσωπικό από την πλευρά του Τούρκου ηγέτη. Κλειστά κανάλια και εμμονές δεν είναι ποτέ καλό σημάδι στις διεθνείς σχέσεις.

Και σίγουρα δεν φταίει η Ελλάδα για αυτό.

“Καθημερινή”

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Για να μην απογοητευθούμε αδίκως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κανείς δεν θα πολεμήσει και δεν θα θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για λογαριασμό άλλου”

    Αυτό προφανώς το γνωρίζουν και οι Τούρκοι, γι αυτό μια ενισχυμένη παρουσία στη θερμή περιοχή δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Κοντά στο νου κι η γνώση. Όσον αφορά στις δηλώσεις και τις απειλές κυρώσεων, η Τουρκία τις γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

    Ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έχει αποδειχθεί μειωμένης “πειστικότητας” έναντι τής Τουρκίας, μπορεί να συναιτήσει τον Ερντογάν. Το πολύ-πολύ να τής δώσει ένα ακόμη καθρεφτάκι, για να σωπάσει και να μην τού ζαλίσει τ’ αυτ(ι)ά…

    Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις να σε ξύσει ο γείτονας. Κανών άνευ εξαιρέσεων.

  2. Δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό ούτε περίεργες εμμονές του Ερντογάν. Αυτός ο άνθρωπος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτος. Αν έχουν κοπεί τα κανάλια επικοινωνίας αυτό σημαίνει ότι έχει ληφθεί η απόφαση από τη μεριά της Τουρκίας

  3. “Το ερώτημα που πολλοί πολίτες θέτουν είναι: «Ωραία, και αν η Τουρκία συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και η Ελλάδα αναγκαστεί να απαντήσει, τι θα πράξουν οι σύμμαχοί μας;». Για να μην απογοητευθούμε αδίκως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κανείς δεν θα πολεμήσει και δεν θα θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για λογαριασμό άλλου.”

    άξιος ο μισθός του

    • Μη παίρνετε όρκο ότι κανείς δεν θα πολεμή και δεν θα θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για λογατριασμό άλλων ,γιατί αυτό συνέβη και στους δυο παγκοσμίους πολέμους και στο Ιράκ και στην Κριμαία και στην Συρία .
      Τα συμφέροντα των γεωπολιτικών παικτών -που αλλάζουν τελευταία σαν τον καιρό αυτά θα καθορίσουν και τις συμμετοχές σε πολεμικές συγκρούσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο μας .
      Και να μη περιμένουμε ότι θα τις προεξαγγείλουν από τώρα .
      Δύσκολα να τα βάλουν -αυτούς που εννοούμε – με δυο συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ (με την Κική και την Κοκό ,πως να τα μπλέξω , την Κική την αγαπώ μα μ’αρέσει και η Κοκό),αλλά αν μπερδευτούν τα συμφέροντά τους δεν θα περιμένουν την δική μας έκκληση γιαα βοήθεια.
      Όπως δε εξελλίσσονται τα πράγματα δεν θα υπάρξει Ελληνοτουρκική σύγκρουση για την Ανατολική Μεσόγειο ,αλλά ΑμερικανοΓαλλικρΡωσική μικροσύγκρουση και Νέα Γιάλτα ,στην οποίαν θα παρακαθήσει και η Εξωευρωπαική απο μεθαύριο Βρετανία ,που έχει βάσεις στην Κύπρο μας.
      Σιγά να μη αφήσουν τα μερμήγκια της Μεσογείου να μαλωσουν μόνα τους με τον μπάμπουρα κ. Ερντογάν.
      Οι υδρογονάνθρακες της περιοχής έφεραν αυτήν την γκρίνια , όπως ο πλούτος φέρνει ζήλεια και γκρίνια μεταξύ συγγενών και φίλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα