Καιρός να εγγυηθούμε (οι ΗΠΑ) σε Ελλάδα και Κύπρο ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα – Time to guarantee Greece and Cyprus a qualitative military edge

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

by Michael Rubin

Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αντιμετώπισε ένα αίνιγμα. Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος μαινόταν, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τις σχέσεις τους τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Άραβες συμμάχους. Ο καθένας αναζήτησε αμερικανικά όπλα, αλλά η πιθανότητα τα αραβικά κράτη να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα για να επιτεθούν στο Ισραήλ ήταν πραγματική.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 1968, ο Τζόνσον ευλόγησε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Phantom F-4 στο Ισραήλ. Εκείνη την εποχή, τα Phantom ήταν από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Το Ισραήλ τα παρέλαβε πριν από τυος συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Γερμανία και Τουρκία και μια δεκαετία πριν από την Αίγυπτο. Τελικά, οι εσωτερικές συζητήσεις οδήγησαν σε μια de facto δέσμευση για διατήρηση του ποιοτικού στρατιωτικού εξοπλισμού αιχμής του Ισραήλ. Η λογική ήταν απλή: Ο αραβικός κόσμος υπερτερούσε του Ισραήλ ποσοστικά με στρατεύματα, πυροβολικό, τανκς και αεροσκάφη. Για να εξισορροπηθεί το ποσοτικό πλεονέκτημα των αραβικών κρατών, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Η.Π.Α. εγγυήθηκαν ότι το Ισραήλ θα είχε πάντα την πρώτη προτίμηση στα πιο προηγμένα όπλα. Για μισό αιώνα, η ισορροπία που δημιουργήθηκε από το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ λειτούργησε.

Είναι καιρός να αντιγράψουμε το μοντέλο ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι ολοένα και πιο επιθετική. Κατέχει, βομβαρδίζει ή απειλεί την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία και, τις τελευταίες εβδομάδες, την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την πώληση αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως ένα μικρό έπαθλο παρηγοριάς, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter αγοράζοντας τους ρωσικούς S-400.

Η παροχή οποιουδήποτε προηγμένου όπλου στην Τουρκία είναι κοντόφθαλμη, δεδομένης της πιθανότητας ο Ερντογάν να το χρησιμοποιούσε περισσότερο για να παρενοχλήσει τους μικρότερους γείτονες της Τουρκίας αντί να υπερασπιστεί την Τουρκία ενάντια στη Ρωσία. Ενώ το Κογκρέσο διατηρεί ευρείες δικομματικές επιφυλάξεις σχετικά με τη συμφωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με την Τουρκία, είναι καιρός το Κογκρέσο να προχωρήσει παραπέρα. Ακριβώς όπως κάθε πρόεδρος από τότε που ο Τζόνσον συμφώνησε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για χάρη της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι καιρός να απαιτήσουμε ρητά από τις Η.Π.Α. να πουλήσει στην Ελλάδα και την Κύπρο πιο προηγμένες πλατφόρμες από αυτές που διαθέτει η Τουρκία. Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των πλεονεκτημάτων που αποκομίζει η Τουρκία από το μέγεθός της.

Η Τουρκία έχει F-16; Τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει F-35. Η Τουρκία απέκτησε το επιθετικό πλοίο Anadolu; Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt και στους πιο πρόσφατους αντιπλοϊκούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει το Anadolu. Η Τουρκία κατασκευάζει εγχώρια drone Bayraktar TB2; Τότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να έχουν Predators, RQ-170 Sentinels και MQ-9 Reapers, καθώς και τα μέσα για να απενεργοποιήσουν και να καταρρίψουν τα Bayraktars. Αν αυτό σημαίνει ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να καταργήσει τα τελευταία υπολείμματα του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ας είναι. Τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν. Η άρνηση των όπλων στην Κύπρο ενθαρρύνει μόνο την τουρκική επιθετικότητα.

 

Το γεγονός ότι η Τουρκία πέρασε από την εθνοκάθαρση στην πολιτιστική γενοκτονία και τώρα απειλεί την πλήρη προσάρτηση της βόρειας Κύπρου, σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Ο στόχος της νομοθέτησης ενός ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα ήταν να προκληθεί η Τουρκία αλλά μάλλον να σηματοδοτήσει ότι δεν θα πετύχει ποτέ την επεκτατική της ατζέντα. Διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα για να αμυνθεί ενάντια στον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της, ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα δημιουργεί μια αποφασιστικότητα που μπορεί να σταθεροποιήσει την περιοχή στρατιωτικά, ενώ η τρέχουσα ανισότητα στις δυνάμεις ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει F-16. Δεν μπορεί να κερδίσει, δεν πρέπει να υπάρχουν αεροσκάφη για την Τουρκία. Το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ διαθέτει επαρκή αεροσκάφη για να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας του. Ειλικρινά, εάν ο Ερντογάν απελευθέρωνε τους φυλακισμένους πιλότους της Τουρκίας, θα έκανε πολύ περισσότερα για να ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας από ό,τι οποιοδήποτε νέο αεροσκάφος.

Ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο θα σταθεροποιούσε την Ανατολική Μεσόγειο, θα αύξανε τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ και θα αποθάρρυνε την επιθετικότητα. Εάν ο Ερντογάν ή οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος ηγέτης καταλάβει ότι το Πεντάγωνο θα συνδυάζει κάθε τουρκική εξαγορά με πωλήσεις ανώτερων πλατφορμών σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος αυταρχικός ηγέτης θα επανεξετάσει τον εκβιασμό ως κρατική πολιτική. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα. Είναι ώρα για δικομματική δράση.

Ο Μάικλ Ρούμπιν (@mrubin1971) είναι συνεργάτης του Washington Examiner’s Beltway Confidential. Είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

infognomonpolitics.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αμήν !!!

    Που δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη θέση του κυρίου Ρούμπιν ?
    Δημοσιεύτηκε όντως στο Washington Examiner ?

    Εάν την υιοθετήσει η πλειοψηφία των ισχυρών think tank των ΗΠΑ , τα οποία διατηρούν στενές διασυνδέσεις με το βαθύ Αμερικανικό κράτος (σ.σ. Το American Enterprise συγκαταλέγεται μέσα σε αυτά) και δούμε την συγκεκριμένη θέση να διαχέεται ανάμεσα τους, τότε νομίζω πως μπορούμε να προσδοκούμε σε έμπρακτες υλοποιήσεις αλλαγής δόγματος των ΗΠΑ και συγχρόνως να ευελπιστούμε σε μια περίοδο ειρήνης και ηρεμίας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα