Επιτέλους, έφτασε η ώρα της τιμωρίας των μπράβων του Ερντογάν: ΔΕΝ πουλήθηκε στους Τούρκους η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση από τις 16 Μαϊου 2017, όταν δηλαδή σημειώθηκε η φρικτή επίθεση των μπάτσων του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών κουρδικής και αρμενικής καταγωγής, που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία, στο παρκάκι ακριβώς απέναντι από την πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας.

Η κατοχική δύναμη έδωσε μεγάλο αγώνα από τότε, με επιφανείς Αμερικανούς νομικούς, για να κλείσει την υπόθεση. Διότι γνωρίζει πως οι συνέπειες θα είναι βαριές, εάν την χάσει. Ο Ερντογάν τηλεφώνησε πολλές φορές στον τότε πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ από τον οποίο απαίτησε να παρέμβει. Δεν γνωρίζει φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη στην Αμερική είναι ανεξάρτητη. Δεν είναι Τουρκία, όπου ο ίδιος βγάζει και τις …ποινές, άμα λάχει!

Ο κ. Τραμπ προσπάθησε αλλά συνάντησε βράχους. Πρώτα τον τότε υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μετά αποχώρησε και μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, που του είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να παρανομήσει.

  • Βεβαίως, η μεγάλη ατυχία της Τουρκίας είναι ότι απέναντι στους ακριβοπληρωμένους δικηγόρους της, βρήκε αφοσιωμένους Αμερικανούς νομικούς που έταξαν ως σκοπό ζωής, να τιμωρηθούν οι μπράβοι του Ερντογάν που πετσόκοψαν εκείνο το απόγευμα δεκάδες πολίτες.

Τους Τούρκους μπάτσους υποστήριζε και μικρή ομάδα Τουρκο-Αμερικανών πολιτών, του οποίους ο Ερντογάν άφησε αβοήθητους και δεν πλήρωσε ούτε τα δικηγορικά τους έξοδα.

Ανάμεσα τους δικηγόρους που έλαμψαν κυριολεκτικά σε τούτη την προσπάθεια, ήταν και ο δικός μας, ο Ανδρέας Ακάρας, ο οποίος έχει βάλει εκατοντάδες ώρες για τούτη την υπόθεση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, δικαιώνει και τη δική του προσπάθεια και των συναδέλφων του. Χίλια μπράβο σε όλους. Δεν απογοητεύθηκαν από τις καθυστερήσεις και έμειναν προσηλωμένοι στο σκοπό: Να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

  • Όπως ήδη είναι γνωστό, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το τουρκικό αίτημα για να επανεξεταστούν οι δύο πρωτοδίκες αποφάσεις για τα επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Τότε η Άγκυρα είχε ισχυριστεί ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Όμως, κανείς στην Ουάσιγκτον δεν «αγόρασε» το τουρκικό αφήγημα. Οι αστυνομικές αρχές ήταν κατηγορηματικές από την πρώτη στιγμή: επρόκειτο “θηριώδη επίθεση” σε ειρηνικούς διαδηλωτές, ήταν η δική τους ανάλυση.

Να θυμίσουμε ότι στις 16 Μαϊου 2017, οι άνδρες της ασφάλειας του Ταγίπ Ερντογάν είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη και στη συνέχεια είχαν εμπλακεί και σε «σπρωξίματα» με Αμερικανούς μυστικούς αστυνομικούς.

  • Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Ερντογάν είχε γίνει δεκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, και μάλιστα είχε εμφανιστεί στην έξοδο περιμένοντας να υποδεχθεί τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη.

Ο Ερντογάν είχε φτάσει στην τουρκική πρεσβευτική κατοικία γύρω στις 5 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) για να συναντηθεί με εκπροσώπους αμερικανικών δεξαμενών σκέψης. Τη στιγμή που έφτανε -και επειδή η είσοδος βρίσκεται πιο ψηλά από το δρόμο, περίπου δύο μέτρα ύψος- είδε τους διαδηλωτές να συγκρούονται με τους Τούρκους πολίτες που είχε καλέσει η τουρκική πρεσβεία.

Όπως δείχνουν αρκετά βίντεο που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από σοβαρούς επιστήμονες, ο Ερντογάν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στους μπράβους του να επιτεθούν στους Κούρδους και στους Αρμένιους. Στο σημείο βρίσκονταν και μερικοί ομογενείς μας.

Τα επεισόδια, αύξησαν τότε την ένταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Και θυμάμαι ότι λίγο μετά το τέλος των επεισοδίων οι Τούρκοι μάζεψαν όσους ασφαλίτες του Ερντογάν συμμετείχαν στα επεισόδια και τους έστειλαν άρον-άρον στην Τουρκία με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών.

Τώρα, λοιπόν, όλοι περιμένουμε τη δίκη. Με πρώτους τους δικηγόρους που θα αντιμετωπίσουν την χρυσοπληρωμένη τουρκική νομική ομάδα.

  • Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Και είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε, ότι τόσο το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, όσο και το Εφετείο των ΗΠΑ έχουν αποφανθεί ότι τα αμερικανικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν την υπόθεση και πως η Τουρκία δεν καλύπτεται από την ασυλία που προβλέπει ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act ( Νόμος περί ξένης κυριαρχικής ασυλίας). Άρα ανοίγει ο δρόμος για να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Είχαν αποφασίσει ότι η βία που ασκήθηκε από τους μπάτσους του προέδρου της Τουρκίας δεν χρήζει ασυλίας και συνεπώς τα αμερικανικά δικαστήρια διαθέτουν την απαραίτητη δικαιοδοσία για να εκδικάσουν τις αγωγές που έχουν ασκηθεί.

Η Τουρκία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς είχε ζητήσει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις που είχε λάβει τόσο το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον όσο και το Εφετείο.

Μάλιστα είχε προειδοποιήσει -πόσο θράσος τέλος πάντων- ότι η απόρριψη εκ μέρους του αμερικανικού Αρείου Πάγου δήθεν θα «επιβαρύνει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ». Με ποια χώρα άραγε; Οπότε ας περιμένουμε τις νέες ύβρεις του Ερντογάν και των λοιπών τσιρακιών του εναντίον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Τι άλλο είπε η Τουρκία στον Άρειο Πάγο; Ότι τυχόν καταδίκη θα “προσκαλέσει (δήθεν) σε ανταποδοτική υπονόμευση της ασυλίας για πράκτορες ασφαλείας που προστατεύουν Αμερικανούς προέδρους, διπλωμάτες και [αμερικανικές] αποστολές στο εξωτερικό”. Μάλιστα…

Πάντως, πέραν της απόφασης αυτής καθ’ αυτής, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν είχε συμβουλεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας, όπως και έγινε.

Σε αντίθεση από τον Τραμπ, που τηλεφωνούσε στους υπουργούς του για να σώσει τον Ερντογάν και την Τουρκία, αντί να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες…

Επιτέλους, έφτασε η ώρα της τιμωρίας των μπράβων του Ερντογάν: ΔΕΝ πουλήθηκε στους Τούρκους η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ (video)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα