Γιώργος Μουρουζίδης: με συνεργασία υπερδυνάμεων η αντιμετώπιση του ισλαμοφασισμού.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Μουρουζίδη

Μέχρι το ξημέρωμα τις 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούνταν η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη του κόσμου. Η μετασοβιετική Ρωσία είχε συρρικνωθεί οικονομικά. Η Ευρώπη ήταν εστιασμένη εσωτερικά και διχασμένη για τη νομισματική ένωση. Η κάποτε αναπτυσσόμενη οικονομία της Ιαπωνίας είχε σταθεροποιηθεί. Και η Κίνα ήταν απλώς μια ανερχόμενη τίγρης. Ακόμη και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο απόγειό της δεν ισοδυναμούσε με την οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική κυριαρχία στον κόσμο που διέθεταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τη χειρότερη επίθεση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο έδαφος των ΗΠΑ, η απάντηση της Ουάσινγκτον τους επόμενους δύο μήνες, επιβεβαίωσε την κυριαρχία των ΗΠΑ. Αφού οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον υπεύθυνο της 11η Σεπτεμβρίου,  οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, αποδεκατίζοντας τους Ταλιμπάν.  Οι επιζώντες, μεταξύ τους και ο Μπίν Λάντεν, διέφυγαν στα βουνά.

Η Ουάσινγκτον πίστεψε ότι είχε εξαλείψει τους Ταλιμπάν και την τρομοκρατία, έτσι αποφάσισε σε μια επίδειξη δύναμης, όπως έκανε βομβαρδίζοντας την Γιουγκοσλαβία, να επέμβει και στο Ιράκ. Εάν ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά εγκλήματα, η επέμβαση στο Ιράκ ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική γκάφα των ΗΠΑ, από την ημέρα διακήρυξης της ίδρυσης του αμερικανικού κράτους το 1776. Η περιβόητη εκστρατεία «Σοκ και Δέος» – στην πραγματικότητα αποτέλεσε την αφετηρία της στρατηγικής ήττας στο Αφγανιστάν.

Μολονότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης στο Αφγανιστάν (Γκάρι Μπέρντσεν, αξιωματικός της CIA) ζήτησε επιπλέον στρατεύματα για τον οριστικό αφανισμό των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ περιορίστηκαν σε ένα μικρό στρατιωτικό αποτύπωμα. Την περίοδο εκείνη επίσης, φωνές στην Ουάσιγκτον υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί η συνεργασία της Ρωσίας, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

Η κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ – και η συχνά βάναυση συμπεριφορά πολλών αμερικανών στρατιωτών, με μαζικές συλλήψεις, εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς συχνά αθώων Ιρακινών που κατέληγαν στις φυλακές Abu Ghraib ή Camp Bucca ή στο Guantanamo – γέννησαν το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο έκανε μετάσταση και στο Αφγανιστάν. Εάν οι κρατούμενοι δεν ήταν τζιχαντιστές όταν έφταναν σε κάποια φυλακή, σίγουρα γινόντουσαν μέχρι που έφευγαν, με όσα βίωναν.

Τα λάθη των ΗΠΑ έδωσαν τον χρόνο και τον χώρο στους Ταλιμπάν, να ανασυγκροτηθούν, να ενισχύσουν τις δυνάμεις  τους και στη συνέχεια να επιδοθούν σε έναν ασύμμετρο ανταρτοπόλεμο ενάντια στην υπερβολικά εκτεταμένη ειρηνευτική υπερδύναμη (ISAF), με σκοπό την μακροπρόθεσμη στρατηγική υπεροχή έναντι της Ουάσινγκτον.

H ιστοσελίδα του National Security Archive (George Washington University, Washington, D.C., U.S.A.), δημοσίευσε μια σειρά αποχαρακτηρισμένων εγγράφων σχετικών με την εικοσαετή πολεμική Αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν η οποία έληξε στις 30-31 Αυγούστου 2021. Ο κύριος σύνδεσμος ιστοσελίδας γι’ αυτά τα έγγραφα είναι: https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/afghanistan/2021-08- 19/afghanistan-2020-20-year-war-20-documents

Τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ – ο Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ και τώρα ο Μπάιντεν – δεν κατάφεραν να νικήσουν τους Ταλιμπάν, μια δύναμη που λέγεται ότι δεν ξεπερνάει τα 75.000 άτομα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον η υπερδύναμη που προκαλούσε δέος σε όλον τον κόσμο.

Σε ένα από τα έγγραφα που βρέθηκαν στο συγκρότημα του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ μετά τον θάνατό του, έγραφε ότι ο απώτερος στόχος του ήταν να «καταστρέψει τον μύθο του αμερικανικού ανίκητου». Ο στόχος αυτός επετεύχθη, κυρίως χάρη στην αλαζονεία του εχθρού του. Ο Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν κατάφεραν να εξαντλήσουν τους Αμερικανούς, όπως έκαναν κάποτε οι Μουτζαχεντίν στους Σοβιετικούς. Αν οι Μουζαχεντίν πέτυχαν να εκδιώξουν τους Σοβιετικούς και να επισπεύσουν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης  με την βοήθεια των Αμερικανών, οι Ταλιμπάν δεν είχαν ανάλογη βοήθεια από τους Ρώσους στην νίκη τους απέναντι στους Αμερικανούς.

Υπό τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο κατάλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούσαν να επικεντρώνονται σε μεθόδους παραδοσιακής στρατιωτικής ισχύος και να παγιδεύονται στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Λόγω της υπέρβασης της Ουάσινγκτον στο εξωτερικό και των τοξικών διαιρέσεων στο εσωτερικό, το Κρεμλίνο δεν βλέπει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια προκλητική υπερδύναμη, αλλά περισσότερο ως ένα πληγωμένο θηρίο. Το Πεκίνο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτήν την αδυναμία επεκτείνοντας την αντίληψη του για τον πόλεμο, έτσι ώστε να περιλαμβάνει οικονομικά και πολιτικά όπλα, όπως π.χ. την πρωτοβουλία Belt and Road που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αύριο ορκίζεται η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Κανένας στον κόσμο δεν θα γιορτάσει την 20ή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου περισσότερο από τους ισλαμιστές μαχητές.  Οι ΗΠΑ όπως και η ωραία κοιμωμένη των Βρυξελλών, οφείλουν πλέον να εγκαταλείψουν την υπεροψία τους και να συνεργαστούν με την Ρωσία, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ισλαμοφασισμού κινήματος, που με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις διεισδύει στον δυτικό κόσμο. Εάν δεν το επιχειρήσουν αυτό, η Δύση θα υποταχθεί στον ανατολικό δεσποτισμό της Κίνας και στην θεοκρατία των Ταλιμπάν.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα