ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΨΟΦΙΟ ΚΟΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Υπάρχει μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια Μέσων Ενημέρωσης πίεσης στις δυτικές δυνάμεις στη λογική “μπορεί ο Ερντογάν να έκανε τραγικά λάθη, η Δύση, όμως, θα πρέπει να τον υποστηρίξει στην αντιπαράθεσή του με τον Πούτιν και το συριακό καθεστώς, στο Ιντλίμπ”.
Απο την Washington Post ως τους Financial Times αυτό είναι το μοτίβο. Στη λογική, να απεγκλωβιστεί ο Ερντογάν απο τις δαγκάνες του Πούτιν και να μπορέσει να εγκαταστήσει πρόσφυγες στη Βόρειο Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους και για να αποσυμφορηθεί και η πίεση στα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, μάλιστα, απάντησε αμφίσημα όταν επιστρέφοντας απο τη Μόσχα ρωτήθηκε για τους S-400 και τι θα γίνει. Και οι ερωτήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνονται στην τύχη. Δεν είπε πως θα τους εγκαταλείψει αλλά ότι πληρώθηκαν και είναι έτοιμος να πάρει πάτριοτ απο τους αμερικανούς αν του δώσουν. Αλλά οι αμερικανοί δεν θα του δώσουν, αν δεν επιστρέψει τους S-400.
1.-Πιστεύω πως πρόκειται για προπαγανδιστική κλιμάκωση του τουρκικού καθεστώτος.
2,-Η Δύση είτε με τη μορφή της Ε.Ε. είτε με τη μορφή του ΝΑΤΟ ή των αμερικανών δεν πρόκειται να εμπλακεί στο συριακό τέλμα. Δεν θα έρθει, χάριν του Ερντογάν, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

3.-Θα συντηρήσει, η Δύση, τον πόλεμο στη Συρία, επιδιώκοντας μερίδιο στο μεταπολεμικό καθεστώς, των δυνάμεων κατά του Άσσαντ διότι φέρνει σε δύσκολη θέση και την Τουρκία, την οποία επιδιώκει να επαναφέρει γονυκλινή στο δυτικό άρμα, και τη Ρωσία, η οποία φθείρεται με τη συμμετοχή της σε μια πολεμική αντιπαράθεση. Γι αυτό και οι ΗΠΑ απέρριψαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν.
4.-Ο Ερντογάν “μαζεύεται” επειδή βρίσκεται σε αδυναμία αλλά μόλις ανακάμψει θα ακολουθήσει την εμμονική πολιτική του η οποία δεν έχει καμιά πιθανότητα να επικρατήσει.
5.-Ο στόχος του στο Ιντλίμπ δεν είναι ανθρωπιστικός. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται ο Ερντογάν και το καθεστώς του είναι ο άνθρωπος. Θέλει να ελέγξει την συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, να την αλλοιώσει πληθυσμιακά, και αναλόγως των εξελίξεων να θέσει θέμα ακόμη και προσάρτησής της, μαζί και του Αφρίν, στην Τουρκία. Στο μέλλον.
6.-Το ίδιο έκανε και με την Αλεξανδρέττα. Το 1921 δόθηκε στη Συρία η οποία ήταν γαλλικό προτεκτοράτο.
Η Τουρκία αλλοίωσε πληθυσμιακά την περιοχή, ακολούθησε συγκεκριμένη και σταθερή πολιτική και όταν η γαλλική εντολή έληξε και η Γαλλία θα απεσύρετο, η Τουρκία έθεσε το ζήτημα της Αλεξανδρέττας διεθνώς. Επειδή ήθελαν να την εντάξουν στις συμμαχικές δυνάμεις στον Β! Π.Π. της είπαν να κάνει δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε α λα τούρκα και βγήκε το αποτέλεσμα που ήθελε η Άγκυρα. Έτσι η Αλεξανδρέττα παραχωρήθηκε το 1939 στην Άγκυρα.
7.-Αυτό είναι που θέλει να κάνει και τώρα με το Ιντλίμπ και το Αφρίν βορειότερα. αυτό προσπαθεί να κάνει και στη Δυτική Θράκη.
8.-Άλλωστε, Τούρκος ναύαρχος ε.α. έγραψε πρόσφατα πως η απώλεια του Ιντλίμπ θα δυσχεράνει τις τουρκικές προσπάθειες να διαδραματίσει η χώρα καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν δει κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει ότι έχει δίκαιο.
9-. Πίσω απο όλην αυτήν την ανάλυση πρέπει να δει κανείς τις δηλώσεις Λαβρόφ περί ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Συρίας. Κατι που τίθεται επιμόνως σε κάθε συνάντηση με τους Τούρκους. Συμφωνούν αλλά, έχουν και δεύτερες σκέψεις.
10.-Για να επανέλθουμε στην αφετηρία του σχολίου μας, για όλους αυτούς αλλά και για άλλους λόγους, η πίεση που ασκούν μέσα ενημέρωσης με διεθνή εμβέλεια, να βοηθηθεί ο Ερντογάν στη Συρία είναι επικίνδυνη. Καμιά βοήθεια στην Τουρκία. Αν χρειάζεται να αναληφθεί ρόλος ανθρωπιστικού χαρακτήρα να αναληφθεί απο τη Δύση, όχι, όμως, με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να φύγει απο τη Συρία και να αφήσει τον έλεγχο των περιοχών που ελέγχει στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
11.-Ο Ερντογάν έχει πλήρη συνείδηση πως όσα συμφώνησε με τον Πούτιν είναι σε βάρος του. Θα ελιχθεί, θα κάνει τον ψόφιο κοριό, θα χρηματοδοτήσει, θα δώσει υποσχέσεις για να ανακάμψει, να βγει απο το αδιέξοδο και μόλις βγει θα επανέλθει στα παλιά δριμύτερος. Έχει χάσει την αξιοπιστία του και έχει κουράσει. Αλλά στις διεθνείς σχέσεις τίποτε δεν αποκλείεται. Με μερικά εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια, αν χρειαστεί, δώρο ακόμη και οι ισχυρότεροι ηγέτες αλλάζουν απόψεις και συμμαχίες. Αλί στον φτωχό και αδύναμο.
12.-Το επόμενο διάστημα θα δούμε μια Τουρκία να αναδιπλώνεται, μερικώς, επειδή αντιμετωπίζει παντού αδιέξοδο. Αλλά δεν θα αλλάξει την πολιτική της. Ο μόνος τρόπος που αντιμετωπίζεται η Τουρκία είναι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για αποτροπή.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα