Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Όσοι παρακολουθούν αυτήν την σελίδα γνωρίζουν πως θεωρώ κύρια αιτία της καθυστέρησης της χώρας τον συγκεντρωτισμό του κράτους. Ενός κράτους που δεν είναι ελληνικό αλλά αθηναϊκό και εκμεταλλεύεται, εν είδει αποικίας, την επικράτειά του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής θα μεταφέρουμε τις ασθένειες του συγκεντρωτικού κράτους σε συγκεντρωτικές μονάδες υπο την ηγεσία των δημάρχων της περιφέρειας.
Όταν στο παρελθόν επιχειρήθηκε να δοθούν περισσότερες, απο τις σημερινές, αρμοδιότητες στους δημάρχους έγινε πάρτυ. ‘Ολες τις παθογένειες του κράτους τις βλέπαμε σε μικρογραφία στην περιφέρεια.
Η πρότασή μου για αποσυγκέντρωση προϋποθέτει και αποφάσεις μιας άλλης λειτουργικής δομής της χώρας με βαρύτατες επιπτώσεις στους καταχραστές χρημάτων και εξουσίας.
Απο τις λίγες αρμοδιότητες που έμειναν στους δήμους είναι η ενοικίαση των δημόσιων χώρων, όπως οι παραλίες. Και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι, απλώς, απαράδεκτη. Είναι τραγική.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες, επίσης, περιήλθαν στους δήμους. Και εκεί οι δήμαρχοι κάνουν ό,τι θέλουν.
Η κεντρική πολιτεία πρέπει να παρέμβει όχι για να γίνει ακόμη περισσότερο συγκεντρωτική. Αλλά για να επιβληθεί η τάξη.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι στον δήμαρχο που συλλαμβάνεται με την γίδα στην πλάτη πρέπει να κατάσχεται η περιουσία του, να εκδιώκεται απο το αξιώμά του και να στερείται, εφ όρου ζωής, των πολιτικών δικαιωμάτων του. Όπως, φυσικά και στα άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Δεν μπορούν να παίζουν με την αγωνία των πολιτών. Απο τον τουρισμό η ελληνική κοινωνία περιμένει να ζήσει. Δεν μπορεί ο τουρισμός να λάβει μαφιόζικα χαρακτηριστικά, να πλουτίσουν λίγοι σε ένα δύο χρόνια και να εκτεθεί η χώρα διεθνώς με θλιβερές συνέπειες για το μέλλον του τουρισμού της. Μέτρα άμεσα κ. Μητσοτάκη. Διαφορετικά, η κατάχρηση των δημάρχων θα ακυρωθεί στην πράξη. Κάντε το εσείς για να μην το κάνει η κοινωνία. Είναι έτοιμη. Η αγανάκτηή της έχει ξεχειλίσει.
Φωτογραφία: αντίδραση πολιτών στην Πάρο
spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Η πρότασή μου για αποσυγκέντρωση προϋποθέτει και αποφάσεις μιας άλλης λειτουργικής δομής της χώρας με βαρύτατες επιπτώσεις στους καταχραστές χρημάτων και εξουσίας.”

    Η πρότασή σας κ. Σαββίδη δεν προϋποθέτει μια άλλη δομή, αλλά μια άλλη πάστα ανθρώπων. Μάλλον είστε αιθεροβάμων. Η χώρα είναι συνώνυμο της διαφθοράς και της απάτης. Ίσως γι’ αυτό έχουμε και το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό δικηγόρων στην Ευρώπη, σε αναλογία κατοίκων (στην 1η θέση η Κύπρος ως χώρα off-shore).

    Μιλάμε για τη χώρα όπου δηλώνονται 80 δις ευρώ και καταναλώνονται 140! Μιλάμε επίσης για τη χώρα όπου πιάνεται άτομο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα π.χ. Τομπούλογλου σε βίντεο με τα λεφτά στο χέρι (έλεγε μάλιστα αν θυμάμαι καλά κάτι σαν… όλοι κονομάνε, εγώ θα μείνω στην απέξω;;) και όχι μόνο δεν σάπισε στη φυλακή, αλλά κατέβηκε ξανά στις δημοτικές (!!!) και μας λέτε για δήμευση περιουσίας!

    Εγώ ξέρω ότι όπου υπάρχει αυτοδιοίκητο, έχουμε λαμογιά και το αντίθετο της λογοδοσίας. Όσο για τη δικαιοσύνη, όταν άκουσα για τον Φλωρίδη…. μειδίασα για ώρες. Τον είδα και φωτογραφία σήμερα με τις 2 μανταμίτσες. Μια φωτογραφία, 1000 λέξεις – που λένε.

  2. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ”δεν ιδρώνει το αυτί των εκλεγμένων Δημάρχων” από τις όποιες πιέσεις των επίσης εκλεγμένων της Κεντρικής Διοίκησης, διότι και αυτοί εκλέγονται και λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους και ΜΟΝΟΝ ,οπότε -έχοντας τρεις νόμους υπέρ τους- δεν ανησυχούν .
    Ας θυμηθούμε τους νόμους.
    1-Ν.2218/1994 για την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση .
    2.-ν.2539/1997 για το Σχέδιο του Καποδίστρια.
    3.-Ν.3852/2010 Πρόγραμμα Καλλικράτη .
    Ο ΤσιπροΣύριζα προσέθεσε και την απλή αναλογική που πανθομολογουμένως διέλυσε τους Δήμους.
    Θυμούνται όλοι οι Έλληνες ότι το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι είναι το μόνο κόμμα , που πίστεψε στην αποκέντρωση και προσπάθησε να ενισχύσει την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και με αρμοδιότητες και με πόρους.
    Αναγκαστικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να διορθωθούν τα ισχύοντα τώρα στην η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμπράξουν -νομοθετικώς και πολιτικώς- και το ΠΑΣΟΚ και ο Σύριζα- για να διορθωθούν από τον δυνατό μετεκλογικώς πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.
    ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.
    Υ.Γ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ -ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ -ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ;;;.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  3. Κύριε Σαββίδη, νομίζω ότι πρέπει να πάψει επιτέλους η ανάμειξη των κομμάτων στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές. Είναι απαράδεκτό να εκλέγονται π.χ. δήμαρχοι βάσει κομματικών κριτηρίων και όχι βάσει τής προσωπικής των προσφοράς στον τόπο, όπως γινόταν παλιά, πριν οι συμμορίες, που αυτοαποκαλούνται κόμματα, αναμειχθούν παντού, ως και στα σχολεία.

    Γράφετε “‘Ολες τις παθογένειες του κράτους τις βλέπαμε σε μικρογραφία στην περιφέρεια”. Τις βλέπουμε και η χειρότερη παθογένεια τού κράτους είναι η κομματοκρατία. Αυτή μεταφέρθηκε και στην περιφέρεια.

  4. Αφού είμαστε τόσο απογοητευμένοι, τόσο λυπημένοι, όλοι μα όλοι, γιατί δεν βρίσκουμε λύση;;; Γιατί μόνο μεμψιμοιρούμε;;; Γιατί απλά προσευχόμαστε να μη συμβούν τα μοιραία, που συμβαίνουν, και κλείνουμε τα μάτια στην φοβερή δυστυχία μας. Οικονομική, πολιτιστική, γεωπολιτική, ταυτότητας και αξιοπρέπειας.
    Και ερώτημα στον κο Σαββιδη. Νομίζετε ότι αν το κράτος δεν ήταν ΑΘΗΝΑΙΚΟ ( ούτε καν αθηνοκεντρικό), αλλά ήταν Θεσσαλονικιό, ή Κορινθιακό, ή κρητικό, ή κερκυραϊκό, θα άλλαζε κάτι;;;;
    Αν το κράτος δεν είναι κράτος όπου και να εδρεύει απλά δεν υπάρχει. Μην τολμήσω να πω αν το κράτος έδρευε στην Θράκη…. Ο νοών νοείτο.
    Αφού δεν παράγουμε (με όλες τις έννοιες) σε τι ευελπιστούμε;;;

    • Το θέμα δημοτικές εκλογές στο Ελλαδιστάν είναι ακόμα πιο γελοίο, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι βρίσκονται στο χάλι που όλοι γνωρίζουμε. Άγνωστοι πόσοι είναι οι πραγματικοί ψηφοφόροι και ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ άγνωστο που μένουν. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, κόσμος ψηφίζει σε περιοχές με τις οποίες δεν έχει καμία σχέση (στο χωριό του, στην παλιά του γειτονιά κ.ο.κ) και για αυτό το μπάχαλο ουδείς συγκινείται.

      Σε άλλα νέα, με αφορμή το ακόλουθο link:

      https://www.iefimerida.gr/politismos/allaxe-pedion-areos-me-mesogeiaka-fyta

      μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ένας μη-κυβερνητικός φορέας πήρε την πρωτοβουλία, να αλλάξει την όψη του πρώην πρεζο-χώρου στην Αθήνα, που λέγεται Πεδίον του Άρεως.

      Ερώτηση κρίσεως:

      Ποιος είναι υπεύθυνος για την φροντίδα και την συντήρησή του εφεξής, ώστε σε ένα χρόνο από σήμερα να μην διαπιστώσουμε εγκατάλειψη και παρακμή ξανά;

      Το ίδρυμα Ωνάση; Ο κλόουν ο Μπακογιάννης; Η Περιφέρεια; Ποιος;

      Κάτι τελευταίο που έχω ξαναπεί. Όταν υπάρχει μορφωμένος άνθρωπος στο τιμόνι, με ήθος και όρεξη για δουλειά, τα πράγματα βρίσκουν το δρόμο τους. Μόνο που πρόκειται για πολύ σπάνιες περιπτώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα τέτοιο σπάνιο πουλί ήταν και ο Δήμαρχος Τρικάλων, γι’ αυτό και τον τσίμπησε ο Μητσοτάκης.

      Απλά πράγματα.

    • ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΤΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ. ΠΑΙΖΕΙ ΟΜΩΣ Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ 1833 (190 ΧΡΟΝΙΑ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ”ΧΤΑΠΟΔΙ ”ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Κ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΡΤΖΟΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ,
      Δεν παράγουμε αγαθά ,αλλά χρόνια τώρα δεν παράγουμε και Έλληνες που να έχουν κοινή λογική και να αγαπούν τον τόπο τους .Όσοι πολιτεύονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές , – έγραψα ότι είναι εκατοντάδες ,αλλά είναι κοντά μια μυριάδα- είτε θέλουν οικογενειακώς τα μεγαλεία για να ”΄τακτοποιήσουν” τους κληρονόμους και τους κολλητούς τους ,είτε και αρκετοί για να κάνουν την πάρτη τους ”άμα λάχει να πούμε”.
      Οι παλαιοί Πρόεδροι στα χωριά και οι περισσότεροι Δήμαρχοι δεν είχαν προϋπολογισμούς εκατομμυρίων και ”τα άκουγαν” κάθε μέρα από τους συμπολίτες τους .
      Από τον Καποδίστρια (1997) τους έχασαν και από τον Καλλικράτη (2010) ούτε καν τους γνωρίζουν.
      ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΟΙ ΨΗΦΟΦΡΟΙ.
      ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ”ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑΣ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ” ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΨΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ;;; .
      Ή ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ Ή ΘΑ ΨΗΦΊΖΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ 20ΕΥΡΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ .
      ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ.

      • “ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΨΗ ΟΙ ΨΗΦΟΦΡΟΙ”

        Αφού και πάλι σού επισημάνω ότι τα κεφαλαία κουράζουν τα μάτια τού αναγνώστη και χρησιμοποιούνται μόνον αν θέλεις να δείξεις ότι φωνάζεις, είναι μάλλον προφανές ότι τα γραφόμενά σου για την κομματική ανάμειξη στερούνται λογικής.

        Ικανοί πολίτες, οι οποίοι είναι άξιοι και το έχουν αποδείξει στην ζωή, δεν εκλέγονται, επειδή κάποιο/κάποια κόμμα/τα στηρίζουν τον αντίπαλο. 16 ολόκληρα χρόνια έβγαινε δήμαρχος στο Ηράκλειο άνθρωπος τού ΠαΣοΚ, ο οποίος δεν έκαμε απολύτως τίποτε. Ο προκάτοχός του, αντιθέτως, ο τελευταίος πριν την χούντα δήμαρχος, ο οποίος δεν στηριζόταν από κανένα κόμμα, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Τώρα θέτει υποψηφιότητα ο γιός του, γνωστός και ικανός σε ό,τι μέχρι σήμερα έχει αναλάβει και ο οποίος αποποιήθηκε την υποστήριξη τόσο τής ΝΔ, όσο και οποιουδήποτε άλλου κόμματος, λέγοντας ότι θέλει να εκλεγεί, αν εκλεγεί, γι αυτό που είναι και όχι επειδή τον στηρίζουν κόμματα. Ελπίζω να εκλεγεί, μόνο και μόνο γιατί αρνείται την στήριξη από συμμορίες, όπως γίνεται από την εποχή τού αλήστου μνήμης Παπανδρέου, ο οποίος ήθελε να αλώσει τα πάντα με τον κομματικό του μηχανισμό. Εν ολίγοις, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που γράφεις.

        • Σωστά για την αποκομματικοποιημένη Αυτοδιοίκηση σε Κοινότητες και Δήμους ,αλλά αυτά συνέβαιναν-προ Χριστού- επί Καραμανλική ”Δεξιάς”.
          Μετά , ε μετά ήρθαν οι μέλισσες του πράσινου για 45 χρόνια νησιού ,-την λεβεντογέννα αλλά μονίμως κομματικοποιημένη Κρήτη- και τρεις νόμοι που προαναφέραμε και η κομματικοποίηση καθιερώθηκε. Οι δε όποιοι ακομμάτιστοι υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν κομματικοποιημένους .Στην Ελλάδα ζούμε.

          • Η κομματικοποίηση των πάντων άρχισε από τον αλήστου μνήμης Παπανδρέου και μετά. Η απάντησή σου επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα, δηλαδή ότι τα γραφόμενα στο σχόλιό σου August 2, 2023 At 10:59 pm στερούνται λογικής κι αυτό αρκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα