Θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την …”τύχη” του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς; Περί αντιστοιχιών μεταξύ των δύο Σλάβων ηγετών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις ομοιότητες Πούτιν και Μιλόσεβιτς αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, με την δημοσιογράφο Isabelle Lasserre, να παρατηρεί, ότι η τελευταία ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν(Vladimir Poutine) υπενθύμισε την εγγύτητα, τόσο στις μεθόδους όσο και στους στόχους του πολέμου, αυτών των δύο σλαβικών και πρώην κομμουνιστικών πατρίδων, όταν παρασύρονται από τις ιμπεριαλιστικές παρορμήσεις της δικτατορίας.

«Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (Slobodan Milosevic) θα εξυψώνει τη Μεγάλη Σερβία, μόνος εναντίον όλων και περικυκλωμένος από τον εχθρό – τους Τούρκους, το ΝΑΤΟ – αλλά θα στέκεται περήφανος, όπως κάνει σήμερα η ταπεινωμένη Ρωσία, μεταμορφωμένη σε πολιορκημένη ακρόπολη…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά την ίδια, όπως ο Milosevic κατήργησε την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και στη συνέχεια παρέσυρε τη χώρα του σε έναν πόλεμο, με στόχο την αποκατάσταση της Μεγάλης Σερβίας και την υποταγή των δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έτσι και ο Poutine με την Κριμαία και τις στρατιωτικές περιπέτειες στη Γεωργία και μετά στην Ουκρανία.

Ο πρώην διπλωμάτης Michel Duclos, παρατηρεί, μεταξύ των δύο ανδρών, «μια ίδια επανερμηνεία της ιστορίας, τον ίδιο εθνο-εθνικισμό, που τίθενται στην υπηρεσία μιας σπλαχνικής κυριαρχίας, που τους τυφλώνει εντελώς».

«Οι ομοιότητες μεταξύ του σερβικού και του ρωσικού πολέμου είναι κατά κύριο λόγο ιδεολογικές», σημειώνει η δ/φος,  κατά την οποία, ο Poutine όπως και ο Milosevic, κληρονόμοι δύο πρώην αυτοκρατοριών, έχουν υποκινήσει τον εθνικισμό, έχουν εξυψώσει τα αισθήματα ταπείνωσης και εκδίκησης, αμφισβητώντας τα σύνορα.

Επίσης, η σέρβο-ρωσική ιδεολογία έχει τις ρίζες της στην κομμουνιστική περίοδο, η οποία κληροδότησε στους πολιτικούς ηγέτες μια εμμονή με τον έλεγχο, μια κουλτούρα καταστολής και βίας, ένα μίσος για τη Δύση και μια συνήθεια του ιστορικού ρεβιζιονισμού, που κάνει τον Poutine να λέει, ότι οι Ουκρανοί είναι Ναζί, όπως ο Milosevic ισχυριζόταν, ότι οι Κροάτες ήταν Ουστάσι.

Επισημαίνοντας τις διαφορές των δύο πολέμων, σημειώνει, ότι στη Βοσνία, το σερβικό σχέδιο βασίστηκε ουσιαστικά σε έναν εθνοτικό στρατό εθελοντών, ενώ η επέμβαση στην Ουκρανία πραγματοποιείται από έναν στρατό στρατευσίμων, χωρίς κίνητρα, και επιπλέον ο ρωσικός πόλεμος γίνεται στη σκιά της πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, οι ομοιότητες εντοπίζονται και στις μεθόδους του πολέμου, με την χρησιμοποίηση των μειονοτήτων για την πρόκληση σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο και εν συνεχεία για να δικαιολογηθεί η δημιουργία ενός νέου κράτους.

Η μετατόπιση πληθυσμών, η οποία στοχεύει στη δημιουργία νέων σχέσεων εξουσίας στο έδαφος, ασκήθηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο και από τους Ρώσους στην Ουκρανία.

Διερωτώμενη η δημοσιογράφος, αν Vladimir Poutine, μετά από επτά μήνες πολέμου, που δεν πάει όπως ήθελε, θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα με τον Slobodan Milosevic, υπενθυμίζει το αίτημα του δικηγόρου Sir Geoffrey Nice, ο οποίος ηγήθηκε της δίωξης κατά του Milosevic στη Χάγη, για δημιουργία ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για να δικάσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας, ότι είναι απαραίτητο να κριθεί ο Vladimir Poutine, για να αποτραπούν άλλοι δικτάτορες.

Ωστόσο επισημαίνει, ότι άλλοι, που αντλούν έμπνευση, όπως σημειώνει, από τις συμφωνίες του Ντέιτον, αυτόν τον  «εύθραυστο συμβιβασμό, που έδωσε υπερηφάνεια στο Σέρβο επιτιθέμενο, παρά τα εγκλήματα πολέμου, κρατώντας τη χώρα σε μια γκρίζα ζώνη, όπου εξακολουθούν να βιώνουν οι εθνικισμοί», με «πολλούς στην Δυτική Ευρώπη να ονειρεύονται μια πανομοιότυπη φόρμουλα για τον τερματισμό του πολέμου, ακόμα κι αν είναι άδικο για τους Ουκρανούς»

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Isabelle Lasserre – Ces analogies entre Poutine et Milosevic

Θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την …”τύχη” του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς; Περί αντιστοιχιών μεταξύ των δύο Σλάβων ηγετών

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα