ΘΕΛΕΤΕ ΚΡΑΤΟΣ; ΑΛΛΑΞΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
1.-Το ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων αλλάζει είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η αιτία της αλλαγής αυτής, και πως θα ονομασθεί, είναι ένα επιστημονικό ζητούμενο.
2.-Τα κράτη εκείνο που τα ενδιαφέρει είναι πως θα την αντιμετωπίσουν. Το αν λέγεται κλιματική αλλαγή, ή όπως αλλοιώς, είναι θέμα που συζητείται στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια των σχολών μετεωρολογίας και κλιματολογίας.
3.-Στην Ελλάδα, προς το παρόν, αντιμετωπίζεται με περιγραφή του φαινομένου απο κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους καθώς και απο το μακρύ τους χέρι στα ΜΜΕ.
4.-Πέραν της έντασης των φαινομένων στον Έβρο και στη Θεσσαλία το ελληνικό κράτος έδειξε αδυναμία πρόβλεψης και αντίδρασης πριν την εκδήλωσή τους, ώστε οι ζημιές να περιορισθούν όπως και οι ανθρώπινες και ζωϊκές απώλειες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο συγκεντρωτισμός και ο χωρίς κανένα σχέδιο τρόπος αντιμετώπισης των φαινομένων. Η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Στην Ελλάδα έχει αφεθεί στην εμπειρία υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική ή ανάλογων, χωρίς επιστημονική γνώση εμβάθυνσης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέραν των τραγικών αποτελεσμάτων της διαχείρισης των φαινομένων, είναι η σύγκριση των ομάδων βοήθειας που ήρθαν απο το εξωτερικό και των ελληνικών υπηρεσιών. Οι Έλληνες πυροσβέστες στον Έβρο κοιμόντουσαν στους δρόμους για να ξεκουρασθούν και οι ομάδες του εξωτερικού ήρθαν οργανωμένες με εγκαταστάσεις και ύπνου και ιατρικής βοήθειας.
Το γεγονός αποκαλύπτει νοοτροπία καθυστερημένου κράτους που ως προς τον εκσυγχρονισμό μέσων και νοοτροπιών έχει μείνει δεκαετίες πίσω.
5.-Τα αρμόδια πρόσωπα που ορίζουν οι κυβερνήσεις ως υπουργούς δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο. Ο σημερινός αρμόδιος υπουργός, κ. Κικίλιας, ήταν ένας μπασκετμπολίστας, ειδικεύτηκε σε έναν κλάδο της ιατρικής τον οποίο αγνοώ, προορίζετο για υπουργός άμυνας, μετά τον τοποθέτησαν στον τουρισμό και, τώρα, είναι υπεύθυνος για τον πλέον κρισιμο τομέα κρατικής και κοινωνικής ασφάλειας. Ούτε αναγεννησιακό πρότυπο να ήταν! Μπορεί και να μην καταλαβαίνει και τι του λένε οι υπηρεσίες που προϊσταται, όπως ο Σημίτης το βράδυ της εμπλοκής στα Ίμια δεν καταλάβαινε τι του ζητούσε ο Λυμπέρης όταν του έλεγε “απελευθερώστε κανόνες εμπλοκής”.
6.-Για τη νοοτροπία αυτή ευθυνόμαστε και ως λαός. Εμείς παρέχουμε τα περιθώρια στους εκάστοτε πρωθυπουργούς να δρουν με αυτόν τον τρόπο για να βολέψουν όσους περισσότερους μπορούν δουλικά ιστάμενους στο περιβάλλον τους. Ευθυνόμαστε και ως ΜΜΕ διότι αυτό το μοντέλο αναπαράγουμε.
7.-Κατά την εξέλιξη των φαινομένων διαπιστώθηκε, ακόμη, πως οι υπηρεσίες αγνοούσαν πως να τα διαχειριστούν.
8.-Ο χειρισμός των φαινομένων έγινε, στις κρίσιμες μέρες, κεντρικά απο την Αθήνα. Δεν υπήρχε καμιά γνώση του περιβάλλοντος και του προβλήματος. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν επι τόπου οι υπηρεσίες- ή θέλω να ελπίζω ότι εγκαταστάθηκαν- αλλά όπως έχω πληροφορηθεί, τουλάχιστον στον Έβρο, οι τοπικές υπηρεσίες δεν έπαιρναν πρωτοβουλίες απο τον φόβο των υπηρεσιακών επιπτώσεων που θα είχαν παρότι θεωρούσαν πως οι εντολές που δέχονταν ήταν προς την λάθος κατεύθυνση. Η ευθυνοφοβία είναι μια επιλογή του κεντρικού κράτους ως αντίληψη λειτουργίας των υπηρεσιών για να ελέγχεται κάθε κίνηση απο το κέντρο.
9.-Το αποτέλεσμα είναι ανυπολόγιστες καταστροφές οι οποίες με ένα οργανωμένο κράτος, εκσυγχρονισμένο σε μέσα και αντιλήψεις παρέμβασης θα είχαν περιοριστεί κατά πολύ. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τα τραγικά συμβάντα των ημερών. Και θα πρέπει να της καταλογιστούν.
10.-Πάνω στις καταστροφές η ηγεσία αυτού του κράτους επιχειρούσε, πάντα, και θα επιχειρήσει και τώρα, να αναπαραγάγει την διαχρονική νοοτροπία διαφθοράς: θα επικαλεστεί το έκτακτον της ανάγκης- το οποίο είναι πραγματικό- και θα δώσει τα έργα αποκατάστασης σε φιλικά διακείμενα πρόσωπα με απευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι ενα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο κατατρώει τις σάρκες του κοινωνικού ιστού. Και εκεί θα τελειώσει η κρατική παρέμβαση. Κανένας περαιτέρω προβληματισμός μιας νέας οργάνωσης του κράτους. Το κράτος θα βγει απο την κρίση ίδιο και απράλλαχτο. Και η κοινωνία θα ξεχάσει πολύ σύντομα. Και το 2020 το ίδιο έγινε. Έδωσε στην ΤΕΡΝΑ αντιπλημμυρικά έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δεν έχουν κατασκευασθεί. Χαρακτηριστικό, δε, της ποιότητας των έργων είναι η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πριν μερικά χρόνια κατέρρευσε τις ημέρες αυτές. Στην κυβερνητική αυτή προσπάθεια οι κομματικοί της κυβέρνησης ανέλαβαν, ήδη, έργο. Το ίδιο και οι κομματικοί δημοσιογράφοι. Σωτηρία δεν υπάρχει. Μόνο απο μια γενικευμένη διαμαρτυρία.
Σ αυτήν την κατεύθυνση θα παίξουν τον ρόλο τους και τα ΜΜΕ, των οποίων κάποιοι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αφού απο το κράτος σώζονται οι άνθρωποι στη Θεσσαλία γιατί ρωτούν “που είναι το κράτος”; Έλα ντε; Πολύ δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.
11.-Η βασική αιτία όλων των δεινών είναι ο συγκεντρωτισμός. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ανάλογο φαινόμενο με αυτό που έπληξε την Θεσσαλία μπορεί να πλήξει την ελληνική πρωτεύουσα. Τα θύματα, τότε, και οι καταστροφές μπορεί να είναι υπερπολλαπλάσιες. Στην ελληνική πρωτεύουσα έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και η επιβίωσή του είναι απόλυτη ανάγκη για την λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας μας. Βρίσκεται, επίσης, σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους. Μια καταστροφή σαν της Θεσσαλίας, στην πρωτεύουσα, θα διαλύσει εντελώς το κράτος. Γι αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα.
12.-Είναι τραγικό λάθος αυτή η υπερσυγκέντρωση στην Αττική. Ο πληθυσμός της Αττικής απο 5 εκατομμύρια πρέπει να περιοριστεί στα 2,5 με 3 με ενθάρρυνση των κατοίκων να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχες της χώρας. Οι κρατικές υπηρεσίες, κυρίως οι ευαίσθητες, να μετακομίσουν σε πιο ασφαλείς περιοχές. Να αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να επανέλθουμε στον Καποδίστρια. Οι Περιφέρειες να αποκτήσουν κυβερνητικές αρμοδιότητες. Και επειδή με αυτόν τον τρόπο η διαφθορά θα αυξηθεί, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, οι ποινές που θα προβλέπονται σε περίπτωση διαφθοράς να είναι ισόβια κάθειρξη και κατάσχεση ολόκληρης της περιουσίας του διεφθαρμένου λειτουργού. Το ίδιο και με τις υπηρεσίες του κράτους. Να αποκεντρωθούν με την ενίσχυσή τους με ικανό προσωπικά, καλά εκπαιδευμένο, με υψηλή μόρφωση και γνώση και με αρμοδιότητες για ανάληψη δράσης. Η φωτιά στον Έβρο δεν μπορούσε να σβήσει απο την Αθήνα.
Αυτοί είναι μερικοί προβληματισμοί για τα επόμενα βήματα. Όσοι αναμειγνύονται με τα θέματα που μας απσχολούν θα έχουν πιο εξειδικευμένες απόψεις. Ας τις καταθέσουν. Εκείνο, πάντως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η χώρα να παραμείνει όπως ήταν πριν τον Έβρο και τη Θεσσαλία.
Θέλετε κράτος; Αλλάξτε αυτό που έχετε.
13.-Και κάτι τελευταίο για το μεταναστευτικό το οποίο, μαζί με τις καιρικές μεταβολές και την Τουρκία συνιστά την τρίτη απειλή για την χώρα. Η θέση μου συμπυκνώνεται σε τρία σημεία:
1.-Δεν τους επιτρέπεις να εισέλθουν.
2.-Αν εισέλθουν τους αντιμετωπίζεις ως ανθρώπους.
3.-Προσαρμόζονται στα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα της Ελλάδας.
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μάλλον δέν θέλουν να φτιάξουν κράτος κύριε Σαββίδη. Φανταστείτε να έπεφτε το ίδιο ύψος βροχής που έπεσε στο Βόλο και στο Πήλιο στην Αθήνα…. Δέν θα έμενε τίποτα. Όλος ο Κηφισός όπως είναι τσιμενταρισμένος θα σηκωνόταν πάνω και θα σάρωνε τα πάντα. Η μείωση του πληθυσμού της Αθήνας με μεταφορά του στην περιφέρεια είναι ΑΜΕΣΗ επιτακτική ανάγκη και πολύ σωστά το θέτετε. Το πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δέν σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε ηρεμία αλλά μετά από μιά μεγάλη εθνική καταστροφή. Κλασσικό παράδειγμα το 1897 που έφερε το κίνημα του 1909 στο Γουδί. Ο Βενιζέλος που σωστά τον εξαιρείτε ως τον μόνο πολιτικό ολκής που ανέδειξε η χώρα, (αυτό άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στην αλάνθαστη λαική συνείδηση), ανεδείχθη γιατί υπήρχαν οι κοινωνικές δυνάμεις που απαιτούσαν την αλλαγή πορείας της χώρας και ήθελαν ένα όντως χαρισματικό ηγέτη να τις υλοποιήσει. Στη σημερινή Ελλάδα ακόμη δυστυχώς δέν έχει συνειδητοποιηθεί από την πλειοψηφία η οικτρή κατάσταση της χώρας. Μιά εθνική καταστροφή στα εθνικά μοιάζει πολύ πιθανή και μάλιστα κατά τον τρόπο που είχε προβλέψει πρίν 30 χρόνια ο μεγάλος Παναγιώτης Κονδύλης. Ας ελπίσουμε να μήν φθάσουμε εκεί για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία.

  2. Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρότερο προβλημα, το δημογραφικό που επιτείνεται και από τη φυγή των νέων στα ξένα και οι κυβερνήσεις κάνουν ότι μπορούν να το ενισχύσουν. Συνεχίζονται οι προσλήψεις μετριοτήτων με μπλοκάκι από συνδικαλιστές και βουλευτές στα κρυφά ενώ παιδιά με προσόντα μεταναστεύουν. Το θέμα των πελατειακών σχέσεων οξύνεται συγκριτικά με το παρελθόν.
    Όταν συνταξιοδοτήθηκα το 2010.ο βόρειος Έβρος είχε αδειάσει από κατοίκους. Σήμερα η κατάσταση είναι τρισχειρότερη. Το μεταναστευτικό έχει πολλές διαστάσεις.

  3. Νο 4 «αδυναμία πρόβλεψης και αντίδρασης πριν την εκδήλωση…». Η πρόβλεψη υπήρξε, έχουμε τους επιστημονικούς φορείς εκείνους που μπορούν να την κάνουν εμπεριστατωμένα. Η αντίδραση, από την πολιτεία πριν και μετά είναι το θέμα.
    Σύγκριση ομάδων βοήθειας και μέσων για να βοηθηθούν. Μα κε Σαββιδη. Δεν παραδώσαμε μόνο την χώρα από το 2010 κ μετά. Παραδώσαμε κι όλο το έμψυχο υλικό, που προσφέρει ουσιαστικά και πραγματικά. Που δημιουργεί κ παράγει. Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε. Είναι ότι αποδεχθήκαμε να είμαστε παρίες κ αναλώσιμοι.
    Νο 7. Αγνόηση διαχείρισης. Δεν ισχύει. ΞΕΡΟΥΝ. Έχουν πάει έξω, γνωρίζουν, μάθανε, έχουν τα μέσα κ μπορούν. Εντολές δεν έχουν. Πολιτική βούληση, υπευθυνότητα κ δράση. Ένα πέλεκυ πάνω από το κεφάλι έχουν, ότι αν χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις κ την εμπειρία, θα αποκοπούν με διάφορους τρόπους από το κοινωνικό σύνολο. Εδώ λειτουργεί σε όλο του το μεγαλείο, η δικαιολογία του Αιχμαν. «Είχα εντολές». Είναι το μόνο που διέπει τις υπηρεσίες, δημόσιες κ ιδιωτικές.
    Νο 8. Ευθυνοφοβία. Εδώ το έκανε ο στρατός στα Ιμια. Την μεγαλύτερη προδοσία ever, στα νεωτέρα χρόνια. Και ο εγκέφαλος (τρομάρα του) θεωρείται κ σοφός πατριάρχης. Κι αν δεν έστρωσε το νυφικό δωμάτιο στον Σόιμπλε κ τους συναφεις. Δεν θα ισχύει τώρα;;; Ένα μετανάστη σώζεις, ένα δέντρο κ ένα ζώο κ σε στέλνουν σε ΕΔΕ.
    Νο 9. Η κυβέρνηση αυτή ειδικά δεν ανέλαβε ποτέ ευθύνες. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν η χειραγώγηση, μέσω της επικοινωνίας. Για όλα φταίει ο Θεός κ οι άλλοι. Ποιοι;;; Αδιάφορο. Μια γριούλα να αγκαλιάζουμε μπορούμε;;; Στην τηλεόραση;;; Όλα καλά λοιπόν. Από τον Ιανό στην Καρδίτσα κανένα έργο δεν εκτελέστηκε αν και πληρώθηκε. Υπήρχαν (κ υπάρχουν φυσικά) αποκλεισμένα χωριά ακόμη. Οι κάτοικοι με στωικό τρόπο 3 χρόνια μετά, λένε εντάξει μόνοι μας τα φτιάχνουμε, πάμε γύρω γύρω από τα βουνα κ τα λαγκάδια.
    Νο 10. Απευθείας αναθέσεις. Πιθανόν να μην πείραζαν τόσο. Αν χρησιμοποιούνταν σοφά. Πρέπει να υπάρχει κ μια τέτοια διαδικασία. Όχι όμως να χρησιμοποιουνται για τα πάντα κ παντός καιρού. Και εντάξει. Η τροφοδότηση με όλους τους πόρους, μεγάλων ομίλων είναι το enfant gate της νεοφιλελευρης πολιτικής. Κράτος όμως μόνο με ομίλους, χωρίς κατοίκους, και χωρίς παραγωγή καμία, δεν υπάρχει. Γι αυτό βλέπουμε αυτά που βλέπουμε. Δεν ενδιαφέρονται να μας δώσουν στους Τούρκους, στους Σλάβους κατά δεύτερο λόγο. Το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να είμαστε υπηρέτες (δείτε το ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ 3 χθες το βράδυ για τα κανάρια νησιά) κ. για τον ήλιο κ τον αέρα του Σόιμπλε.
    Νο 12 διοικητική δομή, διαφθορά, ισόβια κ κατάσχεση περιουσίας. Η λύση φυσικά είναι αυτή. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε αμέτοχοι. Αλλά δεν μπορεί κ εμείς να επωφελούμαστε. Συζητάγαμε με φίλους για τις πελατειακές σχέσεις. Λέγαμε κ λέγαμε… στο τέλος της κουβέντας πετάγεται ένας κ λέει (70αρης). Για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης θα πάω χχχ. Καλά, λέω εγώ. Τώρα δεν συζητάγαμε για την διαφθορά;;; Τι νόημα έχει, αν την εφαρμόζεις στα μικρά;;; Δεν θα την εφαρμόσεις κ στα μεγάλα;;;
    Μας έχει διαποτίσει όμως. Δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό. Μια δουλειά που γίνεται σε 5 λεπτά, στην Ελλάδα χρειάζεσαι 5μερες, μη πω 5 μήνες κ να πληρώνεις σε κάθε στάδιο.
    Δεν λέει όμως πια. Δεν λέει. Απαράδεκτο ολόκληρη η γραφειοκρατία να έχει μεταφερθεί αυτούσια στους πολίτες, που δεν έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις, από τους επαγγελματίες. Πάρτε παράδειγμα τις τράπεζες. Δεν φτάνει που μέσω e-banking τους γλιτώσαμε από τα 2/3 του εργατικού δυναμικού κ εμείς κάνουμε την δουλειά, μας παίρνουν κ προμήθεια για κάθε πράξη. Δλδ η τεχνολογία, και εργατικό δυναμικό τζάμπα αλλά και αυτό το εργατικό δυναμικό τους πληρώνει κιόλας. ΜΠΡΑΒΟ. ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ σε όλο του το μεγαλείο. Ποιος διαμαρτυρήθηκε;;;;
    Νο 13 το 3. Κοιτάξτε…. Το μόνο σάιτ που ασχολείσθε με το πρόβλημα της Γαλλίας. Από οσο γνωρίζω τουλάχιστον. Το νομιζετε αυτό πραγματικά;;; Υπάρχει καμία περίπτωση ενσωμάτωσης, όταν ο μουσουλμανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία του κόσμου σήμερα;;; Η μόνη λύση είναι να ξεχυθούν οι Κινέζοι κι οι συναφείς. Τουλάχιστον αυτοί δεν έχουν νοοτροπία κατάκτησης. Και δώσαμε δικαιώματα. Δεν μπορεί να πηγαίνει η Τζολί ή η πριγκίπισσα της Αγγλίας, επίσκεψη στις χώρες αυτές με μαντήλα και όταν έρχονται αυτοί, να μην επιβάλλουμε δικούς μας κώδικες. Δεν μπορεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μην επιτρέπει να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα επειδή οι μωαμεθανοί βουλευτές του δεν το δέχονται. Ας γιορτάσουν κι αυτοί τα δικά τους. Δεν μπορεί με πανό η μουσουλμάνα να λέει στην χώρα της Παναγιάς των Παρισίων κ της Λούρδης, φύγετε από την χώρα μου αν δεν σας αρέσει. Βέβαια η ιστορία έχει κύκλους κ εκδικείται.
    Η μετανάστευση είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμός που έχει δημιουργηθεί όμως όλες αυτές τις χιλιετίες, πως μπορεί να κρατηθεί με αυτή την θρησκεία;;; Βέβαια για να είμαι δίκαιος κ με τον χριστιανισμό καταστράφηκε εν πολλοίς.

  4. Κάθε λαός έχει την ηγεσία που του πρέπει και κανένας λαός δεν σώζεται άμα δεν θέλει να σωθεί .
    Όλους τους λαούς -και ιδίως τον ελληνικό- τους έσωσαν φωτισμένες και ανώτερες προσωπικότητες ,τις οποίες και η Ιστορία τις αναγνώρισε ως μεγάλες και τις αναφέρει με κεφαλαία γράμματα.
    Στην Ελλάδα μας μετά τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή, τον δημιουργό της αναίμακτης και χωρίς εθνικό διχασμό Μεταπολίτευσης , -που του χρόνου θα κλείσε μισό αιώνα -”δεν ξανάδαμε ελληνικό φως”.
    Κάποιες πυγολαμπίδες είχαμε ,αλλά το σκοτάδι -μερικές φορές και βαθύ-κάλυψε την οικογένεια ,κυρίως την Παιδεία, αλλά ιδιαίτερα την Δημόσια διοίκηση ,γιατί επικράτησαν οι ανίκανοι τελευταίοι στις αξιολογήσεις (όσο υπήρχαν) ,πλην ”δημοκράτες αιθέρας” και γιατί υπάλληλοι και πολίτες ”εξεστράτευσαν να φάνε ”όσο γίνεται περισσότερα από το κράτος και μεταξύ τους” με όσο γίνεται λιγότερη εργασία και περισσότερη ατιμία και μόνιμο δικαιωματισμό, που τον προωθούσε και προωθεί ”ο τέταρτος πυλώνας της Δημοκρατίας” ο συνδικαλισμός
    Εκείνο το μη ρωτάς τι κάνει η Πατρίδα για σένα ,αλλά εσύ τι κάνεις για την Πατρίδα, που μας το θύμισε ο αείμνηστος δολοφονηθείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Κένεντυ , ξεχάσθηκε και ως σύνθημα .
    ΤΩΡΑ- ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΑΤΙΚΟ ΑΧΤΑΡΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΩΣ ΤΟ 2019 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2015-2019 -, ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΑΤΙΚΑ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ , ΠΟΥ -ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑ 60%- ”ΔΕΝ ΠΑΝΕ” ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ) ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ , ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ -ΕΣΤΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ-ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΘΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΟΦΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015 ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ.
    Υ.Γ Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση θα μας καλύψει σχεδόν όλο το κόστος των καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες. Χωρίς αυτήν τι θα γινόμασταν τώρα ;;
    Γιαυτό ας αναφωνήσουμε τρις ,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ , που με το πείσμα του και με αντίθετους όλους τους τότε πολιτικούς αντιπάλους του ,μας έβαλε στην ΕΟΚ , προ της Ισπανίας και Πορτογαλίας. (θα έγραφα να αναφωνήσουμε και Σχοινάς -αντιπρόεδρος στην Ε.Ε και και Μητσοτάκης πρωθυπουργός μας) αλλά γνωρίζω ότι πολλοί ”θα ταραχτείτε” και ας είναι γεγονότα που έγραψε και γράφει η Ιστορία.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

    • Καλό θα είναι να δείτε ότι ο Κ. Καραμανλής (1907-03-08, 1998-04-23 ) ήταν η αμερικανική επιλογή για την αντικατάσταση της στρατιωτικής δικτατορίας με το καθεστώς της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας.
      Πηγή:
      John D Pappas
      Μεταπολίτευση made in USA
      https://www.academia.edu/38119959/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7_made_in_USA

      Η πολιτική του κληρονομιά είναι το σύνταγμα του 1975 που προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:
      Με πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλάζουν τα σύνορα της χώρας.
      Άρθρο: 27 Παράγραφος 1.
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-27/
      Με πλειοψηφία 151 βουλευτών ξένα στρατεύματα εγκαθίσταται στη χώρα.
      Άρθρο: 27 Παράγραφος 2.
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-27/
      Με πλειοψηφία 180 βουλευτών εκχωρούνται συνταγματικές αρμοδιότητες
      σε διεθνή όργανα.
      Άρθρο: 28 Παράγραφος 2.
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-28/
      Με πλειοψηφία 151 βουλευτών γίνεται περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας.
      Άρθρο: 28 Παράγραφος 3..
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-28/

      • Δεν διαβάζω τα made in USA , οι οποίες ”δεν πήγαιναν ” τους Καραμανλήδες- ιδιαίτερα τον αείμνηστο-και σας συνιστώ να μη τα διαβάζετε και εσείς .
        Στην ΕΟΚ πάντως ”αυτός μας έβαλε”, εκτός αν δεν θέλατε να μπούμε ,όπως όλοι οι ”Αμερικανόπληκτοι” της εποχής εκείνης και οι ατενίζοντες προς την Σοβιετική Ένωση.
        Στο Σύνταγμα του 1975 έγιναν τέσσερες αναθεωρήσεις και όλες διετήρησαν αυτά που εσάς δεν σας αρέσουν .
        ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ,ΑΛΛΑ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ . ΤΟ 151 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΄
        ΠΟΣΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 151;;;.

        • Φυσικά επιλογή σας είναι να διαβάζετε ό,τι θέλετε. Όμως τα επίσημα κρατικά έγγραφα υπάρχουν και
          αποκαλύπτουν το τί ρόλο κλήθηκε να παίξει ο Κ. Καραμανλής το 1974.
          Σε ό,τι αφορά τα επίσημα συνταγματικά κείμενα, αυτά που προβλέπονται είναι αυτά που θα εφαρμοσθούν όταν οι έχοντες την εξουσία αποφασίσουν για αυτό. Φαίνεται ότι έχει ήδη έχει έρθει η
          ώρα να «χρησιμοποιηθούν» τα άρθρα 27, 28.
          Ερώτημα: Γιατί προβλέφθηκαν αυτά τα άρθρα από τους κ.κ. Κ. Καραμανλή και Κ. Τσάτσο εφ’ όσον δέν ήθελαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον;

          • Επιπλέον:
            Γνωρίζετε ότι στο υπάρχον σύνταγμα δέν υπάρχει άρθρο που να ορίζει την ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους; (Σε αντίθεση με το σύνταγμα του 1952 που είχε το άρθρο 107 )
            Πηγή: ΦΕΚ τΑ 1 01.01.1952
            https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/syn16.pdf

          • ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ”ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ” ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΘΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ , ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ”ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΧΟΡΕΥΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΠΗΔΑ”.
            Α…ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ”ΞΕΝΩΝ . ΣΑΥΤΑ ”ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ” ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ .
            ΠΩΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΣΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;;;.
            Υ.Γ Αν δεν ζήσατε την εποχή του να διαβάστε γιαυτήν .Έχουν γραφεί πολλά βιβλία από Έλληνες και ξένους.

    • Έτσι τι θα γινομασταν χωρίς την ΕΕ και τους κομμισαριους του νεομπολσεβικισμου που για κάθε ευρώ σου λενε να δεχτείς με το έτσι θέλω και μια χιλιάδα λαθρομουσλιμιδων. Τι θα γίνονταν χωρίς το γουρλοματη γκαντεμη που μονο μετεωρητης δεν εχει πεσει στη χωρα οσο κυβερνα. και βέβαια τι θα γινόμασταν χωρίς το Καραμανλή το πρώτο εεε τι θα γινότανε η Κύπρος άλλο θέμα, αδιάφορο. ΖΗΤΩ ο ΕΕκός ολοκληρωτισμος και η Αγγλική γλώσσα. Λεφτά υπάρχουν, για μπολια λάθρο χώροφύλακες και ότι έχει να κάνει με το ξέκαμα του ελληνικού φασιστικού έθνους. Μένουμε Ευρωπη μιλάμε αγγλικα, με πλυμμηρισμενους βαλκανοτοπους θα ασχολούμαστε;

  5. ῾Ο Καραμανλῆς μᾶς ἔβαλε στήν ΕΟΚ ὄχι γιά νά σερνόμαστε, ἀλλά γιατί πίστευε σ’ αὐτόν τόν λαό. Τά χρήματα τῆς ΕΕ δέν χαρίζονται, τίποτα δέν χαρίζεται. ῾Υπάρχουν κονδύλια πού δέν ἔχουν ἀπορροφηθεῖ, δηλαδή δέν ἔχουν γίνει ἤ ὁλοκληρωθεῖ οἱ μελέτες ἤ τά ἔργα. Οἱ προδιαγραφές τῆς ΕΕ γιά τίς μελέτες καί τά ἔργα, γιά νά ἀπορροφηθοῦν τά κονδύλια ἔγκαιρα, μποροῦν νά ἀντιμετωπισθοῦν μόνο ἀπό τίς πολύ ὀργανωμένες ἑταιρεῖες. Οἱ μικροί φιλότιμοι ἐπιστήμονες, εἰδικοί δασονόμοι, εὐαίσθητοι περί τά περιβαλλοντικά κα πού θά εἶχαν ἐνστάσεις ἐπί τῶν λύσεων ἤ δέν καλοῦνται γιατί δέν ὑπάρχει οὔτε χρόνος στόν καιρό τῆς ἀνάγκης, μπορεῖ νά θεωρηθοῦν ἀντιδραστικοί ὡς λιγότερο ἐκσυγχρονισμένοι, ἤ ἀντίθετοι κομματικά ἤ μπορεῖ καί νά τούς ἀγνοοῦν. ῾Η ἀξιοποίηση τῶν εἰδικῶν, πού δέν γίνεται στήν ῾Ελλάδα, προϋποθέτει ὀρθή ὀργάνωση τοῦ κράτους καί μελέτες τόν καιρό τῆς σχόλης, προγραμματισμό, γνώση τοῦ τόπου, ἀγαθά κίνητρα γιά τόν προγραμματισμό καί τήν ἐπιλογή προσώπων καί ἱκανούς ἡγέτες.
    Τά ἔργα ὑποδομῶν στίς τεράστιες πόλεις εἶναι μή ἀντιμετωπίσημα σέ περίπτωση καταστροφῶν. Γιατί τά κονδύλια πού χρειάστηκαν ἐπί ἑκατοντάδες χρόνια εἶναι ἀδύνατον νά βρεθοῦν γιά τήν ἀποκατάστασή τους.
    Ὁ καθηγητής Καρύδης συστήνει νά μετακομίσουν οἱ οἰκισμοί σέ σταθερά ἐδάφη.

    https://www.iefimerida.gr/ellada/karydis-giati-epesan-ta-spitia-sti-thessalia?amp

    Τό τί θά γίνει ὁ Θεσσαλικός κάμπος, πῶς θά ἐκσυγχρονισθοῦν οἱ καλλιέργειες, ἄν θά γίνει λιμνοθάλασσα μέ πάπιες ἤ ὅ,τι καινοτόμο καί ἀξιόλογο, πρέπει νά εἶναι ἀποτέλεσμα μελέτης μέ ὅλα τά σύγχρονα δεδομένα καί ὅλους τούς εἰδικούς καί τήν γνώση τῆς περιοχῆς. Οἱ χρηματοδοτήσεις διεκδικοῦνται καλύτερα ὅταν οἱ μελέτες εἶναι ἀξιόλογες.

    • Θα ξέρετε ότι οι δασικοί αποκλείσθηκαν από την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση από το 1998 , τότε που η τότε κυβέρνηση ”έβαλε μπροστά την Πυροσβεστική” η οποία απέκτησε καμιά δεκαριά στρατηγούς με ”γκιορτάνια”-χωρίς πόλεμο -και οι οποίοι αγνοούν το οδικό δίκτυο και τις υπάρχουσες δυσκολίες ”επί του εδάφους ”και μετακινούνται σε άγνωστα μέρη .
      Δεν θα μπορούσε τότε να ιδρυθεί Σώμα δασοπυροσβεστών για τις πυρκαγιές της υπαίθρου . Δεν αποκλείεται να ιδρυθεί τώρα.
      ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ”ΒΑΡΙΔΙΑ”.
      ΠΟΣΟΙ ΧΛΕΥΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ 2004 ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΡΟΣΦΟΡΟΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ , ΛΟΓΩ ΤΟΥ ”ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΟΣ” ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ 1980 ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ Κ.ΓΑΠ;;;.
      ΑΦΟΥ ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα