ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: Ο ISIS ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ, ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Bruce Hoffman, ειδικός CFR (Council on Foreign Relations)

Η επίθεση στη Μόσχα προβληματίζει, θανατηφόρα εμβέλεια του ISIS

23 Μαρτίου 2024

Φωτογραφία: Εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης καθαρίζουν τα ερείπια στο συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall στη Μόσχα μετά τη θανατηφόρα επίθεση στις 22 Μαρτίου 2024. Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή/Reuters

Η επίθεση στο θέατρο με μαζικά θύματα στη Μόσχα ήταν μια υπενθύμιση ότι οι θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναδιοργανωθεί και διεισδύσει ακόμη και σε ισχυρά κράτη.

Είναι εύλογο ότι το ISIS έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση;

Απολύτως. Το ISIS έχει οργανώσει πάνω από μισή ντουζίνα επιθέσεις στη Ρωσία από το 2016. Το κίνημα θεωρεί εδώ και καιρό τη Ρωσία εχθρό του μουσουλμανικού λαού τόσο όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση της 22ας Μαρτίου, το ISIS ισχυρίστηκε αξιόπιστα: «να ξέρουν η σταυροφορική Ρωσία και οι σύμμαχοί της ότι οι μουτζαχεντίν δεν ξεχνούν να πάρουν εκδίκηση».

Στην πρώτη ομιλία του ιδρυτικού ηγέτη του μετά τη διακήρυξη του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούλιο του 2014, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ξεχώρισε για επίθεση «τους Εβραίους, τους σταυροφόρους, [και] τους συμμάχους τους» και αναφέρθηκε ότι «καθοδηγούνται από την Αμερική και την Ρωσία και κινητοποιούνται από τους Εβραίους». Άρα, το κίνητρο και η πρόθεση είναι ξεκάθαρα. Όσον αφορά τις ικανότητες, το ISIS είχε σαφώς ήδη καθιερωμένη παρουσία στη Ρωσία, δεδομένων των συλλήψεων είκοσι στελεχών του εκεί μόνο τον περασμένο χρόνο.

Η Ρωσία είχε πρόσφατα αναφέρει ότι απέτρεψε μια επίθεση στη Μόσχα από την αφγανική θυγατρική του ISIS. Έχει αυτή η ομάδα ικανότητα να σχεδιάζει και να οργανώνει επιθέσεις εκτός Αφγανιστάν;

Ναί. Σε κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου πριν από ένα χρόνο, ο στρατηγός του στρατού των ΗΠΑ Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι το ISIS-Khorasan, το τμήμα που πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στη συναυλία της Μόσχας, θα μπορούσε να εκτελέσει «εξωτερικές επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών ή δυτικών συμφερόντων σε λιγότερο από έξι μήνες με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση». Τον Ιανουάριο του 2023, η διευθύντρια του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, Κριστίν Αμπιζάιντ, είπε στο Κογκρέσο ότι το ISIS-K είναι η «απειλή που με απασχολεί περισσότερο. Βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις για το ISIS-Khorasan στο Αφγανιστάν και τη φιλοδοξία του που μπορεί να υπερβεί αυτό το έδαφος».

Η ικανότητα της ομάδας να χτυπά ακόμη και σε άκρως ασφαλή περιβάλλοντα αποδείχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σκότωσαν 84 άτομα στο Κερμάν του Ιράν, κατά τη διάρκεια τελετών για τον εορτασμό της τέταρτης επετείου από τη δολοφονία του Qassem Soleiman, διοικητή της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Όπως και με το τελευταίο περιστατικό στη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει το Ιράν, όπως και τη Ρωσία, για μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Μια έκθεση της Ομάδας Παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών του 2023 εξήγησε πώς το ISIS-K είχε υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο σε δίκτυο στη θέση της προηγούμενης δομής του από πάνω προς τα κάτω. Αυτό πιστεύεται ότι έδωσε στην ομάδα πρόσθετη ευελιξία καθώς και την ικανότητα «να αποκρούσει την επίθεση ως μέρος ενός πενταετούς σχεδίου με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους». Ο αριθμός των μαχητών ISIS-K υπολογίζεται μεταξύ 4.000 και 6.000 ατόμων που κατάγονται όχι μόνο από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Τουρκία και, κυρίως στο πλαίσιο της επίθεσης στη συναυλία της Μόσχας, από τη Ρωσία και πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας.  Η παρουσία Ρώσων μαχητών στις τάξεις του τουλάχιστον από το 2017, και η γνώση και η επιχειρησιακή πρόσβαση που προσφέρουν, πιθανότατα ενίσχυσαν την ικανότητα του ISIS-K με μερικούς από αυτούς να επιχειρούν στην πατρίδα τους.

Γιατί η Ρωσία δεν έλαβε υπόψη της την πρόσφατη προειδοποίηση για τρομοκρατική ενέργεια από αξιωματούχους των ΗΠΑ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι «οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα». Δεν δόθηκαν περισσότερες συγκεκριμένες πληροφορίες ως προς τον στόχο, το χρονοδιάγραμμα ή τον τύπο της επίθεσης — τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές. Ως εκ τούτου, η προειδοποίηση στερήθηκε των «ενεργών πληροφοριών» που θα μπορούσαν να επέτρεπαν στις ρωσικές αρχές να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο, αυτό υπογραμμίζει και πάλι το πλεονέκτημα του σοκ και της έκπληξης που διαθέτουν οι τρομοκράτες έναντι των κρατικών αντιπάλων τους. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή της επιλογής τους, χρησιμοποιώντας όποια τακτική και όπλα διαθέτουν. Είναι αδύνατο για τις κυβερνήσεις, ακόμη και με κατάλληλη προειδοποίηση, να υπερασπιστούν κάθε στόχο, παντού σε μια πόλη πολύ λιγότερο μια χώρα από κάθε πιθανό τύπο επίθεσης.

www.cfr.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα