Είναι όντως χειμερινό δέλεαρ η Κρήτη για τους Γερμανούς;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΤΑΖ βάζει στο μικροσκόπιο την ανοιχτή πρόσκληση του υπ.Τουρισμού Βασίλη Κικίλια προς Γερμανούς συνταξιούχους για μετοίκηση στην Κρήτη. Αξίζει τελικά η ιδέα;

    Χανιά, Κρήτη

«Ο Έλληνας υπ. Τουρισμού έχει μεγάλη καρδιά για τους Γερμανούς. Περασμένη, ξεχασμένη η διαμάχη για την ελληνική κρίση χρέους, για τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας. Περασμένη, ξεχασμένη η αλαζονεία των Γερμανών (…) Τώρα η χώρα τους απειλείται με ενεργειακή κρίση, με μια κρίση θέρμανσης. Πρόσφυγες που αναζητούν ζεστασιά θα μπορούν να κατευθυνθούν προς το Νότο (…)»  σημειώνει η  TAZ του Βερολίνου, αναφερόμενη σε σχετικό δημοσίευμα της Bild και στις προτροπές των υπ. Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και δημάρχου Χανίων Βασίλη Σημανδηράκη προς Γερμανούς συνταξιούχους.

ΓκόαΗ Γκόα εξιδανικευμένος προορισμός των χίπις

Το όνειρο του Νότου, παρατηρεί η ΤΑΖ, ήταν ανέκαθεν δέλεαρ για πολλούς Βορειοευρωπαίους, που ήθελαν να ζήσουν μια άλλη ζωή, όπως οι χίπηδες πριν από πενήντα χρόνια, που μετακόμιζαν από την Κρήτη και την Ίμπιζα μέχρι την Γκόα στην Ινδία. «Εκεί, ονειρεύτηκαν ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ στην κρύα, υλιστική Γερμανία. Μετρούσαν νευρικά τα ταξιδιωτικά τσεκ επιταγών που τελείωναν και δεν ήταν ακριβώς γενναιόδωροι σε φιλοδωρήματα στην τοπική γαστρονομία (…) Επωφελήθηκαν πάρα πολύ από τις χαμηλές τιμές και δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι, για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες κινούνταν σε ανώτερες πνευματικές σφαίρες. Οι ντόπιοι, από την άλλη πλευρά, έβλεπαν τους χίπηδες περισσότερο ως τεμπέληδες και τσιγκούνηδες», γράφει η ΤΑΖ.

«Δεν υπάρχει διέξοδος προς νότο ή βορρά»

θέρμανσηΡεαλισμό και αντιμετώπιση του κρύου προτείνει η ΤΑΖ

«Σήμερα η πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι συνυφασμένη με τον ατέρμονο ήλιο είναι απαρχαιωμένη, σαν ένα ξεθωριασμένο καπέλο (…) Στην Κρήτη η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς υπό σκιά ή ακόμη και τους 44, σύμφωνα με το δελτίο καιρού. Στην Ισπανία δεν είναι καλύτερα. Και στη Γερμανία έχουμε πλέον τέτοιες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Τον δε Δεκέμβριο προβλέπονται 17 βαθμοί, βροχή… αλλά και απουσία θέρμανσης στην Κρήτη, σημειώνει σκωπτικά η ΤΑΖ.

Ούτε πάντως, κάνοντας απλά μαθηματικά, φαίνεται ότι συμφέρει οικονομικά να ξενιτευθεί ένας Γερμανός στην Κρήτη: «Ο ύπνος σε ξενώνα με κοινόχρηστο δωμάτιο στα Χανιά κοστίζει 20 ευρώ στο διαδίκτυο. Σύνολο 600 ευρώ το μήνα, χωρίς όμως φαγητό, χωρίς τα αεροπορικά, τίποτα. Άρα ουσιαστικά δεν εξοικονομείς τίποτα σε σχέση με μερικές εκατοντάδες ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Η αλήθεια είναι: Δεν υπάρχει έξοδος ούτε προς τον Νότο ούτε προς τον Βορρά. Πρέπει να αντέξουμε και να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Γιατί και αλλού δεν θα είναι όντως καλύτερα».

Ο Αυστριακός καγκελάριος στην Κύπρο 

ΛευκωσίαΛευκωσία

Αναφορές στον αυστριακό Τύπο για την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεμάχερ (ÖVP), συνοδευόμενου από την υπουργό Άμυνας Κλαούντια Τάνερ, στη Λευκωσία και τη συνάντησή που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, μετά από δεξίωση με στρατιωτικές τιμές, συζήτησαν επίσης θέματα ενεργειακού εφοδιασμού ως συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το άλυτο ζήτημα της διχοτόμησης της Κύπρου» αναφέρει ενδεικτικά η Salzburger Nachrichten.

Mεταξύ άλλων υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σχέση Κύπρου-Αυστρίας: «Στο επίκεντρο του ταξιδιού βρέσθηκε η επίσκεψη στην ειρηνευτική δύναμη της UNFICYP στο διαιρεμένο νησί της Μεσογείου. Η Αυστρία συμμετέχει στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο από το 1964 (…) Η ειρηνευτική δύναμη έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Αυστρία τερμάτισε τη συμμετοχή της το 2001, αλλά εξακολουθεί να εκπροσωπείται στην Κύπρο με τρεις αξιωματικούς προσωπικού και δύο πολιτικούς υπαλλήλους.»

Oι συμβουλές της «νοικοκυράς» φον ντερ Λάιεν

Schweiz Lugano | Wiederaufbau-Konferenz für die Ukraine

Στις προτάσεις της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας τον χειμώνα, τις οποίες επεξεργάζεται η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρεται σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ξεμείνει από κάθε φαντασία ή θάρρος (…) Ο Χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμερ κάνει εύστοχα λόγο για ‘συμβουλές νοικοκυράς’. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμβουλές της είναι λάθος. Εάν τα κράτη-μέλη περιορίσουν τη θερμοκρασία δωματίου στα γραφεία και τις δημόσιες υπηρεσίες στους 19 βαθμούς το πολύ, αυτό θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επικείμενης έλλειψης φυσικού αερίου.

(…) Μπορεί κανείς να παραδεχτεί ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει πολλά για να διασφαλίσει νέες πηγές ενέργειας. Περισσότερο φυσικό αέριο και υγροποιημένο LNG δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Ούτε φταίει εκείνη επειδή κράτη -κυρίως η Γερμανία- βάζουν τη δική τους ενεργειακή διασφάλιση πάνω από μια κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά εδώ ακριβώς απαιτούνται ξεκάθαρα λόγια από τις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο για τη χειμερινή στρατηγική προσφέρει ελάχιστες απαντήσεις στο ερώτημα τι θα γίνει όταν τελειώσουν και οι συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας. Το προσχέδιο αναφέρει μόνο ότι η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει ιδιαίτερα τους ιδιώτες από ενεργειακές περικοπές. Είναι πραγματικά όμως αυτό πιο σημαντικό από το να χάσει κανείς τη δουλειά του, επειδή ο εργοδότης του χρεοκοπεί λόγω έλλειψης αερίου;»

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα