Θα περίμενε κανείς το υπουργείο Εξωτερικών -ο πολιτικός προϊστάμενος του οποίου, Νίκος Δένδιας, έχει γεμίσει το twitter με συλλυπητήριες αναρτήσεις δικές του, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών και πρέσβεων άλλων χωρών- να είναι το πρώτο που επιδεικνύει ενσυναίσθηση για την εθνική τραγωδία.

Αντίθετα, εν μέσω κηρυγμένου -από τον πρωθυπουργό μάλιστα- τριήμερου εθνικού πένθους, στις 3 Μαρτίου 2023, στο κτίριο του υπουργείου έγινε … αποχαιρετιστήριο «γκαλά», επειδή ο σημερινός διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ν.Δένδια μετακινείται στο Λονδίνο στη θέση του πρέσβη. Μια απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι.

Στην εκδήλωση, πάντως, δεν έκανε την εμφάνισή του ο υπουργός Εξωτερικών. Κι’ όλα αυτά συνέβησαν στην Ακαδημίας ενώ ο Ν.Δένδιας έγραφε πρόσφατα σε ανάρτησή του ότι «η απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προκαλεί τεράστια θλίψη σε όλους μας. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες». Αραγε, ήταν εις γνώσιν του υπουργού το αποχαιρετιστήριο «γκαλά», και το επέτρεψε;

Μετακομίζουν στο Λονδίνο

Ακρως ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι στο Λονδίνο δεν μετακομίζει μόνο ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ν.Δένδια, αλλά … σχεδόν όλο το διπλωματικό γραφείο του υπουργού. Συνολικά, τρία άτομα (!).

Ως γνωστόν, το Λονδίνο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των διπλωματών χαρακτηρίζονται ως «πόστα πολυτελείας». Μάλιστα, κατά καιρούς γίνονται ομηρικές μάχες για το ποιος θα καταλάβει μια θέση σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, κ.ο.κ. Τουναντίον, για «δύσκολα» -πλην όμως στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα- πόστα, συχνά δεν βρίσκονται άτομα για να τα στελεχώσουν.

Να σημειωθεί πως ο Ν.Δένδιας έχει επιδείξει μια ασυνήθιστα μεγάλη «κινητικότητα» ως προς το Λονδίνο. Εχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά πολλές επισκέψεις στην βρετανική πρωτεύουσα, πολλές από αυτές δίχως καμία διπλωματική ουσία. Κάτι που γεννά ερωτηματικά ως προς τον «έρωτά» του για την χώρα.

Μετακινήσεις με ερωτηματικά

Στις 2 Μαρτίου 2023 συνεκλήθη το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τις μεταθέσεις διπλωματικών υπαλλήλων σε διάφορες πρεσβείες και προξενεία.

Οπως είχε επισημάνει το Militaire μια εβδομάδα πριν, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε για τις μετακινήσεις σειράς πρέσβεων που είχε ανακοινωθεί, και το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία ματαιώνεται και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.

Προεκλογικά σημεία και τέρατα στο υπουργείο Εξωτερικών για μια θέση πρέσβη – πρόξενου 

Να σημειωθεί πως στο τέλος του Ιανουαρίου 2023 ο Ν.Δένδιας, είχε ανακοινώσει ότι, στο παρά ένα των εκλογών, θα αλλάξει πρέσβεις σε αρκετές διπλωματικές αποστολές. Εκτοτε, όμως, ξέσπασε πόλεμος εντός και εκτός του υπουργείου, ενώ φημολογείται ρήξη ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και τους «συμβούλους» του με το νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Αποτέλεσμα είναι σειρά ευτράπελων. Ηδη, αναβλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις τοποθετήσεις νέων πρέσβεων, και τώρα φαίνεται πως ματαιώνεται.

Ολα δείχνουν ότι η διαδικασία έχει μετατραπεί σε απόλυτο φιάσκο, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση για αλλαγές σε πόστα πρέσβεων ήταν βεβιασμένη και με καθαρά προεκλογικά κριτήρια.

Στις «κρίσεις» της 2ας Μαρτίου, λοιπόν, ελήφθησαν αποφάσεις μόνο για τις μετακινήσεις διπλωματικών υπαλλήλων σε πόστα συμβούλων πρεσβειών ή και προξένων. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν πρόσωπα που η μετακίνησή τους γεννά εύλογα ερωτηματικά ως προς τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν. Για παράδειγμα, υπάρχει διπλωμάτης κοντά στον Ν.Δένδια που πηγαίνει σε «πόστο πολυτελείας», το τρίτο Α’ πόστο που παίρνει στη σειρά, αν και ουδέποτε έχει υπηρετήσει σε Β’ ή Γ’ πόστο, όπως ορίζει ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών. Για τον οποίον ο Ν.Δένδιας επαινούσε τον εαυτό του από βήματος της Βουλής.

https://www.militaire.gr/gala-ypex/