Εκφοβισμός το ανώτερο στάδιο του ερντογανικού φασισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]     www.kalkis.eu

Όταν ο Ερντογάν πασάς, μαζί με τα μίσθαρνα όργανά του, εκφοβίζει ολόκληρη Ελλάδα, θα χαρίσει τους αντιφρονούντες Τούρκους στη Σουηδία ; Αλλοίμονο. Όλα τα ανά τον κόσμο εξουσιαστικά φασιστοειδή χρησιμοποιούν την ίδια σχεδόν αλάνθαστη συνταγή.

Με αφορμή ότι η Σουηδία, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο (8-11-2022) στην Άγκυρα για να εκλιπαρήσει την συγκατάθεση της Τουρκίας για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έρχονται στην επιφάνεια οι τουρκικοί εκφοβισμοί των αντιφρονούντων που ζουν στην εν λόγω σκανδιναβική χώρα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια ήταν το καταφύγιο των πολιτικών κατατρεγμένων όλου του κόσμου.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τις σχετικές μαρτυρίες μερικών Τούρκων αντιφρονούντων της Σουηδίας στην δημοσιογράφο AnneFrançoise Hivert, ανταποκρίτριας της εφημερίδας Le Monde, στο ρεπορτάζ της στις 6-11-2022, με τίτλο : «Στη Σουηδία, Τούρκοι αντιφρονούντες, διαπραγματευτικό χαρτί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ» (En Suède, les opposants turcs, monnaie d’échange dans les tractations sur l’adhésion à l’OTAN). Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά την έκδοση δεκάδων ατόμων, που παρουσιάζονται ως «τρομοκράτες», συνοψίζει το εν λόγω ρεπορτάζ.

Σε ηλικία 74 ετών, με γένια και άσπρα μαλλιά, ο Ragip Zarakolu ζει στο Ljungsbro, ένα χωριό κοντά στην πόλη Linköping (στη νότια Σουηδία), σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Αυτός ο Τουρκο-Σουηδός εκδότης και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέφυγε εκεί το 2013, αφού καταδικάστηκε σε άλλη μια ποινή φυλάκισης στην Τουρκία, εξαιτίας μιας ομιλίας που είχε κάνει το 2011 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του «Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία», ενός φιλοκουρδικού Κόμματος που διαλύθηκε τρία χρόνια αργότερα.

Το 2018, η τουρκική δικαιοσύνη τον καταδίκασε για τρομοκρατία. Στην πορεία, η Άγκυρα ζήτησε την έκδοσή του στη Στοκχόλμη. Αποφασίζοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν αβάσιμες, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε. Όμως η Τουρκία δεν το έβαλε κάτω. Τον Ιούνιο, ο Ragip Zarakolu ανακάλυψε ότι το όνομά του βρισκόταν σε μια λίστα προσωπικοτήτων που η Τουρκία απαιτεί να εκδιωχθούν από τη Σουηδία, με αντάλλαγμα το πράσινο φως για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Κυκλοφορούν αρκετές λίστες. Η μια έχει 33 ονόματα. Μια άλλη, 45. Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε στα τέλη Ιουνίου ότι η Στοκχόλμη είχε υποσχεθεί να του παραδώσει 73 «τρομοκράτες». Στα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίζονται ονόματα υποτιθέμενων υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν επίσης άτομα που συνδέονται με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται υπεύθυνος από την Άγκυρα για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην τριμερή συμφωνία, που υπεγράφη με την Τουρκία και τη Φινλανδία στα τέλη Ιουνίου 2022 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη δεσμεύτηκε «να διεκπεραιώσει άμεσα και διεξοδικά τα αιτήματα από την Τουρκία απέλασης ή έκδοσης που εκκρεμούν σχετικά με άτομα ύποπτα για τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον Ove Bring, καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, η Σουηδία σεβάστηκε τη δέσμευσή της: στα τέλη Αυγούστου, ένας Τούρκος υπήκοος, που κατηγορήθηκε για απάτη από τη δικαιοσύνη της Τουρκίας, εκδόθηκε.

«Αβάσιμες κατηγορίες»

Για την Άγκυρα, ωστόσο, ο λογαριασμός απέχει πολύ από το να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν συνεχίζει να εμποδίζει την επικύρωση της σουηδικής και της φινλανδικής υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ – παρόλο που πρόσφατα υποστήριξε ότι δεν είχε καμία αντίρρηση για το Ελσίνκι! Με την ελπίδα εξεύρεσης λύσης, ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson, που ασκεί τα καθήκοντά του από τις 17 Οκτωβρίου 2022, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Αλλά το περιθώριο ελιγμών του –όπως και αυτό του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που προηγήθηκε στην Άγκυρα από την Πέμπτη 3 έως το Σάββατο 5 Νοεμβρίου– είναι εξαιρετικά περιορισμένο, επισημαίνει ο κ. Bring : «Όχι μόνο τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα στη Σουηδία, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό της τρομοκρατίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σουηδική κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει καμία δυνατότητα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ερντογάν.

«Αυτές οι λίστες είναι σαν σακούλες που ο Ερντογάν γεμίζει με κεφάλια, όπως οι αυταρχικοί Οθωμανοί. Είναι ένας τρόπος τρομοκρατίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», δήλωσε ο Ragip Zarakolu. Ο εκδότης δεν φοβάται να τον στείλουν στην Τουρκία : «Έχω πάρει σουηδική υπηκοότητα και η Σουηδία δεν εκδίδει τους υπηκόους της. Ανησυχεί, ωστόσο, ότι αυτή η νέα δημοσιότητα θα τον καταστήσει ως στόχο : «Οι υποστηρικτές του Ερντογάν δημοσίευσαν τη διεύθυνσή μου στα κοινωνικά δίκτυα και απείλησαν να έρθουν να με δουν το βράδυ» (σας θυμίζει κάτι αυτή η απειλή;), είπε.

Πρόσφυγας στη Σουηδία από το 2016, ο δημοσιογράφος Levent Kenez ανακάλυψε και αυτός το όνομά του σε μια λίστα. Ωστόσο, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για την υπόθεσή του τον Δεκέμβριο του 2021: «Διαπίστωσε ότι οι κατηγορίες για τρομοκρατία ήταν αβάσιμες και ότι απλώς έκανα τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος. Διαπίστωσε επίσης ότι κινδύνευα να με καταδιώξουν, αν με στείλουν πίσω στην Τουρκία. Είναι πεπεισμένος ότι το αίτημα της Άγκυρας δεν έχει καμία πιθανότητα να ευοδωθεί.

Πρώην συντάκτης της αγγλόφωνης εφημερίδας Todays Zaman, φιλικής στο κίνημα Gülen, ο δημοσιογράφος Bulent Kenes είναι λιγότερο κατηγορηματικός. Στα τέλη του 2021, η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή του. Τον Φεβρουάριο, κλήθηκε από τις σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών για ανάκριση. Τα συμπεράσματα του εισαγγελέα ήταν ευνοϊκά γι’ αυτόν. Αλλά ανησυχεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί : «Στο τρέχον πλαίσιο, δεν μπορώ να είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Στοκχόλμη δεν θα υποχωρήσει», λέει.

 Έλλειψη αντίδρασης

Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση έχει αυξηθεί περαιτέρω : η τουρκική εφημερίδα Sabah, προσκείμενη στην κυβέρνηση, δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο αρκετών Τούρκων αντιφρονούντων εξόριστων στη Σουηδία, με τις διευθύνσεις τους. Ο Bulent Kenes είναι ένας από αυτούς. «Το άρθρο λέει ότι ζω στην πολυτέλεια, ενώ οι φωτογραφίες με δείχνουν στο σούπερ μάρκετ Lidl δίπλα στο σπίτι μου», γελάει ειρωνικά. Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει μια απόπειρα εκφοβισμού, ακόμη πιο αποτελεσματική αφού δύο συνάδελφοί του, πρόσφυγες στη Σουηδία, δέχθηκαν επίθεση.

Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου της Todays Zaman, Abdullah Bozkurt, δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του τον Οκτώβριο του 2020 από τρεις άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από την αστυνομία. Έκτοτε, ο δημοσιογράφος μετακόμισε σε μια διεύθυνση που κρατήθηκε μυστική. Αυτή όμως μόλις δημοσιεύτηκε από τη Sabah, με φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν πρόσφατα στη Σουηδία. «Μου έβαλαν έναν στόχο επικηρυγμένου στην πλάτη», διαμαρτύρεται.

Στις 18 Μαρτίου 2022, ένας άλλος Τούρκος δημοσιογράφος, ο Ahmet Dönmez, δέχθηκε επίθεση στον δρόμο κοντά στο σπίτι του στο Tullinge, στα περίχωρα της Στοκχόλμης, ενώ η 6χρονη κόρη του βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Πρώην ανταποκριτής στην Άγκυρα της εφημερίδας Zaman, είχε δεχθεί απειλές δέκα ημέρες νωρίτερα. Ξύπνησε στο νοσοκομείο, με εγκεφαλική αιμορραγία, χωρίς να θυμάται το περιστατικό. Προς το παρόν, η έρευνα καθυστερεί.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επικρίνουν την έλλειψη δημόσιας αντίδρασης από τις σουηδικές αρχές : «Ξένοι πράκτορες κυκλοφορούν στην επικράτεια και απειλούν τους Τούρκους της διασποράς, χωρίς οι υπηρεσίες πληροφοριών να κάνουν τίποτα», αναφέρει με αγανάκτηση ο κ. Bozkurt. Για τον ίδιο, πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης από την Τουρκία, η οποία είδε «ένα παράθυρο ευκαιρίας», στοιχηματίζοντας ότι η Σουηδία δεν θα αντιδράσει, από φόβο μήπως διακυβεύσει περαιτέρω την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση φαίνεται άλυτη, όσο η Άγκυρα συνεχίζει να απαιτεί τις εκδόσεις αντιφρονούντων Τούρκων. Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Tobias Billström, προκάλεσε πόλεμο στη Σουηδία υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι «μια δημοκρατία»!!! Για τον Abdullah Bozkurt, «αυτό είναι μια νίκη για τον Ερντογάν, ο οποίος απολαμβάνει που έκανε τη Σουηδία να λυγίσει».

Προσέχετε λοιπόν όσοι συν-έλληνες σπεύδετε να επισκεφθείτε την Τουρκία. Μπορεί και να είστε φακελωμένοι, σαν τον κ. Τζιτζικώστα, και να σας κρατήσουν στα αεροδρόμια, στα λιμάνια ή στις οδικές αρτηρίες, λόγω δήθεν συνωνυμίας.

Ο ερντογανικός φασισμός δεν αστειεύεται. Συλλαμβάνει, καταδικάζει αβάσιμα, φυλακίζει κι εκφοβίζει. Έτσι λειτουργούν οι δικτατορίες.

Οι Αμερικάνοι και οι λοιποί δυτικοί σύμμαχοί μας δεν θέλουν να το παραδεχθούν ακόμα.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα