Η τουρκική στρατιωτική απειλή σε Αιγαίο, Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δυνάμεις περίπου 90.000 ανδρών, ναυτικές βάσεις, αποβατικός στόλος και μονάδες ειδικού πολέμου βρίσκονται ανεπτυγμένα στα μικρασιατικά παράλια μέσα από τους σχηματισμούς της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου, ενώ στην Κύπρο οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε μια απέραντη στρατιωτική βάση

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Τούρκων για την πρόθεση ενίσχυσης των δυνάμεων που διαθέτουν στο Αιγαίο (Στρατιά Αιγαίου) και στην Κύπρο (Διοίκηση τουρκικής ειρηνευτικής δύναμης) αποτελούν ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της ρητορικής στρατιωτικοποίησης της Αγκυρας στις σχέσεις της με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, καθώς πλέον συνοδεύονται από απειλητικές δηλώσεις του αποκαλούμενου «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, ότι αν η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δεν ζητήσει την άδεια της «κυβέρνησης» των κατεχομένων εδαφών για την παράταση της παραμονής της, τότε οι υφιστάμενοι κυανόκρανοι θα εκδιωχθούν από το ψευδοκράτος. Στη διοίκηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πάντως, δεν έχει ακόμη κατατεθεί κάποιο τέτοιο αίτημα, οπότε μένει να φανεί πόσο σοβαρά μιλούν οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.

Αν, μάλιστα, οι εξαγγελίες των Τούρκων για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στο ψευδοκράτος είναι πραγματικές, τότε το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού θα θυμίζει απέραντη βάση. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών στο νησί υπολογίζεται σε 35.000 και περί τα 320 άρματα μάχης και 650 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ή μάχης. Οι τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν, επίσης, πυροβολικό, αντιαεροπορικά και αντιαρματικά συστήματα και, όπως είναι σαφές, διαθέτουν ήδη αριθμητική υπεροχή έναντι της καλά εξοπλισμένης Εθνικής Φρουράς, που φυλάσσει τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αγκυρα κάνει λόγο για περαιτέρω ενίσχυση, όταν στη Στρατιά του Αιγαίου μπορεί να υπηρετήσουν έως και 150.000 άνδρες, ενώ το ψευδοκράτος τείνει να μετατραπεί σε απέραντη βάση.

Παράλληλα η Στρατιά Αιγαίου, που διαθέτει το στρατηγείο της στη Σμύρνη με ευθύνη από τα παράλια της Μικράς Ασίας και σε βάθος 400 χιλιομέτρων, αποτελεί έναν τακτικό σχηματισμό με πολλές διοικήσεις, κάτω από τις οποίες μπορεί σε καιρό επιχειρήσεων να υπηρετήσουν ακόμη και 150.000 άνδρες (στην παρούσα φάση υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός κινείται περίπου στις 90.000).

Κατ’ αρχάς στον ναύσταθμο της Φώκαιας βρίσκεται ελλιμενισμένος ο αποβατικός στόλος, ενώ εκεί εδρεύει και ταξιαρχία πεζοναυτών. Λόγω των αποβατικών δυνατοτήτων που είναι αναπτυγμένες στη Φώκαια, υφίσταται και διοίκηση ειδικών αποστολών, αποκλειστικά και μόνο για το Αιγαίο. Αν και δεν υπάγεται διοικητικά στη Στρατιά Αιγαίου, η ναυτική βάση του Ακσάζ (περιοχή Μαρμαρίδας στα βόρεια της Ρόδου) αποτελεί τα τελευταία 20 χρόνια το ορμητήριο του τουρκικού ναυτικού προς την Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτήν πλέον σταθμεύουν μόνιμα κάποιες μοίρες φρεγατών και κορβετών.

Η κρίση του Αυγούστου 2020 και η ταχύτητα ανάπτυξης του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξαν τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης βάσης. Στο αεροπορικό σκέλος, η συντριπτική πλειονότητα των τουρκικών μαχητικών που απογειώνονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν παραβιάσεις στο Αιγαίο γίνεται από τις δύο πτέρυγες μάχης στο Μπαλίκεσιρ και την Μπαντίρμα. Κατά κανόνα αυτές που πραγματοποιούνται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο γίνονται από μαχητικά τα οποία απογειώνονται από το αεροδρόμιο μεταστάθμευσης στο Νταλαμάν.

Ενα νέο στοιχείο που έχει ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι τα UAV, οι σταθμοί διοίκησης των οποίων βρίσκονται σε διάφορα σημεία στη Μικρά Ασία. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar σταθμεύουν και στα Κατεχόμενα.
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα