Θρίλερ στο Ισραήλ: Οι δύο γραμμές για απάντηση στο Ιράν -Οι σκληροί μιλούν για «υπαρξιακό κίνδυνο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Φωτογραφία: Abir Sultan/Pool Photo via AP
14/04/2024  18:57
Το εν εξελίξει πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μπορεί να καταλήξει σε πραγματικό θρίλερ, καθώς η πολιτική ηγεσία της χώρας φαίνεται να χωρίζεται σε δύο γραμμές γύρω από την απάντηση που θα δώσει το εβραϊκό κράτος στην επίθεση του Ιράν.

Σύμφωνα με το CNN, δύο σκληροπυρηνικοί υπουργοί του Ισραήλ ζητούν αποφασιστική απάντηση στην επίθεση του Ιράν, καλώντας σε απάντηση-κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η άλλη γραμμή καλεί σε αυτοσυγκράτηση και πιο ζυγισμένη απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση.

Αναμένεται με αγωνία η συνέντευξη τύπου, με το πέρας της συνεδρίασης του οργάνου, όπου ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα αποκαλύψει τα επόμενα βήματα.

«Οι έννοιες του περιορισμού και της αναλογικότητας απεβίωσαν στις 7 Οκτωβρίου»
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς προέτρεψε σε μια σκληρή απάντηση που «θα έχει απήχηση σε όλη τη Μέση Ανατολή» και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβίρ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «βγει εκτός ελέγχου», στην αντίδρασή του.

Ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι αν το Ισραήλ διστάσει, «θα θέσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση, ο Σμότριτς χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή «στιγμή της αλήθειας», λέγοντας: «Εάν η απάντησή μας έχει απήχηση σε όλη τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές – θα κερδίσουμε».

Ο Μπεν Γκβίρ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, δήλωσε με τη σειρά του ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν πρέπει να είναι «αδύναμη» και ότι «οι έννοιες του περιορισμού και της αναλογικότητας είναι έννοιες που απεβίωσαν στις 7 Οκτωβρίου», την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ούτε ο Σμότριτς ούτε ο Μπεν Γκβίρ είναι μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ αλλά οι δηλώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης του πολεμικού Συμβουλίου, αποτυπώνουν την κατάσταση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Γκαντζ: Το Ισραήλ θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή
Νωρίτερα σήμερα, ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβούλιου ανέδειξε μια άλλη πιο συγκρατημένη γραμμή, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ. Χθες ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας, μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα