ΚΑΙ, ΤΩΡΑ, κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 
Η πρόσφατη, και συνεχιζόμενη, αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή άρχισε επι Τζώρτζ Μπούς του νεότερου. Θυμάμαι την Σύμβουλο Ασφαλείας του Κοντολίζα Ράις να εξαγγέλλει το Δόγμα της Μεγάλης Μέσης Ανατολής. Το ενέτασσαν στη λογική της παγκοσμιοποίησης.
Οι Αμερικανοί, όπως και ο δικός μας πρώην πρωθυπουργός, πιάνουν, γενικώς, πουλιά στον αέρα. Με τα εκατοντάδες Thinks Tanks που διαθέτουν, τους χιλιάδες αποφοίτους του Χάρβαρντ (περιέργως και οι μισοί Έλληνες το Χάρβαρντ τελείωσαν) τα στελέχη του καημένου, πλέον, Council on Foreign Relations, με όλα αυτά τέλος πάντων, πίστευαν πως για να εντάξουν τις μεσανατολικές χώρες στην παγκοσμιοποίηση έπρεπε να απαλλαγούν απο τα κοσμικά, αλλά αυταρχικά και εθνικιστικά, μπααθικά καθεστώτα που κυβερνούσαν.
Πρώτα, επιχείρησαν, με εκλογές, να αλλάξουν τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο (σε εκείνες τις εκλογές ήμουν στο Κάιρο και τις κάλυψα), αλλά δεν τα κατάφεραν. Τον “καθάρισαν” με τον γνωστό εξευτελιστικό τρόπο. Γι αυτό ας έχουν υπόψη τους οι επίδοξοι συνεργάτες των αμερικανών, όπως και κάθε ξένου, πως αφού στυφούν σαν λεμονόκουπες θα πεταχτούν.
Τώρα, αδυνατώ να απαντήσω στο αν πίστευαν πως με την έλευση των “Αδελφών Μουσουλμάνων” στην Αίγυπτο θα εκδημοκρατιζόταν το καθεστώς και θα εντάσσονταν στην αμερικανική παγκοσμιοποίηση. Αν το πίστευαν, προσφέρομαι αφιλοκερδώς ως Σύμβουλός τους. Θα είμαι καλύτερος απο αυτούς που διαθέτουν.
Ήρθαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και λειτούργησαν χειρότερα απο ότι οι δικοί μας Αδελφοί Συριζαίοι.
Βλέποντας την αμερικανική τάση ο Ερντογάν με το επιτελείο του συνέλαβαν την ιδέα πως θα μπορούσαν να πετύχουν όσα ο Νταβούτογλου γράφει στο γνωστό βιβλίο του, με τέτοιες καθεστωτικές αλλαγές στις οποίες θα συμμετείχαν και οι αμερικανοί. Αυτοί που πιάνουν πουλιά στον αέρα.
Οι Τούρκοι, λοιπόν, επεδίωξαν να αντικαταστήσουν τα μπααθικά καθεστώτα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν ανήκει σ αυτήν την αδελφότητα. Αν τον δείτε, χαιρετά, όπου πρέπει, με το χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Μετά την Αίγυπτο, επόμενος σταθμός αλλαγής ήταν η Συρία. Και εκεί ο Ερντογάν έδωσε τα ρέστα του.
Μαζί με τους Αμερικανούς επεδίωξαν να ρίξουν τον Άσαντ. Τους πρόλαβε, όμως, η Ρωσία του Πούτιν, καθοδηγημένη απο την ανάλυση που έκανε στην ρωσική ηγεσία ο δολοφονηθείς απο τον Τράμπ Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλειμανί.
Οι Ιρανοί έχουν στρατηγικές διαφορές με τους Τούρκους. Η συνεργασία τους είναι προσωρινή. Συγκυριακή όπως θα έλεγαν και οι αριστεροί. Όπως ήταν και είναι και η ρωσοτουρκική συνεργασία. Το έγραφα εδώ και καιρό πως η ρήξη μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας θα επήρχετο.
Για να μην τα πολυλογώ, Τουρκία, ΗΠΑ και μερικές ευρωπαϊκές δυνάμεις αποσταθεροποιούν τη Συρία. Η Συρία χάρη στην παρέμβαση της Ρωσίας αντέχει και, σήμερα, έχουμε μια αντιστροφή, Όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην Αίγυπτο και στη γενικότερη αμερικανική αντίληψη για τη Μέση Ανατολή και τα καθεστώτα της.
Ένα απο τα μεγάλα αποτελέσματα αυτής της αποσταθεροποίησης, με δυτική ευθύνη, είναι το μεταναστευτικό.
Άνθρωποι χωρίς στον ήλιο μοίρα διασκορπίστηκαν παντού για να σωθούν. Στην Τουρκία, υπεύθυνη για την κρίση, συσσωρεύτηκαν περί τα 3,5 εκατομμύρια, όπως λένε. Και ο Ερντογάν, όπως και το διαχρονικά απάνθρωπο τουρκικό καθεστώς, τους χρησιμοποιούν στην πολιτική και στρατηγική τους.
Αυτήν την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης τραγωδίας, οι ημέτεροι αποδομιστές τη δικαιολογούν με την επίκληση του μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Τουρκία για τους οποίους ο Ερντογάν κάτι πρέπει να κάνει.
Δεν δικαιολογούν, όμως, την ανάγκη της κατά πολύ μικρότερης γεωγραφικά και πληθυσμιακά Ελλάδας να αντιμετωπίσει με κάποια μέτρα το ίδιο πρόβλημα.
Και ερχόμεθα στο σημερινό προκείμενο.
Μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες στοίβαζαν τους μετανάστες στην Ελλάδα, την οποία αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως αποθήκη ψυχών, αλλά έδιναν κάποια κονδύλια για τη συντήρησή τους.
Χθες, στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν, όπως λέει ο Μητσοτάκης, πως και τα κονδύλια να μειώσουν και περισσότερα να ζητήσουν.
Τι, ακριβώς, επιδιώκουν με αυτήν την πολιτική;
Να αφήσουν στην Ελλάδα όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα και να ενσωματωθούν σ αυτήν.
Δεν πρόκειται, πλέον, ούτε να διαμοιραστούν αναλογικά στις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε να δοθούν επιπλέον χρήματα. Αντιθέτως, τα χρήματα θα μειώνονται και οι μετανάστες θα γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Οι τελευταίες δειλές κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης αυτό δείχνουν.
Ρώτησε κανείς τον ελληνικό λαό; Όχι, γιατί να τον ρωτήσουν. θα φωνάξει,θα εκτονωθεί και στο τέλος θα αποδεχθεί τη μοίρα του. όπως πάντοτε. Αποκαλώντας φασίστες όποιον αναπτύσσει κάποιον προβληματισμό και υπερπατριώτες όποιους θεωρούν πως η χώρα πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αυτό είναι το κυρίαρχο αφήγημα σήμερα. Ποιά είναι η λύση;
1.-Ιδεολογική αντεπίθεση στο εσωτερικό πως η χώρα και ο λαός της δεν είναι ξενοφοβική αλλά υπάρχει και ένα όριο στη δυνατότητα υποδοχής μεταναστών.
2.-Έξοδος της χώρας απο οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δέσμευση που θα επέτρεπε να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες να διακινηθούν όπου επιθυμούν. Κοινώς, έξω απο τα Δουβλίνα. Όσοι ταξιδεύουν ας περιμένουν λίγο περισσότερο για έλεγχο του διαβατηρίου τους.
3.-Προσέγγιση της Ρωσίας και διαμόρφωση άριστων σχέσεων με τη Μόσχα, με την προϋπόθεση πως στην ενιαία Συρία οι Σύροι πρόσφυγες και μετανάστες θα βρούν χώρο υποδοχής.
4.-Εξήγηση στον Ερντογάν πως την Ελλάδα μπορεί να την πολιορκήσει με διάφορους τρόπους καιπως η προώθηση μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες θα εξυπηρετούσε καλύτερα την πολιτική του. Διευκόλυνση του Ερντογάν στην επιχείρηση αυτή.
5.- Το επιχειρησιακό μέρος δεν το γνωρίζω αλλά δεν είμαι υπέρ της βύθισης ή άλλων παρόμοιων μέτρων. Τα περί αποσταθεροποιήσεως μιας ήδη αποσταθεροποιημένης χώρας (της Ελλάδας), δεν τα πιστεύω. Δεν είναι αυτό κράτος. Είναι ένα μόρφωμα που διοικείται απο διεφθαρμένους και υποταγμένους ανθρώπους που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι ο πλούτος και η δόξα τους. Χώρα με αυτήν την διοίκηση και λογική με αφήνει παντελώς αδιάφορο.Πρώτα εξελιχθήκαμε ως άνθρωποι και μετά ως έθνη. Με ενδιαφέρει, πρωτίστως, ο ανθρωπισμός
Ίσως τα σημερινά προβλήματά της αφυπνήσουν απο τον λήθαργο το λαό της.
5.-Και επειδή εκτιμώ την εμμονή των Κυπρίων να ενώσουν την πατρίδα τους, όπως και την διατήρηση των δεσμών τους με την Ελλάδα, ούτε σπιθαμή πίσω στις απαιτήσεις της Τουρκίας, έστω και αν μας απειλήσουν οι αμερικανοί. Ας τα πάρουν με τη βία. Δεν θα τα δώσουμε.
Αν όμως ο Ερντογάν συμφωνήσει σε μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, στη βάση της αρχής της πλειοψηφίας με κατοχυρωμένα τα πιο προωθημένα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα για τους τουρκοκύπριους και, φυσικά, με την απόσυρση του τουρκικού στρατού, τότε ναι. Όχι, μόνο συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου αλλά να πάρει και κανά βαρέλι παραπάνω ο τούρκος πρόεδρος.
spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ Παντελή,

    δύο σκέψεις στο μαχητικό κείμενό σου: μπορεί έθνος να μην υπήρχε με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και στην προϊστορία πολιτική οργάνωση υπήρχε με βάση κοινά χαρακτηριστικά. Και τότε δεν ήταν όλοι αδελφωμένοι, αλλά η μιά ομάδα σκότωνε την άλλη για ένα θήραμα, ή για το νερό. Πρώτα ήταν συγκροτημένη ομάδα, πράγμα που τους επέτρεπε να επιβιώνουν, και ύστερα άνθρωποι. Η έννοια του ανθρωπισμού είναι αποτέλεσμα του πολιτισμού. Επιστρέφει φυσικά κανείς στην πρότερη κατάσταση πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι ανεβαίνει στην ανώτερη. Συμφωνώ απολύτως με το μολών λαβέ, ας χάσουμε σε πόλεμο και ας πάρουν, ό,τι μπορέσουν να πάρουν. Δίνει στον ηττημένο, αν μη τι άλλο, την αξιοπρέπειά του. Μπορεί να συνεχίσει να ζει σεβόμενος τον εαυτό του. Τώρα, το κάτι παραπάνω στον Ερντογάν, γιατί; Nα του στείλουμε ένα βαρέλι παραπάνω πετρέλαιο να τρίβεται το χειμώνα; Aς κάνει αυτός χουβαρνταλίκια που είναι κι άρχοντας.

  2. Καλημέρα Ελένη. Αν πειράζει το ένα βαρέλι παραπάνω στον Ερντογάν, κάνω πίσω. Αλλά έτσι που είναι η πολιτική εξουσία σ αυτήν την δύσμοιρη χώρα, θα τα πάρει όλα και δεν θα δώσει τίποτε. Απλώς, περιέγραψα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σαν κάποιο βιβλίο που θα παρουσιάσουμε σύντομα.
    Επανέρχομαι στο βαρέλι. όπως γνωρίζεις κάλλιον εμού, στη γραφή υπάρχουν και τα γλωσσικά σχήματα.

  3. Αγαπητέ κ.Σαββίδη .Διαβάζοντας τις πέντε λύσεις ,που προτείνετε -νομίζω όχι μόνο στον κ.Μητσοτάκη – αλλά σε όλους τους εκλεγμένους βουλευτές μας- θυμήθηκα την μονοφραστική πρόταση του πρώην πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή στην ομιλία του για τα 80χρονα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ,πως ”ήλθε η ώρα να λάβουμε σκληρές αποφάσεις” γιατί και οι πέντε προτεινόμενες λύσεις σας απαιτούν σκληρές αποφάσεις ,που -δεν θα αμφιβάλλετε- πως ούτε οι σημερινοί πολιτικοί του προσκηνίου (πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) ,αλλά ούτε και ο λαός είναι έτοιμοι και ικανοί να τις λάβουν και να τις ”επικοινωνήσουν” -εν αιθρία όπως έχουμε ακόμη τώρα -,η οποία αιθρία μάλλον δεν θα διαρκέσει πολύ .
    ΟΜΩΣ πολλά χρόνια τώρα ξεχάσαμε την αρχαία ρήση ”το προνοείν και ου το μετανοείν” ,ούτε λειτουργούμε με το σύγχρονο δόγμα ”Διοίκηση θα πει πρόβλεψη”.
    ΟΠΟΤΕ ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

  4. Ίσως τα έχουν αποφασίσει όλα κ.Σαββίδη.Ένα θερμό επεισόδιο μικρής κλίμακας ας πούμε,που θα λήξει με μικρές απώλειες εκατέρωθεν και στη συνέχεια Χάγη με τους όρους της Τουρκίας ή έστω μικρές παραχωρήσεις από μέρους της στην ουσία όμως όλα δικά της.Κι αυτό οι δικοί μας θα το παρουσιάσουν ως νίκη αφού και τον πόλεμο αποφύγαμε και μικρές μόνο παραχωρήσεις κάναμε.Ποιός λαός κ.Σαββίδη αρνήθηκε την ιστορία του όπως εμείς(οι πολιτικοί μας δηλ.);Μέχρι πριν μερικά χρόνια π.χ.το μόνο που ήξεραν οι πιο πολλοί έλληνες για τους πόντιους ήταν ποντιακά ανέκδοτα!Και να ήταν η μόνη ντροπή μας…Οι Τούρκοι τολμάν και μιλάνε για μειονότητα.Εμείς για τον διωγμό των ελλήνων απο Κων/λη για τις τόσες βαρβαρότητες και αδικίες τίποτε.Αλλά όπως λέτε εδώ δεν μιλάμε για κράτος.

    • Επειδή μάλλον δεν είστε Ποντία κ.Μάρα (Χόντρος) σας πληροφορώ πως τα ποντιακά ανέκδοτα τα έλεγαν οι ίδιοι οι Πόντιοι ,που ομιλούν και το ιδίωμα και έτσι εξασφάλιζαν την αυτοδιαφήμισή τους ,γιατί ποντιακά ανέκδοτα χωρίς το ιδίωμα είναι σαν τα ανάλατα φαγητά. Να είστε καλά.
      Πάντως τα θερμά επεισόδια δύσκολα συναποφασίζονται ,μπορεί να συμβούν από τύχη ή από εσκεμμένη ατυχία ,όπως των μεθυσμένω οδηγων τα τροχαία ατυχήματα.
      Γιατί αλήθεια ”βγάζετε απ’έξω” τον λαό που ψήφιζε και ψηφίζει τους πολιτικούς -που λέτε- ότι αρνούνται την Ιστορία μας ;;;.
      Καταφανώς σε δυό περιπτώσεις δεν έλαβαν υπ’όψιν τους την ένδοξη Ελληνική Ιστορία μας οι εκλεγμένοι από τον λαό πολιτικοί .
      Την πρώτη στα Ίμια και τη δεύτερη στην Συμφωνία των Πρεσπών. ‘Ελπίζουμε να μη τριτώσει,-στα κοντά-γιατί θα έχουμε και πολιτική ανωμαλία τώρα που έφυγε η διεθνιστική ΤσιπροΑριστερα.

  5. Καλησπέρα. Σχετικά με το μεταναστευτικό: βάσει ποιου υπολογισμού έχει συμφωνηθεί το συγκεκριμένο μηνιαίο (ή όχι, δεν γνωρίζω ακριβώς) ποσό/επίδομα για τους μετανάστες; Για κάλυψη ποιων εξόδων, εφόσον σιτίζονται; Καταρχάς ας αναλυθεί αυτό ενδελεχώς και ας γίνουν δραστικές περικοπές, αν, όπως φαίνεται, υπάρξουν περικοπές στα ευρωπαϊκά κονδύλια ή και χωρίς αυτή την προϋπόθεση, εφόσον κριθούν υπερβολικά γενναιόδωρα. Θα πρότεινα, εφόσον γίνονται ήδη, να τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ οι τραπεζικές συναλλαγές με το εξωτερικό ή τις χώρες προέλευσής τους! Αυτά τα χρήματα κάλλιστα θα μπορούσαν να πηγαίνουν για να “βοηθήσουν” άλλους συμπατριώτες των λαθρομεταναστών (δεν μιλώ για το μικρό αναλογικά ποσοστό των προσφύγων) να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, διαμέσου της γνωστής παράνομης οδού με τους διακινητές! Όποιος έρχεται, να δηλώνει και να ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ στην Τράπεζα τί ποσό χρημάτων έχει μαζί του και μόνον αυτό να δικαιούται να διαχειρίζεται με εμβάσματα….Ακούει κανείς;!

  6. Όντως δεν είμαι πόντια αγαπητέ κυριε Σ.Ν.Α. αλλά δεν νομίζω οτι το θέμα είναι ποιός δημιούργησε τα ανέκδοτα αλλά το ότι οι έλληνες δεν μαθαίνουν ιστορία.Τον λαό καθόλου απ έξω δεν τον βγάζω,ίσα ίσα που απ τα σπλάχνα αυτού τού λαού βγαίνουν αυτοί οι πολιτικοί.Το θέμα είναι οτι το μέλλον δεν προμηνύει τίποτε καλό μ ευθύνη λαού και πολιτικών.

  7. Η 4η από τις προτάσεις του κυρίου Σαββίδη, δέν είναι διατυπωμένη με σαφήνεια (να εξηγήσουμε στον Ερντογάν ότι μπορεί να πολιορκήσει την Ελλάδα με διάφορους τρόπους;). Κατά τα άλλα και αυτό το άρθρο είναι στη σωστή γραμμή, το ζήτημα είναι τί κάνουμε με τους πολιτικούς που μας κυβερνούν σ΄αυτό το σύστημα που ονομάζεται κατ΄επίφαση κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ πρόκειται για πολίτευμα κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα κτυπήσει, γιατί ξέρει ότι η ελληνική κοινωνία ζεί χρόνια μέσα στην αποχαύνωση, και το κυριότερο έχει κτυπηθεί καίρια με τα μνημόνια εξαθλιούμενη διαρκώς και με μιά πολιτική τάξη που δέν μπορεί να εγγυηθεί στον κόσμο ούτε τα στοιχειώδη. Οι ομοιότητες με το 74 που υπαινίχθηκε ο Δένδιας ,αφορούν κυρίως την τύχη του πολιτικού συστήματος όταν κληθεί να διαχειρισθεί μιά μείζονα κρίση με την Τουρκία: Απλά θα καταρεύσει σαν τραπουλόχαρτο, δυστυχώς όμως μετά από μιά καταστροφή.

  8. Τό ότι οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Ιστορία φταίνε οι γονείς και οι δάσκαλοί τους σε όλες τις βαθμίδες και φυσικά γιατί έπαυσαν να διαβάζουν ιστορικά βιβλία.
    Μη τα φορτώνουμε όλα στους πολιτικούς που τους βάλατε εντός παρενθέσεως .
    Εσείς και εγώ -και όσοι άλλοι συνέλληνες λέμε ότι γνωρίζουμε Ιστορία δεν την μάθαμε επειδή επέμεναν οι πολιτικοί ,αλλά οι γονείς και οι δάσκαλοι μας που αγαπούσαν την Πατρίδα μας.
    ΑΝΑΖΗΤΉΣΤΕ ΓΟΝΕΊΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΆΛΟΥΣ ,ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΟΎΝ χΡΙΣΤΌ ΚΑΙ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
    ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ”ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΗΣΟΥ΄΄ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  9. Πολυ Καλή ανάλυση !Από τις προτάσεις κρατάω σαν ουσιαστικές το 2 και το 5 , ομως λειπει ίσως η μοναδική αποτρεπτική , αλλά καθόλου “αριστερή” και εκτός “πολίτικης ορθότητας” πρόταση ,δηλαδη η δημιουργία κέντρων σε ακατοίκητα νησιά .Λύση την οποία όλο και περισσοτεροι συνεχώς σκέφτονται άλλα δεν συζητούν με διάφορα “προσχηματα” και στην οποία θα καταλήξουν στο τέλος αν ο Ταγιπ συνεχίσει το ίδιο τροπάρι … .Το “αδελφοί συριζαιοι ” απολυτά επιτυχημένο !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα