Η συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit επήλθε, και τώρα ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]   www.kalkis.eu

Όταν σκάλωσε το πρωτόγνωρο Brexit, είχα στις Ανιχνεύσεις 18-10-2018 το άρθρο «Λίγες γραμμές για να καταλάβουμε γιατί σκαλώνει το Brexit». ΕΔΩ

Αφού το Brexit όχι μόνο ξεσκάλωσε, αλλά επετεύχθη και η μετά το συναινετικό διαζύγιο συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ με το διαδικαστικό Μετά .

Μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ επιτεύχθηκε την Πέμπτη 24-12-2020, 10 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τελικά! Ωστόσο, η πολυσέλιδη αυτή συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Μια συμφωνία επετεύχθη 10 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τελικά!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια συμφωνία-ορόσημο σχετικά με τη μελλοντική εμπορική τους σχέση, περισσότερα από 4 χρόνια μετά την νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ήταν στις 23 Ιουνίου 2016, μια αιωνιότητα … Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά έπρεπε ακόμη να διαπραγματευτεί τις νέες εμπορικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους, και ιδίως την πρόσβασή του στην τεράστια εσωτερική αγορά τους. Η συμφωνία των 2.000 σελίδων και κατάλλους 1.200 σελίδες, η οποία σφραγίζει μισό αιώνα θυελλωδών σχέσεων μεταξύ των δύο εταίρων, επιτεύχθηκε μετά από 10 μήνες διαπραγματεύσεων που προσέκρουσαν στην πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά χωρικά ύδατα που είναι πλούσια σε ψάρια.

Το ΗΒ εγκαταλείπει το πρόγραμμα Erasmus.

Ειδικότερα, η συμφωνία ορίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα επιστρέφουν το 25% των αλιευμάτων τους στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου5,5 ετών, σύμφωνα με τον The Guardian, πολύ μακριά από το 60% που αρχικά ζητούσε ο Μπόρις Τζόνσον. Στο τέλος αυτής της περιόδου, η πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα θα είναι επαναδιαπραγματεύσιμη  κάθε χρόνο. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier ανέφερε ότι η συμφωνία παρέχει «μια βάση για αμοιβαία πρόσβαση στα νερά και στους πόρους, με μια νέα κατανομή ποσοστώσεων και αλιευτικών δυνατοτήτων (…) Η συμφωνία αυτή θα απαιτήσει προσπάθειες, ξέρω, αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα μαζί με τους ευρωπαίους αλιείς για να τις υποστηρίξει, αυτή είναι η δέσμευσή μας», υποσχέθηκε σε συνέντευξη τύπου ο διαπραγματευτής που διευκρίνισε επίσης με την ευκαιρία αυτή ότι η συμφωνία περιελάμβανε νέους οικολογικούς κανόνες. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη Τύπου καλωσόρισε την Πέμπτη μια «καλή και ισορροπημένη» και «δίκαιη» συμφωνία για κάθε συμβαλλόμενο μέρος. Ο Μπόρις Τζόνσον τουϊτάρισε την ικανοποίησή του. Όσο για τον Εμμανουήλ Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «η ευρωπαϊκή ενότητα και σθεναρότητα απέδωσαν» και ότι «η Ευρώπη προχωρά μπροστά και μπορεί να κοιτάει προς το μέλλον, ενωμένη, γαλήνια και δυνατή».

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τις διάφορες οντότητες.

Δηλαδή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο – στις 30 Δεκεμβρίου – αλλά και από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να δοθεί στο τελευταίο ο χρόνος να υπογράψει το κείμενο τον Ιανουάριο, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εγκρίνουν προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας, από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ανοίγει μια νέα σελίδα.

Η υπογραφή αυτού του κειμένου ανοίγει μια νέα σελίδα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι επιτέλους μπορούν να επικεντρωθούν σε θέματα εκτός του Brexit. Η Πορτογαλία, η οποία θα προεδρεύσει της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, θα βρει κυρίως στην ατζέντα της την εφαρμογή  του σχεδίου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τη διεύρυνση στα Βαλκάνια και το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η Σκωτία απειλεί να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon (οπαδός της ανεξαρτησίας) εκτίμησε ότι ήταν καιρός η βρετανική επαρχία να γίνει «ανεξάρτητο ευρωπαϊκό έθνος», ενώ το Λονδίνο αρνείται στη Σκωτία νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. «Το Brexit έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του λαού της Σκωτίας», ο οποίος ψήφισε με 62% κατά της αποχώρησης από την ΕΕ, έγραψε στο Twitter η Nicola Sturgeon, τονίζοντας ότι «καμία συμφωνία δεν μπορεί ποτέ να αντισταθμίσει αυτό που αφαιρεί το Brexit από εμάς». Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο Nigel Farage, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Brexit και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit,  είπε στο Sky News ότι θα ψηφίσει «κατ ‘αρχήν» υπέρ της συμφωνίας », «αν αυτό απαλύνει την κατάσταση και φέρνει σταθερότητα».

Ήδη χθες ο Michel Barnier ενημέρωσε τους πρεσβευτές των 27 Κρατών-μελών για το περιεχόμενο της εν λόγω Συμφωνίας.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα