Η Αργεντινή εκ νέου σε στάση πληρωμών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτή είναι η είδηση που δημοσιοποίησε σήμερα στον ηλεκτρονικό Le Monde, 23-5-2020, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό τον ομώνυμο τίτλο : «L’Argentine à nouveau en défaut de paiement». Με το ίδιο θέμα είχα ασχοληθεί πριν ακριβώς από ένα μήνα στις Ανιχνεύσεις (24-4-2020) : ΕΔΩ

«Είναι η 9η  φορά στην ιστορία της που η Αργεντινή είναι ανίκανη να τηρήσει μια προθεσμία αποπληρωμής. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων ληξιπρόθεσμου χρέους της», συνοψίζει το παραπάνω δημοσίευμα. Η ιστορία των 9 χρεοκοπιών της Αργεντινής ξεκίνησε πριν σχεδόν 200 χρόνια : το 1827, το 1890, το 1951, το 1956, το 1982, το 1989, το 2001, το 2014 και το 2020.

Η Αργεντινή βρέθηκε εκ νέου την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, σε κατάσταση στάσης πληρωμών, αθετώντας την προθεσμία αποπληρωμής 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεχίζεται. «Δεν πληρώνουμε [τους τόκους], αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», ανέφερε μια κυβερνητική πηγή της Αργεντινής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse).

Η νέα στάση πληρωμών είναι η 9η στην ιστορία της Αργεντινής. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Alberto Fernandez επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της Αργεντινής, χωρίς να πυροδοτήσει το «πυροβολικό της αθέτησης πληρωμών» (όπως απειλούσαν ανοήτως ότι θα κάνουν το 2015 οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Αργά το απόγευμα της Πέμπτης 21-5-2020, η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε ήδη ανακοινώσει την  παράταση για δεύτερη φορά της προθεσμίας που είχε ορίσει για την αναδιάρθρωση, προσδιορίζοντας τις 2 Ιουνίου ως τη νέα προθεσμία. Αυτή η δεκαήμερη παράταση φαίνεται να δείχνει ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να είναι κοντά σε μια συμφωνία, αν και η νέα καταληκτική προθεσμία δεν είναι απαραίτητα οριστική, όπως είπε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τις 8 Μαΐου, αλλά σε περίπτωση ασυμφωνίας, θα παρατείνονταν  μέχρι την Παρασκευή 22-5-2020, όταν έπρεπε να πληρωθούν τόκοι 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαπραγματεύσεις σε καλό δρόμο ;

Λίγο πριν παρέλθει η προθεσμία ωστόσο, φαινόταν σίγουρο ότι αυτή η πληρωμή δεν θα τηρούνταν, καθώς η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει τους τρεις ληξιπρόθεσμους τίτλους, που ονομάστηκαν 2021, 2026 και 2046, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής λέγεται ότι είχε θεωρηθεί  «ανεκδοτική», σύμφωνα με τα λεγόμενα του αργεντινού υπουργού Οικονομίας Martin Guzman.Παρόλο ότι η κυβέρνηση λέει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, η κύρια ομάδα των δανειστών της Αργεντινής απαίτησε την Παρασκευή «μια άμεση και τάχιστη συζήτηση». «Η ομάδα χαιρετίζει την εκφρασμένη πρόθεση της Αργεντινής να συνεργαστεί με τους δανειστές, αλλά οι πράξεις πρέπει να είναι πιο εύγλωττες από τα λόγια. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, η Αργεντινή δεν είχε πρακτικά ουσιαστική επικοινωνία με τους πιστωτές της», ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου μια ομάδα αρκετών επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων της BlackRock και του Fidelity.

Ο Guzman πρότεινε στους κατόχους ομολόγων  :

@ έκπτωση 62% στις πληρωμές τόκων,

@ μείωση του δανεισθέντος κεφαλαίου κατά 5,4%,

@ και αναβολή των αποπληρωμών των ληξιπρόθεσμων δόσεων του χρέους μέχρι το 2023.

Αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε. Οι πιστωτές παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της Αργεντινής εξετάζει. «Εάν η πλειοψηφία [των πιστωτών] συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή, η στάση πληρωμών θα είναι πολύ σύντομη», δήλωσε η οικονομολόγος Marina Dal Poggetto της εταιρείας EcoGo. «Αλλά εάν μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις, θα το πληρώσουμε ακριβά», είπε.

Μια νέα κρίση, είκοσι χρόνια αργότερα ;

Το 2001, με μια ιστορική στάση πληρωμής 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η χώρα είχε βιώσει τη χειρότερη κοινωνική και οικονομική της κρίση. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η Αργεντινή βρίσκεται και πάλι σε κακή κατάσταση : η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έφθασε στο 53% το 2019 και η φτώχεια συνέχισε να σκαρφαλώνει στο 33% την ίδια χρονιά.

Η πανδημία του νέου κορωναϊού έχει επίσης επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει πόρους για να μετριάσει τις επιπτώσεις της στους πιο ευάλωτους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στηρίζει την Αργεντινή στην αναδιάρθρωσή της, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένο, ωστόσο, ότι «οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Gerry Rice.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα χρέους, κι άλλες καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμών τόκων προβλέπονται για τα τέλη Ιουνίου 2020. Με μια περίοδο χάριτος 30 ημερών, η χώρα θα μπορούσε να βασιστεί σε μια παράταση έως τα τέλη Ιουλίου. Αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι εκείνη την ημερομηνία, «οι κάτοχοι ομολόγων πιθανότατα να σκεφτούν ότι θα είναι πιο καλό να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δεδομένης της δυσκολίας της Αργεντινής να επιτύχει μια βραχυχρόνια συμφωνία», εκτιμάει ο Ignacio Labaqui της εταιρείας Medley Global Advisors. Μια κατάσταση στάσης πληρωμών επιτρέπει πράγματι στους πιστωτές να απαιτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης μια «επιτάχυνση» της αποπληρωμής του χρέους, δηλαδή το αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του.

Σήμερα μαζί με την Αργεντινή βρίσκονται σε κατάσταση στάσης πληρωμών ο Λίβανος και το Εκουαδόρ, ενώ πάνω από 90 χώρες έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ.

Και στο βάθος του ίδιου τούνελ διακρίνεται η Τουρκία η οποία στους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή ενός ληξιπρόθεσμου χρέους ύψους 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2,5 φορές υψηλότερου της Αργεντινής) τα οποία δεν τα έχει σε συνάλλαγμα. Το νομισματοκοπείο για την τουρκική λίρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δολάριο και τα λοιπά σκληρά νομίσματα. Και η ασκούμενη ιμπεριαλιστική της πολιτική είναι σε εξέλιξη με βαρύτατο οικονομικό κόστος.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα