Ρώσος αξιωματούχος εγκατεστημένος στην περιοχή της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές του φθινοπώρου ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με την Ρωσία.

«Οι μηχανισμοί (διεξαγωγής δημοψηφίσματος-σ.σ) βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν» δήλωσε ο επικεφαλής της  διοίκησης στη Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι

Το πρακτορείο Ria Novosti επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η Ζαπορίζια εκτείνεται πίσω από την περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας .

Στην Χερσώνα, μια άλλη περιοχή που βρίσκεται υπό κατοχή βόρεια της Κριμαίας, σχεδιάζουν επίσης την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ρωσία, αργότερα εντός του έτους.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η ψηφοφορία είναι ζήτημα των αξιωματούχων των περιφερειών αυτών και δεν σχολίασε την προοπτική της ένταξης τους στην Ρωσία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βρετανία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στην νότια ακτή της Ουκρανίας τις οποίες ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

https://www.militaire.gr/dimopsifisma-stin-anatoliki-oykrania-gia-tin-enosi-me-ti-rosia/