Η ανείπωτη τραγωδία: Προδοσία και απώλεια δύο Τούρκων στρατιωτών στις φλόγες του ISIS

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Adem Yavuz Arslan

Εδώ και καιρό, ένας από τους φακέλους που κυνηγούσα και προσπαθούσα να ρίξω φως ήταν το περιστατικό όπου δύο Τούρκοι στρατιώτες κάηκαν ζωντανοί από το ISIS.

Τελικά, έφτασα σε μια πηγή που έχει πλήρη κατανόηση της διαδικασίας και έμαθα τις λεπτομέρειες. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσω λεπτομέρειες άγνωστες ακόμη και για τις οικογένειες των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.

Δυστυχώς, τα γεγονότα κατά και μετά το κάψιμο των στρατιωτών μας ήταν πολύ σοβαρά, σε βαθμό προδοσίας.

Είναι ωφέλιμο να συνοψίσουμε πρώτα τι συνέβη, καθώς οι λεπτομέρειες είναι τόσο σοβαρές όσο και το ίδιο το περιστατικό.

Μάλιστα, μέχρι τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους στρατιώτες που καίγονται, η Τουρκία δεν γνώριζε ότι δύο στρατιώτες της ήταν όμηροι στα χέρια του ISIS. Η μόνη δήλωση σχετικά με τους στρατιώτες, που βρίσκονταν στα χέρια του ISIS για μεγάλο χρονικό διάστημα, έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2015, χωρίς να κατονομάσει ονόματα, λέγοντας ότι «έχασε την επαφή με έναν στρατιώτη».

Όταν το ISIS δημοσίευσε τις φλεγόμενες εικόνες στις 22 Δεκεμβρίου 2016, επικράτησε πανικός στην κυβέρνηση. Η πρόσβαση σε ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube αποκλείστηκε και το διαδίκτυο επιβραδύνθηκε.

Στη συνέχεια, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Numan Kurtulmuş, διέψευσε το περιστατικό και απείλησε τα ΜΜΕ μπροστά στις κάμερες. Ο εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Perinçek, ισχυρίστηκε ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο και η είδηση ήταν ψευδής.

Για πολύ καιρό, δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση σχετικά με αυτό.

Αφού η οικογένεια του Σεφτέρ Τας κατέθεσε υπόθεση αγνοουμένων, αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου επισκέφτηκε αθόρυβα και κρυφά την οικογένεια και κήρυξε το παιδί της μάρτυρα.

Δόθηκαν δουλειές στα μέλη της οικογένειας και δόθηκαν μαρτυρικές συντάξεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κάποια δήλωση για τον Φετί Σαχίν. Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, ο Fethi Şahin είναι «ζωντανός».

Επιστρέφοντας στις εικόνες.

Σε αυτές τις εικόνες προέκυψαν και άλλες σκανδαλώδεις λεπτομέρειες. Οι εκτελεστές ταυτοποιήθηκαν κατά την εξέταση της βιντεοσκόπησης. Ο μαχητής του ISIS που εμφανιζόταν σε εξέχουσα θέση ονομαζόταν Talip Akkut.

Οι άλλοι ήταν ο Hasan Aydın και ο Muhittin Büyükyangöz.

Γιατί επισημαίνω αυτά τα ονόματα; Η απάντηση στην πραγματικότητα αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν και τις σχέσεις του με το ISIS.

Και συγκεκριμένα;

Τα μέλη του ISIS που έκαψαν τους Τούρκους στρατιώτες ήταν γνωστά στις τουρκικές αρχές επειδή είχαν συλληφθεί και απελευθερωθεί στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, ο Hasan Aydın.

Συνελήφθη δύο φορές το 2012 και το 2015. Την πρώτη φορά, συνελήφθη από την αστυνομία των Αδάνων σε επιχείρηση της Αλ Κάιντα και αφέθηκε ελεύθερος. Τρία χρόνια αργότερα, πιάστηκε στο Χατάι.

Αυτήν τη φορά η κατάσταση ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Γιατί πιάστηκε με ένα μίνι λεωφορείο γεμάτο όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και drones. Ωστόσο, το καθεστώς που φυλακίζει δημοσιογράφους για tweet άφησε το Aydın να δικαστεί χωρίς κράτηση.

Πέρασε με την πρώτη ευκαιρία και έκαψε τον Τούρκο στρατιώτη.

Το σκάνδαλο δεν τελειώνει εδώ. Ο Σύρος Jamal Abdul Rahman Alwi, που διέταξε το κάψιμο των Τούρκων στρατιωτών, πιάστηκε αργότερα στο G.Antep.

Κατά τύχη.

Ο Alwi διορίστηκε ως «δικαστής» του ISIS και εγκαταστάθηκε στο G.Antep με τη γυναίκα, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Θα μπορούσε να ήταν τόσο άνετος χωρίς εγγύηση ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτα;

Περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα στη σειρά σκανδάλων.

Αφού πιάστηκε τυχαία στο G.Antep στις 15 Ιουνίου 2020, ο Alwi συνελήφθη. Ωστόσο, περίπου ένα χρόνο αργότερα, οι δικαστές του καθεστώτος, που αγωνίζονται να κρατήσουν γυναίκες που φτιάχνουν αρτοσκευάσματα για μια έκθεση, αποφάσισαν τη δίκη του χωρίς κράτηση και διέταξαν την απελευθέρωσή του.

Ο λόγος για την απελευθέρωση είναι ένα μάθημα στον κόσμο: «Από τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν υπήρχε περίπτωση να παραβιαστούν τα στοιχεία και να ληφθούν υπόψη οι οικογενειακές και προσωπικές δικαιολογίες του κατηγορουμένου».

Ένα άλλο σκάνδαλο στη δίκη του Alwi ήταν ότι το 7ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Γκαζιαντέπ τον καταδίκασε «για το περιστατικό του 2016 της δολοφονίας δύο Τούρκων στη Συρία, εκ των οποίων ο ένας ήταν στρατιώτης».

Ωστόσο, ο Fethi Şahin, τον οποίο το δικαστήριο θεώρησε μάρτυρα, εμφανίζεται «ζωντανός» σε όλα τα επίσημα αρχεία. Οι επιστολές προς τον Πρόεδρο Ερντογάν και οι αιτήσεις της οικογένειάς του έμειναν αναπάντητα.

Από σήμερα, ο Fethi Şahin εξακολουθεί να εμφανίζεται «ζωντανός».

Πάμε στην ουσία του σκανδάλου.

Οργανώσεις όπως το ISIS απαγάγουν ανθρώπους για χρήματα. Απαγάγουν ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και θρησκειών και σε αντάλλαγμα ζητούν χρήματα ή ανταλλαγή κρατουμένων.

Δεν είναι περίεργο που θα κρατούσαν δύο Τούρκους στρατιώτες για ανταλλαγή ή χρήματα. Η έκπληξη είναι η απροθυμία του καθεστώτος Ερντογάν να πάρει τους δύο στρατιώτες.

Οι λεπτομέρειες που μου είπε η πηγή μου προκαλούν σκέψη.

Επιπλέον, οι λογαριασμοί του İlyas Aydın, γνωστού με το κωδικό όνομα Abu Ubeyde, διοικητή του ISIS στην Τουρκία, ταιριάζουν με τις πληροφορίες που έλαβα.

Ο İlyas Aydın, που αιχμαλωτίστηκε από κουρδικές ομάδες στη βόρεια Συρία, έδωσε μια μακρά και περιεκτική δήλωση που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία της καύσης των στρατιωτών μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πηγή μου, αυτό συνέβη.

Ο μαχητής του ISIS, γνωστός ως Abu Ubeyde, διαπραγματεύτηκε δύο φορές με την MIT (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών). Την επίβλεψη της διαδικασίας είχε ο Διευθυντής Εξωτερικών Επιχειρήσεων του MIT, Kemal Eskintan. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία και στις δύο συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση διακόπηκε από τη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας και η συνάντηση διεκόπη.

Το ISIS ήθελε την απελευθέρωση ορισμένων από τους μαχητές του που κρατούνται στην Τουρκία με αντάλλαγμα τους Τούρκους στρατιώτες. Αξιωματούχοι της MIT ανέφεραν την κατάσταση στη γραμμή Kemal Eskintan-Mustafa Varank.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε διαφορετικές προτεραιότητες εκείνη την εποχή. Γιατί δεν πήρε την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου του 2015.

Με κάποιους χειρισμούς κατευθύνονταν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά το κοινό λέγοντας: «Δώστε μας 400 βουλευτές και αυτό το θέμα θα λυθεί ειρηνικά». Τότε δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η απαγωγή δύο στρατιωτών και οι διαπραγματεύσεις με τον ISIS. Η οδηγία μέσω του Kemal Eskintan ήταν «Είμαστε παραμονές εκλογών, μην κλιμακώσετε αυτό το περιστατικό, η απαγωγή στρατιωτών προκαλεί απώλεια ψήφων, περιμένετε».

Από την άλλη, ήταν μια περίοδος που η MIT και η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων έτρεχαν αχαλίνωτα στη Συρία. Ειδικά άτομα και ομάδες που συνδέονται με τη MIT και τις Ειδικές Δυνάμεις μετέτρεψαν τα σύνορα σε δρόμο με διόδια για τους δικούς τους λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ, το ISIS δημοσίευσε μια μεγάλη συνέντευξη με τον Sefter Taş στο περιοδικό  Konstantiniye στην Κωνσταντινούπολη. Ο Taş απηύθυνε απευθείας έκκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν για τη διάσωσή του.

Το ISIS ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ήταν απρόθυμη να πάρει πίσω τους στρατιώτες.

Η αποτυχία της Τουρκίας να αναλάβει δράση για την ανάκτηση των δύο στρατιωτών, η προφανής αδιαφορία της για την πληρωμή λύτρων για τη διάσωση των ομήρων και η αδιάφορη στάση της ενόχλησαν το ISIS.

Σύμφωνα με τον İlyas Aydın, το δήλωσαν ανοιχτά.

Οι πράκτορες του MIT που ήρθαν στη δεύτερη συνάντηση είπαν: «Δεχόμαστε μάρτυρες κάθε μέρα, δύο ακόμη μάρτυρες δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά», συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση τους.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο.

Το ISIS είχε σκοτώσει στο παρελθόν δύο ομήρους, έναν Νορβηγό και έναν Κινέζο, επειδή οι κυβερνήσεις τους δεν πλήρωσαν τα λύτρα.

Είναι αδύνατο για την Τουρκία να μην το γνωρίζει αυτό.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2011, το ISIS επιτέθηκε στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη και πήρε ομήρους 49 ανθρώπους. Η Τουρκία κατάφερε να σώσει αυτούς τους ομήρους μέσω διαπραγματεύσεων.

Έτσι, ήξεραν ότι οι όμηροι θα μπορούσαν να διασωθούν μέσω διαπραγματεύσεων με το ISIS.

Ωστόσο, δεν νοιάστηκαν για τους δύο στρατιώτες και ο ISIS διέπραξε έναν αποτρόπαιο φόνο.

Στη συνέχεια, η σειρά των σκανδάλων συνεχίστηκε. Τα μέλη του ISIS που έκαψαν τους δύο Τούρκους στρατιώτες προσπάθησαν να πουλήσουν τα λείψανα πίσω στην Τουρκία μέσω του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η ζητούμενη τιμή ήταν 10.000 $.

Το θέμα κοινοποιήθηκε ξανά στο Παλάτι μέσω του Kemal Eskintan – Mustafa Varank.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά, θεωρώντας ότι η μεταφορά των σορών στην Τουρκία θα κλιμακώσει το ζήτημα, θα επισημοποιούσε τους θανάτους και πιθανώς θα οδηγούσε σε συζητήσεις για κυβερνητική αμέλεια.

Με άλλα λόγια, όσοι δεν έσωσαν ζωντανούς τους στρατιώτες εμπόδισαν επίσης να φέρουν τα λείψανά τους στη χώρα. Τα οστά ήταν αποθηκευμένα σε δύο σακούλες κοντά στα τουρκικά σύνορα σε μια αποθήκη όπλων που ανήκε στη Μεραρχία Σουλτάν Μουράτ.

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν και η διοίκηση της MIT δεν επέτρεψαν να μεταφερθούν τα λείψανα των μαρτύρων στη χώρα, το έργο της συγκάλυψης του περιστατικού έπεσε στους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων εκεί. Μια ομάδα στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων έθαψε ό,τι είχε απομείνει από τους μάρτυρες κοντά στην αποθήκη της Μεραρχίας Σουλτάν Μουράτ.

Δυστυχώς, αυτές οι πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν ούτε στην οικογένεια του Fethi Şahin.

Συμπερασματικά; αυτές είναι οι κρυμμένες αλήθειες εδώ και χρόνια. Δύο Τούρκοι στρατιώτες αφέθηκαν σκόπιμα να πεθάνουν από το καθεστώς Ερντογάν για εκλογικούς υπολογισμούς.

Στη συνέχεια, το ISIS έκαψε ζωντανούς δύο στρατιώτες που φορούσαν τη στολή του τουρκικού στρατού.

Στη συνέχεια, όταν υπήρχε πιθανότητα να φέρουν τα υπόλοιπα μέρη των σορών στην Τουρκία, απέτρεψαν και αυτό.

Δυστυχώς, αυτές είναι οι πικρές αλήθειες.

politurco.com

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα