Εμμονές, πείσματα και προσωπικές ιδιοτέλειες δίνουν σωσίβιο στον Ερντογάν: Εσπασε η συμμαχία των «6» στην Τουρκία, αποχώρησε η Ακσενέρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Μεράλ Ακσενέρ, η αρχηγός του Καλού Κόμματος στην Τουρκία αποχώρησε από το τραπέζι των 6, σπάζοντας τη συμμαχία της αντιπολίτευσης και την κοινή, μέχρι τώρα, γραμμή με τα πέντε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δηλώνει δε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου ως κοινό υποψήφιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι έξι αρχηγοί κομμάτων είχαν συναινέσει στο να κατεβάσουν έναν κοινό υποψήφιο.

Όμως η Ακσενέρ, αντίθετα με τους υπολοίπους δεν συμφωνούσε στο να κατέβει αντίπαλος του Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο θεωρεί αδύναμο, προέτασε συνεχώς ως καταλληλότερο υποψήφιο τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ή τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

Συνεπώς η αντίδραση της Ακσενέρ αποκαλύπτει ότι πιθανότατα ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ η εξέλιξη αποτελεί κυριολεκτικά σωσίβιο για τον Ερντογάν με δεδομένο ότι η εκλογική δύναμη της Ακσενέρ στις εκλογές του 2018 ήταν πάνω από 7% .

Η Ακσενέρ καλεί πλέον έναν εκ υων Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία απέναντι στον Ερντογάν.

Ανακοινώνοντας τη ρήξη, η Ακσενέρ δήλωσε: «Το στρογγυλό τραπέζι των έξι δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα με κοινού νου όπου μπορούν να συζητηθούν οι υποψήφιοι».

Το κλίμα ήταν βαρύ ήδη από τη χθεσινή συνάντηση των έξι. Μετά το πέρας αυτής, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε κατάληξη για τον κοινό υποψήφιο και ειπώθηκε ότι το όνομα αυτού θα ανακοινωνόταν τη Δευτέρα.

Ενώ διαφαινόταν η άρνηση της Ακσενέρ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιτάχθηκε και είπε: «Εάν κριθεί απαραίτητο, τότε ας κάνουμε μια δήλωση με πέντε υπογραφές».

Η Ακσενέρ ανταπάντησε: «Πρέπει λοιπόν να σηκωθώ και να φύγω;». Τότε παρενέβησαν οι άλλοι ηγέτες και όλοι συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα, αφού συνεννοηθούν με τα κόμματά τους.

«Έχουμε καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη για τον κοινό μας υποψήφιο για την προεδρία και για τη διαδικασία».

Όταν το τραπέζι των Έξι έκανε αυτή τη δήλωση ήταν γύρω στις 7:30 μ.μ το βράδυ της Πέμπτης. Όλοι τότε πίστευαν ότι το όνομα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κλειδώσει. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Ουμίτ Ντικμπαγίρ, ο Οικονομικός Διευθυντής του Καλού Κόμματος, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι κοντά στην Μεράλ Ακσενέρ, έγραψε στο Twitter: «Το έθνος είναι μεγαλύτερο από 5». Αργότερα, ορισμένα στελέχη του κόμματος συνδέθηκαν με τηλεοπτικά κανάλια και είπαν ότι ο υποψήφιος δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί.

Μετά τη συνάντηση, η Ακσενέρ πραγματοποίησε ολονύχτιες συναντήσεις με στελέχη του κόμματος ενώ για σήμερα είχε προσκαλέσει τους προέδρους του κόμματος από τις 81 επαρχίες στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση, το θέμα της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία τέθηκε από τον αρχηγό του Κόμματος Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολάογλου. Ενώ οι άλλοι ηγέτες εξέφρασαν θετική γνώμη για το θέμα αυτό, η Μεράλ Ακσενέρ είπε: «Ή Εκρέμ Ιμάμογλου ή Μανσούρ Γιαβάς. Το κόμμα μου μου είπε να προτείνω αυτά τα δύο ονόματα ή να αποχωρήσω». Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε τότε: «Θα συνεχίσουν ως δήμαρχοι». Η Ακσενέρ απάντησε: «Τότε επίτρεψέ μου να διαβουλευτώ με το κόμμα μου και τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων του κόμματός μου».

Ενώ σκεφτόταν τι να κάνει, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Εάν χρειαστεί, θα γίνει δήλωση με τις υπογραφές πέντε κομμάτων», η Ακσενέρ απάντησε: «Πρέπει να σηκωθώ και να φύγω;».

Με πληροφορίες από Εθνος, Μαρία Ζαχαράκη 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα