ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χθές ο κ. Καλίν, στενός σύμβουλος του κ. Ερντογάν έκανε μια δήλωση. Ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης. Στον χώρο δηλαδή, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας. Ήταν αυτό για το οποίο ανησυχούσε η Αθήνα.
Θα ήθελα να σχολιάσω δύο πράγματα.
Το ένα είναι ότι η δήλωση Καλίν έγινε την επομένη της αθώωσης Τράμπ απο τη Γερουσία. Είναι τυχαίο; Ο κ. Τράμπ υποστηρίζει τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία του Ερντογάν εξ ορισμού.
Δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Δεν ασχολείται σε βάθος με τα θέματα. Όσα κατά καιρούς λέει για την Ελλάδα και τις σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ- Ελλάδας) είναι τυπικές υπαγορεύσεις των υπηρεσιών του (Λευκού Οίκου, State Department, Πενταγώνου) γιατί πρέπει να ειπωθούν.
Και το ερώτημα είναι: θα εμφανιστεί ο κ. Τάμπ την κρίσιμη ώρα σε περίπτωση, ό μη γένοιτο, που Ελλάδα και Τουρκία έρθουν σε μια αντιπαράθεση;
Το δεύτερο: ακούω συχνά τον κ. Δένδια να λέει πως σε περίπτωση κρίσης μπορούμε και μόνοι μας αλλά δεν θα είμαστε μόνοι. Δεν έχει σχολιαστεί, αρκούντως, η επισήμανση αυτή του κ. Δένδια. Τι εννοεί ο υπουργός εξωτερικών όταν λέει ότι δεν θα είμαστε μόνοι;
Φυσικά δεν εννοούμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι διπλωματικά. Τέτοιες υποστηρίξεις θα έχουμε. Είναι εύκολες και ανέξοδες.
Θα υπάρξει κάποιος που θα μπει στη μέση και θα σταματήσει μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;
Η αίσθησή μου είναι πως ναι. Θα ήθελε να το κάνει και η Γαλλία αλλά δεν ξέρω αν μπορεί. Σίγουρα, όμως, μπορούν να το κάνουν οι ΗΠΑ. Έχουν τη δύναμη. Το θέλουν; Πιστεύω πως στο βαθμό που περιγράφω (αποτροπή ενός επεισοδίου) δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνει ούτε και ο Τράμπ. Μια τέτοιου είδους παρέμβαση δεν έρχεται σε αντίθεση με την τυφλή υποστήριξη που παρέχει στην Τουρκία και τον Ερντογάν. Φτάνει οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου να του δώσουν να καταλάβει τι ακριβώς θα γίνει.
Η Ελλάδα παρέχει βάσεις και ό,τι άλλο της έχει ζητηθεί απο στρατιωτικής και διπλωματικής πλευράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η πολιτική ηγεσία της δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει υποστήριξη για το status quo της περιοχής που η Ελλάδα ενδιαφέρεται τότε μιλάμε για μια προβληματική ηγεσία (σημερινή και χθεσινή) η οποία θα πρέπει να ανησυχεί.
Περισσότερο και απο την οικονομική ανάκαμψη σημασία έχει η ακεραιότητα της χώρας και η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν σημασία όχι μόνο- και, ίσως, όχι τόσο- λόγω της εκμετάλλευσής τους όσο διότι η υποχώρηση απο αυτά θα δώσει το στίγμα μιας χώρας μειωμένης κυριαρχίας και δυνατότητας να υποστηρίξει την ύπαρξή της.
Την καλημέρα μου.

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι η ευκαιρεία του Μητσοτάκη να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι είναι αποφασισμένος και όχι εξαγορασμένος.

    • @Smith Ελπίζω να μην περιμένεις κάτι καλύτερο από όλους αυτούς τους παγκοσμιοποιητές, διεθνιστές, αφελείς κοσμοπολίτες, και άλλους ασυνάρτητους απάτριδες που ροκανίζουν την Εθνική Ανεξαρτησία, ομιλώντας για Μ.Ο.Ε Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και άλλα γελοία κατά την γνώμη μου επιχειρήματα.

  2. Εξαγορασμένος ,ο κ.Μητσοτάκης, δεν είναι -γιατί στα εθνικά θέματα γενικώς δεν εξαγοράζονται οι Δεξιοί (άλλοι έχουν το χούι)και αν το κάνει θα τον ”εξαφανίσει” η ίδια η Παράταξή του -,αλλά εκπροσωπεί μάλλον αδύνατη Χώρα ,με μειωμένες ψυχικές δυνάμεις και ηθικό(ιδίως στα ”μετόπισθεν”) και γιαυτό ας είμαστε όλοι επιφυλακτικοί -όχι όμως υποχωρητικοί – και να περιμένουμε τον θρασύ εισβολέα Τούρκο μάλλον στο Καστελόριζο-όπως το 1940 στο Καλπάκι-.
    Και ο κ.Τραμπ θα μας βοηθήσει -χθες είπε τα καλύτερα λόγια για τον κ.Μητσοτάκη και την Ελλάδα- και θα αποτρέψει το επεισόδιο (είμαστε και καρντάσια -μέλη του ΝΑΤΟ- και οι τρεις),αλλά σίγουρα θα μας προτείνει -όπως το 1964- κανένα ”Σχέδιο Άτσεσον” και κανένα ”Σχέδιο Ανάν’΄’ ,για να ”τελειώσει ” και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό ,ειδικώς αν εκλεγεί και στην δεύτερη 4ετία του .
    Εδω υποχρεώνει το Ισραήλ να δεχθεί κράτος Παλαιστινίων .
    Η Τουρκία ”είναι χαμένη από χέρι”,παρά τις φοβέρες της και μάλλον τις κάνει για να φοβερίσει -και εμάς και απ’ότι φαίνεται το κατάφερε ,αφού με πρωτοπόρους τους κ.κ. Κοτζιά και Κατρούγκαλο (μάλλον με επίνευση του κ.Τσίπρα ) έκτοτε πολλοί μιλούν και δέχονται και την ”μοιρασιά” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο , την οποίαν μάλλον θα εξασφαλίσει με απ’ευθείας διαπραγματεύσεις και όχι με το Δικαστήριο της Χάγης.
    Εμείς -όπως και στο Σκοπιανό -θα το παίξουμε καθυστέρηση, ίδίως με κάτι σαν το Βουκουρέστι του 2008- αλλά θα βρεθούν οι ”μουστερήδες” που δεν αντέχουν την καθυστέρηση και θα υπογράψουν ”Νέες Πρέσπες” και με την Τουρκία, που κακά τα ψέμματα είναι κακός γείτονας και μεγάλος βραχνάς.
    ΚΑΙ όλα αυτά εκτιμώ πως θα γίνουν στην δεύτερη θητεία του κ.Τραμπ ,που είναι φίλος του κ.Ερντογάν και θα μας πιέσει όλους ,ως κοσμοκράτορας.
    Βέβαια υπάρχουν και οι ”στραβές” και ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας , που βγαίνει εκεί που δεν τον περιμένεις, όπως το 1974 στην Κύπρο μας με το Πραξικόπημα και το 2009 στην Ελλάδα με την ”οικονομική” κρίση και το ΔΝΤ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

    • @Σ.Α.Ν. να επιμένεις σε αριστερούς και δεξιούς ακόμη μετά από τόσα χρόνια παρουσίας τους στην χώρα.

      • Αγαπητέ κ. Stratus ,όπως θα διαβάσατε στο σχόλιο μου δεν ανέφερα κάτι για τους αριστερούς ,οι οποίοι όμως υπάρχουν και μάλιστα καμαρώνουν και μαζί τους όσοι ψήφισαν την -για πρώτη φορά το 1981 και την για δεύτερη φορά το 2015- Αριστερά.
        Πόσοι και πόσοι -ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ -δεν ξεκινούν την αυτοπαρουσίαση τους ,η, στις συνεντεύξεις τους ότι, ήταν από γεννησιμιού τους αριστεροί και που είδαν και έπαθαν από την επάρατη Δεξιά.
        Ποιοί χώρισαν τους Έλληνες αδικαιολογήτως μετά το 1974 και ποιοί δεν απευθύνονταν -και ακόμα δεν απευθύνονται -στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ,αλλά στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ;;;.
        Χαίρομαι που άρχισαν να ντρέπονται και να θέλουν την λήθη .
        Θα το επιβεβαιώσουν όταν αρχίσουν να απευθύνονται και αυτοί στους Έλληνες και τις Ελληνίδες .
        Πάντως συνεχίζουν να αγωνίζονται Κινάλ και Σύριζα-ιδίως- να αναστήσουν την Αριστερά των αποχρώσεων για να αναμετρηθούν με την Δεξιά ,που της ”κολλάνε” διάφορα απαξιωτικά επίθετα και δεν της αναγνωρίζουν ούτε ότι με κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις έσωσε την Ελλάδα το 1949 ,την έβαλε ΜΟΝΗ στην ΕΟΚ και ανέκαθεν πιστεύει στο υπαρκτό εδώ και 4000 χρόνια ελληνικό έθνος και απορρίπτει τον διεθνισμό της Αριστεράς , τον οποίον διακηρύσσει ό,που σταθεί και ό,που βρεθεί και ας καεί το ”παληάμπελο” η Πατρίδα.
        Μη πάτε μακρυά ο φίλος κ. Επισκέπτης μας γύρισε στην Τριπλή κατοχή του 1941-44 ,κατά την οποίαν έπρεπε η Ελλάς να μη κυβερνηθεί -όπως όλα τα κατακτηθέντα κράτη-αλλά να επικρατήσει το ΕΑΜ -ΕΛΛΑΣ και να γίνουμε μετά την απελευθέρωση Κομμουνιστική επαρχία κατά πως αποφάσισαν από το 1934 οι καλοί ‘Έλληνες- δεν τους ξαναλέω αριστερούς – για να ικανοποιήσω και εσάς και τον κ.Επισκέπτη.
        Ένα είναι πάντως ιστορικώς βέβαιο . Την Ελλάδα μας και την Μακεδονία μας δεν την αγαπάμε όλοι μας από το 1944 μέχρι και πέρυσι με την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αλλοιώς και στις εκλογε΄ς του 1946 δεν θα απείχαν και προ της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ρωτούσαν με εκλογές ,ή, με δημοψηφισμα τους ‘Ελληνες.
        Τώρα παρά τα ”Τουρκικά” και το Μεταναστευτικό -αυτοί το λένε προσφυγικό σκέτο- δεν αποφασίζουν για να της ”βγουν από δεξιά” την ”Δεξιά” ότι θα αντισταθούν μέχρι τέλους στους Τούρκους αν μας επιτεθούν.
        Δεν θα το κάνουν γιατί θα αυτοακυρωθούν ως ιδεολογία και Ως πρακτική .
        Είναι γνωστή και η παροιμία ”ο λύκος και αν εγέρασεν…”.
        Η Πατρίδα πάντως θα σωθεί ,γιατί έχει ανδρο-γυναίκες από την άλλη πλευρά.
        Καλό Σαββατοκύριακο .

        • @Σ.Α.Ν να το σχολείο σου να αναφέρετε στην αριστερά, αλλά μετά από δέκα χρόνια πήδημα με βάθος 99 ετών γράφεις ακόμη για αριστερούς και Δεξιούς λες και υπάρχει διαφορά.;
          Εγώ πιστεύω ότι η Ελληνική επανάσταση απέτυχε και η Γερμανοί με διαφορά ονόματα μας έφεραν τη φεουδαρχία.
          Αποτέλεσμα, επειδή δεν έχει λόγο ύπαρξης το Ελληνικό πολιτικό απόστημα, παράγει Εθνικό διχασμό για να έχει λόγο ύπαρξης.
          Καλή Κυριακή

          • Θα ήθελα να μη γράφω γιαυτούς τους κομματικούς διαχωρισμούς αλλά αφού δεν χάνουν ευκαιρία να τον προβάλουν ως τίτλο οι αριστεροί – που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Κιναλίτες ,ή, Συριζαίοι αλλά ως αριστεροί ,(ιδιαίτερα οι Συριζαιοι), ευθύνομαι που τους καταγράφω με το όνομά τους ;;;.
            Θα συνεχίσουν ,αγαπητέ μου φίλε γιατί έχουν μεγάλη πελατεία από το 1974 και τους άφησε μεγάλη κληρονομιά ο αείμνηστος πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστεράς ,που έστειλε ”στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την Δεξιά” τον Μάρτιο του 1985 και από τότε μας τυραννάει η κοινοβουλευτική πρωθυπουργική δικτατορία .
            Θα συνεχισθεί ,γιατί κανένα κόμμα εξουσίας δεν θέλει να θίξει ”τα κακώς κείμενα” ,όπως και προ της 21 Απριλίου 1967 η Ένωση Κέντρου δεν έθεσε καθεστωτικό ,παρ’ότι νυχθημερόν ”έβριζε” τον νεαρό τότε Βασιλιά και αν δεν τον ”έδιωχνε” ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ακόμη Βασιλευομένη Δημοκρατία θα είχαμε.
            Όσο όμως συνεχίζεται αυτή η ”δημοκρατικιά” Δημοκρατία μας και όσο οι Έλληνες ψηφίζουν για το υλικό τους συμφέρον και όχι για το καλό της Πατρίδος ,όπως περίπου οι ”χαζοί”Ευρωπαίοι ,που δεν παράγουν -είτε θέλει ,είτε δεν θέλει το πολιτικό τους σύστημα -εθνικό διχασμό ,γιατί τους διχαστικούς τους πετούν στον Καιάδα.
            Δεν σας λέει κάτι ότι η Αριστερά εκεί κινείται μεταξύ του 4-5% ,ενώ στην Ελλάδα η ΤσιπροΑριστερά πήρε 32% ,παρά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις τόσες κυβερνητικές ιδιορρυθμίες της (αγραβάτωτη, πολιτικό όρκο ,ανύστακτη προπαγάνδα από την Δημόσια τηλεόραση με κ.κ. Ακριβοπούλου -,Καψιώχα κλπ ).
            Αλλού ούτε την δική τους ψήφο θα εύρισκαν στην κάλπη, που λέει ο λόγος.
            Όσο για την Εθνική Επανάσταση του 1821 οι Βαυαροί -που τους παρακαλούσαν να έλθουν όσοι -φοροδιαφεύγοντες της εποχής- δολοφόνησαν τον Καποδίστρια κράτησαν 30 χρόνια από τα 200 που πέρασαν από τότε και μας άφησαν -η Ιστορία το γράφει- και την Μεγάλη Ιδέα και φόρεσαν και φουστανέλα τον Όθωνα.
            Άστα φιλε μου . Ανέκαθεν βρίσκονται Έλληνες ,που μας διασπούν για την ”φουκαριάρα” την μάνα τους εξουσία.
            Έχει και πολλά ”ζαβά” το Ελλαδιστάν.
            ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ Τ’ΏΧΕΙ και ΤΟ ΡΙΖΙΚΌ ΜΑΣ. Καλη εβδομάδα.

    • “γιατί στα εθνικά θέματα γενικώς δεν εξαγοράζονται οι Δεξιοί”

      Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος, Ράλλης, τρία μονάχα ονόματα. Από ποια παράταξη λες να προερχόταν; Αλλά ζώντας στο 2021 ακόμη με “δεξιά” κι “αριστερά”, δείχνεις ότι δεν έχεις πρέφα πόσο έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τις αλλαγές και πλάθεις καταστάσεις, όπως τις φαντάζεσαι.

  3. Η δική μου άποψη λέει ότι, σε περίπτωση Εθνικής καταστροφής, η ΗΠΑ και η Ε.Ε θα χάσουν την Ελλάδα για πάντα, μπορεί να προσπαθήσουν ακόμη και να διαμελίσουν τη χώρα όπως φοβόταν και φοβάται ακόμη το πολιτικό σύστημα από την εποχή του Ι. Μεταξά, αλλά θα γίνει της “πόπης” που έλεγαν και οι πρόγονοι μας.

    Οι καταστάσεις βγάζουν τους άνδρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα