Η Τεχεράνη υποβαθμίζει τις ισραηλινές επιθέσεις, δεν σηματοδοτεί περαιτέρω αντίποινα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

19 Απριλίου 2024

Από  and 

ΝΤΟΥΜΠΑΙ/ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, 19 Απριλίου (Reuters) – Οι εκρήξεις αντήχησαν πάνω από μια ιρανική πόλη την Παρασκευή, όπως οι πηγές περιέγραψαν ως ισραηλινή επίθεση, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και έδειξε ότι δεν είχε σχέδια για αντίποινα – μια απάντηση που φαινόταν να αποτρέπει την περιοχή απο έναν ευρύ πόλεμο.
Η περιορισμένης κλίμακας επίθεση και η σιωπηλή απάντηση του Ιράν φάνηκε να σηματοδοτούν μια επιτυχημένη προσπάθεια διπλωματών που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αποτρέψουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο μετά από μια ιρανική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι περιέγραψαν έναν μικρό αριθμό εκρήξεων, οι οποίες, όπως είπαν, προήλθαν από την αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν που έπληξε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την πόλη Ισφαχάν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως επίθεση από «εισβολείς» και όχι από το Ισραήλ, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντίποινα.
Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν σχεδιάζεται να απαντήσει το Ιράν εναντίον του Ισραήλ για το περιστατικό.
«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς τη διείσδυση παρά την επίθεση», είπε ο αξιωματούχος.
Το Ισραήλ δεν δήλωσε τίποτα για το περιστατικό. Είπε εδώ και μέρες ότι σχεδίαζε να αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν για τα χτυπήματα του Σαββάτου, την πρώτη άμεση επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν σε δεκαετίες σκιώδεις πολέμου που διεξήχθη από πληρεξούσιους και κλιμακώθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή με έξι μήνες μάχες στη Γάζα.
Οι δύο μακροχρόνιοι εχθροί κατευθύνονταν προς την άμεση σύγκρουση από την υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου που κατέστρεψε ένα κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό και σκότωσε αρκετούς Ιρανούς αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου στρατηγού.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν εκρήξεις κοντά σε στρατιωτική βάση στην κεντρική πόλη Ισφαχάν και ανέφεραν ότι καταρρίφθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η απάντηση του Ιράν, με μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, ήταν άνευ προηγουμένου, αλλά δεν προκάλεσε θάνατο και μόνο μικρές ζημιές, επειδή το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του κατέρριψαν εκατοντάδες πυραύλους και drones.
Οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, πίεζαν από τότε σκληρά για να διασφαλίσουν ότι τυχόν περαιτέρω αντίποινα θα βαθμονομηθούν ώστε να μην προκληθεί σπείρα εχθροπραξιών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας επισκέφθηκαν την Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα και οι δυτικές χώρες ενίσχυσαν τις κυρώσεις στο Ιράν για να μετριάσουν το Ισραήλ.

Σε ένδειξη πίεσης εντός της σκληρής δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ για μια πιο σθεναρή απάντηση, ο Itamar Ben Gvir, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας έγραψε στο Twitter μια λέξη μετά τα χτυπήματα της Παρασκευής: «Αδύναμο!».
Χώρες σε όλο τον κόσμο κάλεσαν την Παρασκευή και τις δύο πλευρές να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.
«Είναι απολύτως απαραίτητο η περιοχή να παραμείνει σταθερή και όλες οι πλευρές να συγκρατηθούν από περαιτέρω δράση», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρόμοιες κλήσεις ήρθαν από το Πεκίνο και από αραβικά κράτη της περιοχής.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν.

ΟΧΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΙΣΡΑΗΛ
Εντός του Ιράν, οι ειδήσεις για το περιστατικό της Παρασκευής δεν έκαναν καμία αναφορά στο Ισραήλ, και η κρατική τηλεόραση μετέφερε αναλυτές και ειδικούς που εμφανίστηκαν απορριπτικοί σχετικά με την κλίμακα της επίθεσης.
Αναλυτής είπε στην κρατική τηλεόραση ότι μίνι drones που πετούσαν «εισβολείς από το εσωτερικό του Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα στο Ισφαχάν.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, «τρία drones παρατηρήθηκαν στον ουρανό πάνω από το Ισφαχάν. Το σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε και κατέστρεψε αυτά τα drones στον ουρανό», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ο ανώτερος διοικητής του στρατού Siavosh Mihandoust επικαλέστηκε την κρατική τηλεόραση ότι είπε ότι τα συστήματα αεράμυνας είχαν στοχεύσει ένα «ύποπτο αντικείμενο».
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ πριν από το χτύπημα της Παρασκευής ότι η Τεχεράνη θα παράσχει μια «σοβαρή απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφός της.
Το Ιράν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να αναγκαστεί να σταματήσει κάθε περαιτέρω στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον των συμφερόντων μας», καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε «στιγμή μέγιστου κινδύνου».
Μέχρι το πρωί, το Ιράν είχε ανοίξει ξανά τα αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των επιδρομών.
Ωστόσο, επικρατούσε συναγερμός για την ασφάλεια στο Ισραήλ και αλλού. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ απαγόρευσε στους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ταξίδια εκτός Ιερουσαλήμ, ευρύτερα στο Τελ Αβίβ και την Beersheba.
Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία προειδοποίησε τους πολίτες των ΗΠΑ για «συνεχιζόμενη ανάγκη για προσοχή και αυξημένη προσωπική ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια καθώς τα περιστατικά ασφαλείας λαμβάνουν χώρα συχνά χωρίς προειδοποίηση».
Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση των ισλαμιστών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Απο την στρατιωτική επιθεση του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί περίπου 34.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους, πραγματοποιώντας επιθέσεις από τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ, εγείροντας φόβους ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εξελιχθεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα