Κινδυνεύει κατά τη γέννησή του ο παρά φύση βουλγαρικός συνασπισμός «Διωκτών» και «Διωκομένων»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Μετά από αποκάλυψη υποκλοπής στην οποία εμπλέκεται και το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν !

Σας θυμίζω το άρθρο μου στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ στις 28-5-2023 για το ίδιο θέμα : ΕΔΩ

Δηλαδή για τις «παρά φύση συμπράξεις» σε Ελλάδα και Βουλγαρία στην οποία η βουλγαρική πολιτική μερικές φορές μοιάζει με κακή γκανγκστερική ταινία.

Σήμερα θα αναφερθώ στην εξέλιξη που είχε η «παρά φύση βουλγαρική σύμπραξη» η οποία βρίσκεται στον αέρα, μετά την αποκάλυψη μιας γαργαλιστικής συνομιλίας μεταξύ του μεταβατικού Πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επειδή η Βουλγαρία δεν έβγαλε κυβέρνηση μετά από τις τελευταίες εκλογές πριν δυο μήνες περίπου, το κόμμα του Πέτκοφ «Ας Συνεχίσουμε την αλλαγή» (φερόμενο ως Διώκτης της βουλγαρικής διαφθοράς) αποδέχθηκε να συμπράξει με το γνωστό διεφθαρμένο διαχρονικά Δεξιό Διωκόμενο κόμμα Gerb, του Boïko Borisso, για να υπάρξει επιτέλους κυβέρνηση, μετά από 4 εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 2 χρόνια. Και εκεί λοιπόν που προχωρούσαν τα πράγματα, σκάει η παραπάνω υποκλαπείσα συνομιλία και «ο Θεός να βάλει το χέρι του» για τη συνέχεια.

Πράγμαti, όπως έγραψε ο Emmanuel Berretta στις 30-5-2023 στο περιοδικό Le Point, «Μια παράνομη ηχογράφηση του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ θέτει σε κίνδυνο τον σχηματισμό της κυβέρνησης σύμπραξης και εμπλέκει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ένα σκάνδαλο», στο ρεπορτάζ του με τίτλο :  «Το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο στη Βουλγαρία» (Le nom d’Ursula von der Leyen mêlé à un scandale en Bulgarie).

Ποια είναι η σχέση τηςUrsula von der Leyen με αυτό νέο «σκάνδαλο» ;

Το όνομά της εμφανίζεται σε μια ηχογράφηση που έγινε κρυφά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος «Ας Συνεχίσουμε την αλλαγή»(PP) που επρόκειτο να επικυρώσει την κυβερνητική σύμπραξη που επιτεύχθηκε με το αντίπαλο Δεξιό κόμμα, το Gerb, του Boïko Borissov. Αυτή η ηχογράφηση 4,5 ωρών είχε το αποτέλεσμα βόμβας ! Η δημοσιοποίησή της σχεδιάστηκε για να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματος «Ας Συνεχίσουμε την αλλαγή» και του Gerb.

Ακούγεται, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργό Kiril Petkov, μη γνωρίζοντας ότι τον ηχογραφούσαν, να αποκαλύπτει απερίσκεπτα το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε, όντως, στις 21 Μαΐου 2023 τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πέτκοφ και της Φον ντερ Λάιεν για την πιθανή ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ και στη ζώνη Σένγκεν. Η Επιτροπή υποστηρίζει τη Βουλγαρία σε αυτά τα δύο αιτήματα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.  «Την ρώτησα ποιες είναι οι πιθανότητές μας να γίνουμε δεκτοί», λέει ο Πέτκοφ. Εκείνη μου απάντησε: «Για τη Σένγκεν, έχετε μεγάλες πιθανότητες. Για την ευρωζώνη, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να παρακάμψετε τους κανόνες, δηλαδή {να χωρέσετε μέσα στο πλαίσιο}. Της απάντησα: «Μπορούμε να έχουμε τον πληθωρισμό μείον την επίπτωση της Ουκρανίας». Και αυτή μου είπε : «Μην με αναφέρετε, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε».

Αυτή η ηχογράφηση υπενθυμίζει αγρίως, κατά τον ρεπόρτερ Emmanuel Berretta, τους αμφιλεγόμενους όρους εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. «Η Βουλγαρία, ήδη πολύ εύθραυστη χώρα, δεν πρέπει να επαναλάβει την ίδια πεπατημένη», γράφει Emmanuel Berretta.

Μια εννιάμηνη εναλλαγή μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών

Αυτή η παράνομη ηχογράφηση έγινε και παραδόθηκε στον Τύπο από τον βουλευτή Radostin Vasilev, ο οποίος τα έσπασε με το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή», του οποίου τη στρατηγική σύμπραξη αποδοκιμάζει. Οι ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν, μάλιστα, τις πραγματικές προθέσεις του κόμματος του Πέτκοφ έναντι του συμπράττοντα εταίρου του, το Gerb, να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τους όρους αυτής της σύμπραξης, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή μια εναλλαγή εννέα μηνών μεταξύ δύο Πρωθυπουργών. Ο Νικολάι Ντένκοφ, για το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή», θα ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της κυβέρνησης. Θα υποστηρίζετο από την πρώην Ευρωπαία Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ,  του κόμματος Gerb, η οποία θα έπαιρνε τη θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια, μετά από εννέα μήνες, η Mariya Gabriel θα γινόταν με τη σειρά της Πρωθυπουργός της κυβέρνησης. Οι εν λόγω ηχογραφήσεις επειδή αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις των Petkov και του Assen Vassilev (υποψήφιου για το υπουργείο Οικονομικών), προφανώς έχουν βάλει μια παγωμάρα μεταξύ των δύο κομματικών πλευρών. Το Δεξιό κόμμα Gerb αποφάσισε να αναστείλει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και αναμένει «διευκρινίσεις». Στα σάουντρακ (ηχητικά), μαθαίνουμε ότι οι ηγέτες του κόμματος «Ας Συνεχίσουμε την αλλαγή» σκοπεύουν συγκεκριμένα να πραγματοποιήσουν μια εκκαθάριση εντός του βουλγαρικού Κράτους, «νόμιμα ή παράνομα», τις πρώτες δύο εβδομάδες εξαλείφοντας  όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που κρίνονται φιλοδεξιοί του κόμματος Gerb, προσκείμενοι του προέδρου Roumen Radev (σοσιαλιστή) και όλων όσων είναι ύποπτοι ότι εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σκοπεύουν να πάρουν τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις μελλοντικές εκλογές, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τον δημοκρατικό χαρακτήρα αυτών των ενεργειών

Ο Πέτκοφ ζητά συγγνώμη για τα κακά λόγια του

Το Gerb αναμένει εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Δεν ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν ότι το κόμμα «Ας Συνεχίσουμε την αλλαγή» σχεδίαζε να σπάσει την κυβερνητική συμφωνία. Παρεμπιπτόντως, ο Petkov κακολογεί την Mariya Gabriel και τον Boïko Borissov. Ο Πέτκοφ υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Ισχυρίζεται ότι αυτή χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του συζύγου της, Φρανσουά Γκαμπριέλ, μέλους του ιδιαίτερου Γραφείου της Ρομπέρτα Μετσόλα, της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με λίγα λόγια, μάλλον πρόκειται για πολιτικάντικες αθλιότητες… «που θα τις ζηλεύαμε στην Ελλάδα».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός, ακαδημαϊκός Νικολάι Ντένκοφ, προσπάθησε να αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε. «Προφανώς, πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν εκκαθαρίσεις που να μην συνδέονται με μια ξεκάθαρη διαδικασία και εξέταση. Θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και όχι να προβαίνουν σε πολιτικούς διορισμούς. […] Ο νόμος και οι κανονισμοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί», δήλωσε.

Αλλά η αξιοπιστία του παραμένει πολύ στραπατσαρισμένη…

Το βουλγαρικό σίριαλ της «άδολης» αναλογικής φαίνεται να μας επιφυλάσσει κι άλλα δυσάρεστα επισόδεια.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα