Επί τέλους δεκαοκτα-μηνήτικη κυβέρνηση ειδικού σκοπού στη Βουλγαρία, μετά από 5 συνεχείς εκλογές !

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Παρά το εκλογικό στραπάτσο που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μάιου με την δόλια Αναλογική, ο ξάδελφος του πρώην Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα μας δήλωσε «ότι θα την ξαναφέρουν» ! Υπάρχουν και χειρότερα όμως στη γειτονική μας Βουλγαρία, όπου ζει και βασιλεύει ανάλογο εκλογικό σύστημα το οποίο μετά από 5 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τα δυο τελευταία χρόνια, κατάφερε να δώσει στην εν λόγω χώρα πριν δυο μέρες μια δεκαοκταμηνήτικη παρά φύση κυβερνητική σύμπραξη «ειδικού σκοπού» ! Αυτό αναφέρεται στις 7-6-2023 στο άρτιο ρεπορτάζ του Jean-Baptiste Chastand, ανταποκριτή της εφημερίδας Le Monde με τίτλο : «Η Βουλγαρία αποκτά μια φιλοδυτική κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης» (La Bulgarie se dote d’un gouvernement pro-occidental après deux ans de crise politique). «Το συντηρητικό κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ και το κεντρώο κίνημα του Κιρίλ Πέτκοφ συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση γύρω από τον Νικολάι Ντένκοφ. Με ειδικό σκοπό να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν στη ζώνη Σένγκεν φέτος και στη ζώνη του ευρώ το 2025.

Πράγματι μετά από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης που σημαδεύτηκαν από 5 διαδοχικές βουλευτικές εκλογές, η Βουλγαρία κατέληξε να υιοθετήσει, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, μια παρά φύση κυβέρνηση σύμπραξης που συσπειρώνει τις φιλοδυτικές δυνάμεις αυτής της χώρας, βαθιά διχασμένης στο ρωσικό ζήτημα. Το Κοινοβούλιο της Σόφιας ενέκρινε με 132 ψήφους υπέρ επί συνόλου 201 εδρών τον διορισμό μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται : από το συντηρητικό κόμμα GERB («Πολίτες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας») του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και από τις κεντρώες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του κινήματος «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή» του Kiril Petkov. Για την παρά φύση σύμπραξη σας έγραψα στις Ανιχνεύσεις στις 28-5-2023 :  ΕΔΩ

Αυτές οι δύο πολιτικές δυνάμεις είναι εδώ και καιρό βαθιά αντιτιθέμενες στο ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο θέμα αυτό, σύμφωνα με την κατάταξη της ΜΚΟ Transparency International. Αλλά ο κ. Πέτκοφ, ένας 43χρονος πρώην επιχειρηματίας με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος μπήκε στην πολιτική το 2021 υποσχόμενος να τερματίσει τη βασιλεία του κ. Μπορίσοφ, 63 ετών, κατέληξε να συμφωνήσει με αυτόν που κυβέρνησε τη Βουλγαρία, για σχεδόν 11 χρόνια, κατά τη Δεκαετία του 2010, πολλαπλασιάζοντας τα σκάνδαλα.

Η αδυναμία των δύο αυτών πολιτικών στρατοπέδων να σχηματίσουν μια σταθερή πλειοψηφία παρά τις διαδοχικές εκλογές, που συνδέεται με το εκλογικό σύστημα αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώθησε τελικά αυτές τις δύο δυνάμεις, που ισχυρίζονται ότι είναι φιλοδυτικές, στον συμβιβασμό, απέναντι σε μια αντιπολίτευση που θα είναι έντονα φιλορωσική.

«Είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε» για να αποφύγουμε τις «έκτες εκλογές», μετά από αυτές της 2ας Απριλίου 2023, δικαιολογήθηκε ο κ. Πέτκοφ στις 23 Μαΐου κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια προειδοποίησε ιδιαίτερα για την άνοδο των «ψευδο-εθνικιστών» του φιλο-ρωσικού κόμματος της «Αναγέννησης», το οποίο προοδεύει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, βασιζόμενο στο 32% των Βουλγάρων που ισχυρίζονται ότι έχουν μια «θετική» γνώμη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου από το think tank Globsec.

«Εκλογική προδοσία», σύμφωνα με τον Roumen Radev

Ευρισκόμενη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και παράγοντας –με κάθε διακριτικότηταπολλά όπλα για την Ουκρανία, η Βουλγαρία των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μια ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική εγγύτητα με τη Μόσχα, ενώ είναι μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έχει μείζον στρατηγικό ενδιαφέρον για το δυτικό στρατόπεδο, το οποίο υποστήριξε στα παρασκήνια τη συγκρότηση αυτής της παρά φύση σύμπραξης.

Τυπικά, οι παράγοντες της νέας εξουσίας αρνούνται τον όρο «σύμπραξη». Η κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο με ένα τεχνικό υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε γύρω από τον καθηγητή χημείας Νικολάι Ντένκοφ, 60 ετών, ο οποίος ως εκ τούτου γίνεται πρωθυπουργός. Αυτός ο διακριτικός ερευνητής ήταν για λίγο Αναπληρωτής Υπουργός, στη συνέχεια Υπουργός Παιδείας σε διάφορες κυβερνήσεις, μεταξύ 2014 και 2022. «Το παιδικό μου όνειρο δεν ήταν να γίνω πρωθυπουργός μιας χώρας σε σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση και σε μια διχασμένη κοινωνία», παραδέχτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη. Υποστηριζόμενος από το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή», προβλέπεται να αντικατασταθεί σε 9 μήνες από την υπουργό Εξωτερικών και  πρώην Ευρωπαία Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ, του κόμματος GERB.

Η νέα κυβέρνηση, σχεδιασμένη για μια περίοδο 18 μηνών, στερείται σημαντικών πολιτικών προσώπων, με εξαίρεση τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Το κύριο πρόγραμμά της είναι να προσπαθήσει να πιάσει τα κριτήρια για την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν φέτος και στην ευρωζώνη στις αρχές του 2025. Ο σχηματισμός αυτής της σύμπραξης έχει χαρακτηριστεί ως «εκλογική προδοσία» από τον κ. Ράντεφ, γνωστό για τις διφορούμενες θέσεις του για τη Ρωσία .

Αν και ο κ. Μπορίσοφ δεν είναι μέλος της σχηματισθείσας κυβέρνησης, αυτός ο πρώην αστυνομικός παραμένει ωστόσο ο κύριος του παιχνιδιού, ως ο άθικτος  πρόεδρος του Δεξιού κόμματος GERB. «Θα είμαστε ανένδοτοι απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να κλέψει έστω και ένα μόνο λέβα του δημόσιου χρήματος», υποσχέθηκε ο κ. Πέτκοφ στους υποστηρικτές του, οι οποίοι ως επί το πλείστον μισούν τον Μπορίσοφ. Και τα δύο κόμματα, ωστόσο, δεσμεύτηκαν να μεταρρυθμίσουν το σύνταγμα για να ενισχύσουν το δικαστικό σύστημα και να απολύσουν τον πανίσχυρο και αμφισβητούμενο γενικό εισαγγελέα Ιβάν Γκουτσέφ, ο οποίος κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι επέτρεψε την ανάπτυξη της διαφθοράς. Για τον εν λόγω κύριο σας έγραψα στις Ανιχνεύσεις την 1η Ιουνίου 2023: ΕΔΩ

Γνωρίζοντας ο εισαγγελέας ότι βρίσκεται στην καυτή καρέκλα, ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρωτικές έρευνες εναντίον των μελών του νέου συνασπισμού, καθώς πολλές αντεπιθέσεις έχουν δημιουργήσει μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα.

Καλά ξεμπερδέματα στην ατυχή γειτονική μας χώρα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα