Η προσμονή, πηγή ευεξίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES

Ο σχεδιασμός είναι κάποιες φορές εξίσου ευχάριστος με το αποτέλεσμα

Το άγχος περιορίζεται με την προσμονή και τον σχεδιασμό ευχάριστων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες. «Το να σχεδιάζει κανείς ευχάριστα πράγματα προκαλεί ευεξία. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αισιοδοξία, την υπομονή και να περιορίσει την επιθετικότητα», λέει ο Σάιμον Ρίγκο, επικεφαλής ψυχολογικής στήριξης στην Ιατρική Σχολή Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Παρότι δεν είναι εφικτό να κλείνουμε αεροπορικό εισιτήριο κάθε φορά που χρειαζόμαστε λίγη αισιοδοξία, υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευθούμε τη δύναμη της προσμονής στην καθημερινή ζωή μας.

Οταν η μεσίτρια κατοικιών Τόρι Μάστερς ετοιμάζει ένα σπίτι προς πώληση προσπαθεί να κάνει τους επίδοξους αγοραστές να φανταστούν τη ζωή τους μέσα στο καινούργιο τους σπίτι. «Τους λέμε: αυτό είναι το μέλλον σου», λέει η Μάστερς. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική όπως έδειξαν μελέτες, που διαπίστωσαν ότι η σκέψη του μέλλοντος βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Αρχίστε θέτοντας προτεραιότητες και αργότερα σαφείς στόχους.

Οσοι έχουν συνοδεύσει τα παιδιά τους για να εμβολιασθούν, έχοντας υποσχεθεί ότι θα τα κεράσουν παγωτό μετά την ολοκλήρωση της δυσάρεστης διαδικασίας, γνωρίζουν ότι η προσμονή της ευχάριστης δραστηριότητας περιορίζει τον φόβο. Αλλες μελέτες έδειξαν ότι αντλούμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά από την προσμονή εμπειριών παρά καταναλωτικών προϊόντων.

Ερευνες έδειξαν ότι αντλούμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά από την αναμονή εμπειριών παρά καταναλωτικών προϊόντων.

Η υπάλληλος φιλανθρωπικών δημοπρασιών Λίντια Φένετ έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στην καριέρα της για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αν η δημοπρασία έχει ως έπαθλο ένα γεύμα με διασημότητα, η Φένετ προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα στο μυαλό των πελατών, απαριθμώντας πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το δείπνο. Ισως γίνετε φίλοι με τον διάσημο συνδαιτυμόνα σας. Μπορεί να βαφτίσει το παιδί σας. Ισως περάσετε τις ερχόμενες δεκαετίες κάνοντας συναρπαστικά πράγματα μαζί, τραβώντας για παράδειγμα φωτογραφίες selfies σε ιδιωτικά αεροσκάφη.

«Την ώρα που ετοιμάζομαι να χτυπήσω το σφυρί για να λήξει η δημοπρασία, γυρίζω στο κοινό και λέω: Λοιπόν, ο πλειοδότης θα δειπνήσει με τον νέο καλύτερό του φίλο, Τζορτζ Κλούνεϊ, στο εστιατόριο Γκράμερσι Τάβερν, ενώ εσείς θα κάθεστε σπίτι τρώγοντας πίτσα», λέει η Φένετ. Πέρα από το δείπνο με τον γοητευτικό μεσήλικο ηθοποιό, όλοι μπορούν να ενισχύσουν την προσμονή ενόψει ευχάριστων δραστηριοτήτων, όπως ένα ρομαντικό ραντεβού.

Αγχος, η άλλη όψη

Η προσμονή, πάντως, έχει και σκοτεινή όψη: το άγχος. «Η προσμονή και το άγχος είναι συγγενικά συναισθήματα. σκεφτείτε τον γάμο σας ή τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα», υπογραμμίζει ο ψυχολόγος δρ Γουό, που προσθέτει: «Τα συναισθήματα αυτά είναι αρνητικά μόνον εφόσον εστιάσουμε στο άγχος και λησμονήσουμε τον ενθουσιασμό που μας προκαλεί η διαδικασία ή η εξέλιξη αυτή».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα