Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Πενταγώνου βασικά αποκαλύπτει την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε αντιπάλους, αλλά και σε συμμάχους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

epa10549211 Chairman of the Joint Chiefs of Staff General Mark Milley, with Secretary of Defense Lloyd Austin, testifies during the House Committee on Armed Services hearing on the 2024 Defense Budget Request on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, SHAWN THEW

Η διαρροή στο διαδίκτυο δεκάδων απορρήτων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προκαλούν έκπληξη -και ενίοτε οργή- στους Αμερικανούς αξιωματούχους και τους ξένους συμμάχους σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν φίλους και εχθρούς, σχολιάζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας The Washington Post(κείμενο Shane HarrisDan Lamothe)

Τα έγγραφα, τα οποία φαίνεται να προέρχονται τουλάχιστον εν μέρει από το Πεντάγωνο και χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών δυνατοτήτων της χώρας.

Άλλα έγγραφα περιλαμβάνουν αναλύσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη Ρωσία και διάφορες άλλες χώρες, όλα βασισμένα σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από διαβαθμισμένες πηγές.

Η ανώτερη ηγεσία του Πενταγώνου περιόρισε τη ροή των πληροφοριών την Παρασκευή ως απάντηση στις αποκαλύψεις, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. [..]  

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι οι διαρροές εξόργισαν τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες του Κιέβου, οι οποίοι προσπάθησαν να αποκρύψουν από το Κρεμλίνο τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με την έλλειψη πυρομαχικών και άλλα δεδομένα του πεδίου της μάχης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ανησυχεί επίσης ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένες από τις δημόσιες πλέον πληροφορίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν διπλωματικές αντιπαραθέσεις.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα εσωτερικά σχέδια του διαβόητου ρωσικού ομίλου Βάγκνερ, που έχει προμηθεύσει δυνάμεις στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, και ότι ο Βάγκνερ προσπάθησε να αγοράσει όπλα από την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου, το προσωπικό του Βάγκνερ “συναντήθηκε με Τούρκους συνδέσμους για να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία για τις προσπάθειες του Βάγκνερ στο Μάλι και την Ουκρανία”, αναφέρεται σε μια έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο προσωρινός πρόεδρος του Μάλι, Assimi Goïta, “είχε επιβεβαιώσει ότι το Μάλι θα μπορούσε να αποκτήσει όπλα από την Τουρκία για λογαριασμό της Vagner“.

Από την έκθεση δεν είναι σαφές τι μπορεί να γνώριζε η τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες του Βάγκνερ ή αν αυτές απέβησαν καρποφόρες. Όμως η αποκάλυψη ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ μπορεί να βοήθησε τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτική, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία έχει προσπαθήσει να εμποδίσει την προσθήκη της Σουηδίας στις τάξεις του ΝΑΤΟ, σχολιάζουν οι συντάκτες.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Η πρεσβεία του Μάλι στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. [..] [

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα The Washington Post(κείμενο Shane HarrisDan Lamothe) – Intelligence leak exposes U.S. spying on adversaries and allies 

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα New York Times σχολιάζουν ότι οι πληροφορίες, που διέρρευσαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν το βάθος των κατασκοπευτικών προσπαθειών των ΗΠΑ και τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας και δείχνουν επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν σημαντικούς συμμάχους

ΠΗΓΗ: New York Times – Hellas Journal Leaked Documents Reveal Depth of U.SSpy Efforts and Russias Military Struggles

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα