Οι παρά φύση πολιτικές συμπράξεις και τα διαχρονικά ψέματα του πολιτικαντισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η πρόσφατη περίπτωση στη γειτονική μας Βουλγαρίας

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Ζήσαμε ολόκληρη την ανούσια προεκλογική περίοδο της 21ης Μαΐου 2023 με το «αμείλικτο» ερώτημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με ποιον θα συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του όποιου πρώτου κόμματος; Για να το συνθλίψουν και να το βγάλουν από τη μέση του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού. Και αφού οι άοκνες προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες, αμφότεροι οι ΠΑΣΟΚοφάγοι κατέληξαν, ανάλογα με τα μικροκομματικά τους συμφέροντα :

@ ο μεν κ. Μητσοτάκης μας είπε : «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν μας ενώνει σχεδόν τίποτα»,

@ ο δε κ. Τσίπρας προσπάθησε να μιμηθεί το «γνήσιο ΠΑΣΟΚ» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ολοι οι νοήμονες όμως ψηφοφόροι ενθυμούμαστε, σαν να ήταν χθες. Δεν είμαστε δα Λωτοφάγοι.

Ξεχάσαμε τις παρά φύση συμπράξεις που υποτίθεται ότι έγιναν για κάποιο «ιερό σκοπό» :

@ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ;

@ της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς ;

@ της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» του κ. Παπαδήμου ;

@ της «οικουμενικής κυβέρνησης» Ζολώτα ;

@ της κυβέρνησης ΝΔ και του Συνασπισμού, το «βρώμικο 1989»;

Φυσικά και δεν τις ξεχάσαμε και οφείλουμε να τις «διδάσκουμε», εμείς οι γεροντότεροι στους μη γνωρίζοντες νεότερους που ψηφίζουν πια από τα 17 τους χρόνια. Εν όψει μάλιστα και των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Εάν δεν σας φτάνουν τα παραπάνω ημεδαπά παραδείγματα των «παρά φύση συμπράξεων», των οποίων βρίθει και η υπόλοιπη Ευρώπη, διαβάστε παρακάτω και την κραυγαλέα βουλγαρική περίπτωση όπου ο «Διώκτης» της διαφθοράς συμπράττει με το «Διωκόμενο Δεξιό κόμμα» του Μπόϊκο Μπρίσοφ. Ναι αυτού που τον είδαμε στην τηλεόραση να κοιμάται με το διπλανό κομοδίνο με ράβδους χρυσού, δέσμη ευρώ και έναν περίστροφο!

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι της δημοσιογράφου Nelly Didelot που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της Libération στις 24-5-2023 με τίτλο : «Στη Βουλαγαρία, ένας παρά φύση συνασπισμός για να ξηλωθεί ο γενικός εισαγγελέας» (En Bulgarie, une coalition contre-nature pour déboulonner le sulfureux procureur general) ο οποίος έκανε τα στραβά μάτια σε υπεξαιρέσεις χρημάτων.

Η βουλγαρική πολιτική μερικές φορές μοιάζει με κακή γκανγκστερική ταινία. Η χώρα έχει το μερίδιό της από μαφιόζους και εγκληματίες με λευκό κολάρο, που έχουν διεισδύσει μέχρι το ανώτατο επίπεδο του κράτους και που είναι προικισμένοι με μια συγκεκριμένη σκηνοθεσία, σπάνια όμως είχαν φτάσει στο επίπεδο του δράματος που βιώνει σήμερα τη Σόφια. Ο κύριος χαρακτήρας του τρέχοντος πολιτικού έπους –δεν μπορεί να αποκαλείται ήρωας– ονομάζεται Ivan Geshev. Δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας, 52 ετών, που έχει αποκρυσταλλώσει εδώ και 3 χρόνια την οργή των πολιτών οι οποίοι εξοργίζονται από τη διαφθορά που υπονομεύει τη χώρα. Λένε ότι είναι περισσότερο προστάτης των ισχυρών παρά άνθρωπος της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, οι πάτρωνες του Ιβάν Γκέσεφ φαίνεται πως τον εγκατέλειψαν. Το Δεξιό κόμμα Gerb, το μεγαλύτερο βουλγαρικό κόμμα, μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εν λόγω εισαγγελέα, ζήτησε την παραίτησή του. Στις 22 Μαΐου 2023, ενάμιση μήνα δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές, το Gerb σύναψε συμφωνία συνασπισμού με τον μεγάλο του αντίπαλο, το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή»(PP-DB). Να την η παρά φύση συμφωνία που σας έλεγα παραπάνω. Η σύμπραξη μεταξύ των δύο σχηματισμών επισφραγίστηκε πάνω σε ένα βασικό στοιχείο-κλειδί : το ξήλωμα του Ιβάν Γκέσεφ και την υπόσχεση για μια δικαστική μεταρρύθμιση.

Αυτή η σύμπραξη των αντιθέτων, που θα πρέπει επιτέλους να προσφέρει μια κυβέρνηση στη Βουλγαρία μετά από δύο χρόνια πολιτικής αστάθειας (ακούτε Συριζαίοι της απλής αναλογικής ;), συνενώνει το εμβληματικό κόμμα των υπεξαιρέσεων (δηλαδή το Gerb του ακλόνητου Μπόικο Μπορίσοφ) και τους αυτοαποκαλούμενους πρωταθλητές της καταπολέμησης της διαφθοράς (το PP-DB του βραχύβιου πρωθυπουργού Kiril Petkov).Με αυτήν την σύμπραξη, το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή»ρισκάρει τα μέγιστα. Κατά τη διάρκεια των βραχύβιων περιόδων του στην εξουσία, ο Kiril Petkov έχτισε τη δημοτικότητά του καταγγέλλοντας τη διαφθορά του κόμματος Gerb και προσπάθησε να επιτεθεί στα προπύργιά του, όπως π.χ. το συνοριακό φυλάκιο Kapitan Andreevo, στο λεγόμενο «Τριεθνές», όπου Βούλγαροι αργυρώνητοι τελωνειακοί αφήνουν παράνομα να περνάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουρκικά προϊόντα που δεν πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Kiril Petkov ήταν αντίθετη σε μια σύμπραξη με το κόμμα του Μπορίσοφ. Επί δύο χρόνια κανένα άλλο κόμμα δεν ήθελε να λερώσει τα χέρια του, κυβερνώντας μαζί του.

Aνθρωπος του Δεξιού κόμματος Gerb ο εισαγγελεύς

«Και τα δύο συμπράττοντα κόμματα αναλαμβάνουν ρίσκα, αλλά το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή»(PP-DB) είναι το πιο εκτεθειμένο. Το κόμμα Gerb θα μπορούσε να δει τα δίκτυά του διαφθοράς να περιορίζονται και να διαταράσσονται. Το κόμμα όμως «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή» θα μπορούσε να αποξενωθεί από το εκλογικό του σώμα και να την πατήσει από τον Μπορίσοφ», εκτιμά στο Twitter η Μαρία Πόποβα, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. Για να υπογραμμιστεί ο αναγκαίος χαρακτήρας της σύμπραξής τους, τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν να σχηματίσουν ένα «υπουργικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων» για μόλις 18 μήνες, και με έναν εκ περιτροπής πρωθυπουργό. Ο πρώην υπουργός Παιδείας από το Gerb, ο Νικολάι Ντένκοφ, θα πρέπει να ξεκινήσει, πριν παραδώσει στη Μαρίγια Γκάμπριελ, τη Βουλγάρα Ευρωπαία Επίτροπο που μόλις παραιτήθηκε από τη θέση της. Η πόρτα για προσέγγιση των δύο συμπραττόντων κομμάτων άνοιξε στις 11 Μαΐου 2023, όταν η Μαρίγια Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι θα ζητούσε την παραίτηση του Ιβάν Γκέσεφ, κάτι που ζητούσε εδώ και καιρό το κόμμα «Ας συνεχίσουμε την αλλαγή». Οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα Gerb εγκατέλειψε τον προστατευόμενό του δεν είναι ξεκάθαροι. Αλλά μεταξύ του γενικού εισαγγελέα και του κόμματος του Μπορίσοφ, έχει ήδη κηρυχθεί ο πόλεμος. Την περασμένη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν αποκαλυφθεί ο σχηματισμός της σύμπραξης, ο Ivan Geshev ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να ασκήσει δίωξη κατά του Boïko Borissov και της Mariya Gabriel για διαφθορά. Κατά τη διάρκεια μιας δίωρης συνέντευξης Τύπου, δημοσιοποίησε ηχογραφήσεις και αντίγραφα μηνυμάτων (SMS) από έναν από τους υφισταμένους του, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών του κόμματος Gerb.

Για τους Βούλγαρους, δεν πρόκειται παρά μόνο για ζήτημα επιβεβαίωσης των δεσμών υποτέλειας που αισθάνονται εδώ και πολύ καιρό. Ο Ιβάν Γκέσεφ έγινε γενικός εισαγγελέας το 2019, μετά από εκλογές παρακαλώ στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο ήταν ο μόνος υποψήφιος !!! Μήπως σας θυμίζει παρωχημένο Κομμουνισμό ; Από την αρχή παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος του κόμματος Gerb. Τον Ιούλιο του 2020, εισέβαλε στο γραφείο ενός συμβούλου του Προέδρου Roumen Radev, δεδηλωμένου αντιπάλου του Boïko Borissov (που ήταν τότε Πρωθυπουργός). Ο ελιγμός αυτός πυροδότησε διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς που διήρκεσαν όλο το καλοκαίρι. Το 2022, ο Γκέσεφ απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του Μπορίσοφ, που κατηγορείτο  ότι απέσπασε εκατομμύρια λέβα από ένα αφεντικό καζίνου. Συκοφαντίες με «πολιτικά κίνητρα», είχε δηλώσει  τότε.

Βομβιστική επίθεση

Στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα, ο εισαγγελέας είναι σχεδόν ανέγγιχτος. Είναι σχεδόν αδύνατο να του ασκηθεί δίωξη και μόνο το 25μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, εκ των οποίων κάποιοι είναι υφιστάμενοι του Γενικού Εισαγγελέα, μπορεί να τον αποπέμψει. Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Ivan Geshev επιβλέπει το έργο όλων των εισαγγελέων και έχει τον τελευταίο λόγο για το άνοιγμα, την επέκταση ή το κλείσιμο μιας έρευνας. Ενώ βρίσκεται στην καλύτερη θέση για την καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου, έχει ασκήσει πολύ λίγες διώξεις για αυτό το θέμα εδώ και τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα, οι οκτώ Βούλγαροι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει του νόμου Magnitsky – ο οποίος στοχεύει προσωπικότητες που είναι ύποπτες για διαφθορά – δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί στη Βουλγαρία. Ένα χρόνο αφότου ο πρώην βουλευτής και μεγιστάνας των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης Delyan Peevski προστέθηκε σε αυτήν τη λίστα, ο Ιβάν Γκέσεφ ζήτησε να σταματήσει η έρευνα.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι συνεντεύξεις Τύπου του Γενικού Εισαγγελέα επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στον εαυτό του, αναφέρει το ρεπορτάζ. Στις 15 Μαΐου 2023, κάλεσε δημοσιογράφους για να σκίσει ζωντανά την επιστολή παραίτησής του. Τολμώντας τη σύγκριση με τον Ιταλό δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε (που δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1992), διαβεβαίωσε ότι δέχθηκε απειλές θανάτου. Δεκαπέντε μέρες νωρίτερα, την 1η Μαΐου, είχε ήδη γίνει πρωτοσέλιδο ισχυριζόμενος ότι γλίτωσε παραλίγο από μια βομβιστική επίθεση που είχε στόχο το θωρακισμένο του αυτοκίνητο SUV. Η αστυνομία έκανε λόγο για έναν εκρηκτικό μηχανισμό βάρους 3 κιλών TNT και για κρατήρα διαμέτρου τριών μέτρων. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πολύ μικρότερη ζημιά.

Το επεισόδιο προκάλεσε πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, ειδικά από την πλευρά των ακτιβιστών κατά της διαφθοράς, που το θεώρησαν ως χειραγώγηση. Σήμερα, είναι ένας από τους υφισταμένους του εισαγγελέα που τίθεται υπό προστασία. Είναι ο Borislav Sarafov, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, που υπέβαλε μήνυση κατά του Ιβάν Γκέσεφ για παράνομες υποκλοπές και πιέσεις στους υφισταμένους του. «Γνωρίζω τον κ. Γκέσεφ και γι’ αυτό ακριβώς φοβάμαι για τη ζωή μου», δήλωσε.

Συμπέρασμα

Ας μην πάρουμε τις μετρητοίς τους όρκους για τις δήθεν μη συμπράξεις παρά φύση του ολάκερου πολιτικαντισμού, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Δηλαδή τι θα κάνουν οι κ.κ. Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος, αν μας επιτεθεί π.χ. η Τουρκία μέχρι τις 25 Ιουνίου ;

Θα μας το παίξουν πούροι ιδεολόγοι των αρχών της παράταξής τους ;

Δεν το νομίζω.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα