Γιατί στη Ν.Δ ανοίγουν την πόρτα στον Βελόπουλο, όταν εκείνος την κλείνει- Η δήλωση Βορίδη και οι τρίτες κάλπες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μάκης Βορίδης δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο στο ιδεολογικό μωσαϊκό της Ν.Δ. Πέραν του ότι είναι υπουργός Εσωτερικών, χαρτοφυλάκιο-κλειδί για την διεξαγωγή των εκλογών, είναι ένα πολυσχιδές πολιτικό πρόσωπο με σαφή ιδεολογική καταγωγή που του δίνει την δυνατότητα να συνομιλεί με το υπερδεξιό ακροατήριο, είτε βρίσκεται εντός του κυβερνώντος κόμματος, είτε στις παρυφές του.

Σσε συνέντευξή του στην πρωϊνή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου στον Ant1, και σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι “η κάλπη, στην απλή αναλογική, παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν υπεύθυνα” και προσέθεσε πως το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι “Μητσοτάκης ή επιστροφή στο 2015 υπό χειρότερες συνθήκες, εάν υπάρξει ένα σχήμα συνασπισμού όπως το περιγράφει ο κ. Τσίπρας, των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. ΣΥΡΙΖΑ με Βαρουφάκη, ίσως και με Ανδρουλάκη, αν και το ΚΚΕ έχει αποκλείσει να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο”.

Παρά την κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων “τερατογένεσης” -που υποστήριξε ο πρωθυπουργός- από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βορίδης προσπάθησε να τα κρατήσει ζωντανά ως μία μετεκλογική πιθανότητα.

“Αν αποτυπωθεί στην κάλπη της πρώτης Κυριακής, η δυναμική που καταγράφει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις θα είναι πιο εύκολη η επιλογή την δεύτερη Κυριακή, καθώς θα είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ, και θα ακυρώνεται το σενάριο συνεργασίας των νυν κομμάτων της αντιπολίτευσης”, συμπλήρωσε ο Υπ. Εσωτερικών.

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Βορίδης είπε “εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα”.

Βορίδης: “…εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα”.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι διττό: πρώτον, γιατί ο υπουργός Εσωτερικών “φλερτάρει” ανοικτά με την ιδέα μιας κυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, και, δεύτερον, γιατί μία τέτοια συνεργασία δεν συνιστά “τερατογένεση” σε αντιδιαστολή με μία συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως όρο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης την πρωτιά του κόμματός του στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει διαψεύσει τουλάχιστον δύο φορές το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Σε συνομιλητές του επικαλείται τις μετρήσεις από πολλές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες, όπως λέει, δείχνουν μεγάλη άνοδο των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης. Κι αν αυτό είναι αναμενόμενο στα υπερδεξιά προγεφυρωματα στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοσημείωτη φαίνεται να είναι η αύξηση ποσοστών και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, όπως στην Δυτική Ελλάδα, όπου σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα “Πελοπόννησος” της Πάτρας, η Ελληνική Λύση πλησιάζει το 5% από περίπου 1,5% που κατέγραψε στις εκλογές του 2019.

Η απάντηση Βελόπουλου

“Εγώ δεν θα διαλύσω το κόμμα, όπως συνέβη με τον Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ”, φέρεται να λέει ο κ. Βελόπουλος.

Από την άλλη, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το μοναδικό αφήγημα που διαθέτουν προς τις εκλογές είναι αυτό της αυτοδυναμίας. Εστιάζουν την προσοχή τους στην κάλπη της απλής αναλογικής για να μην υπάρξουν απώλειες από την αποχή ή την “χαλαρή ψήφο” και θεωρούν πως όλα θα παιχτούν στην δεύτερη κάλπη. Εάν η Ν.Δ φθάσει σε αυτή με ένα ποσοστό μεταξύ 32-34% από την απλή αναλογική, ο στόχος θεωρείται εφικτός. Όμως αισθάνονται πως χρειάζονται και ένα συμπληρωματικό αφήγημα για να αποφύγουν τον κίνδυνο της καλλιέργειας κλίματος πολιτικής αστάθειας (το ίδιο, δηλαδή, που επικαλούνται κατά της κυβέρνησης συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ). Εκεί εισέρχεται στην εξίσωση ο Κυριάκος Βελόπουλος, ως μία πιθανότητα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ελληνικής Λύσης μετά την δεύτερη κάλπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, παρότι ρωτήθηκε δύο φορές στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ για την πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές εφόσον η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Επειδή, λοιπόν, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, “ο θύτης δεν μπορεί να συνεργαστεί με το θύμα”, άρα αποκλείεται συνεργασία Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως πρέπει να αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης κυβερνητικού εταίρου. Αυτό τον ρόλο αποδίδουν στον Κυριάκο Βελόπουλο, με στόχο να σπάσει η εικόνα πολιτικής και μετεκλογικής απομόνωσης της Ν.Δ.

Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος θεωρούνται πολιτικά παιδιά του Γιώργου Καρατζαφέρη

Ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να εκφράσει αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, βεβαίως, πως μία τέτοια συνεργασία, ακόμα κι αν την δεχόταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Από την μία αφήνει ακάλυπτη τη ΝΔ προς το κέντρο και είναι βέβαιο πως θα ωθήσει κεντροδεξιούς ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μετατόπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπερδεξιά -για αρκετούς ακροδεξιά- γκρεμίζει το αφήγημα του κεντρώου μεταρρυθμιστή που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια.

 

“Τερατογένεση” μια συνεργασία ΝΔ-Ελληνικής Λύσης

Από την άλλη, η συνεργασία του φιλελεύθερου Μητσοτάκη με ένα σκληρά φιλορωσικό κόμμα, με ευρωσκεπτικιστικό και ακραία λαϊκιστικό προφίλ, αναιρεί πλήρως την κριτική για την συγκατοίκηση Τσίπρα-Καμμένου μετά το 2015. Θα συναντήσει, πιθανότατα, δε, την αντίσταση του διεθνούς παράγοντα καθώς θα είναι μία κυβέρνηση εκτός “δυτικής αντίληψης” και τελικά ασταθής.

Επειδή, όμως, το οπλοστάσιο του κυβερνώντος κόμματος δεν διαθέτει παρά μόνο το όπλο της αυτοδυναμίας, η δήλωση Βορίδη, και άλλες παρόμοιες το προηγούμενο διάστημα, προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό ένα επιπλέον ενδεχόμενο. Για πολλούς, πάντως, πρόκειται για έκφραση αμηχανίας και αποκάλυψη πολιτικού αδιεξόδου.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι γλυκιά η εξουσία και τα λιγούρια ( όπως έλεγε ο Γιαννόπουλος) είναι πολλά, είτε στην αριστερά είτε στην δεξιά.
    Ο Βελόπουλος κάνει τον δύσκολο αλλά άμα δει καρέκλες και πάρει το πράσινο φως από τους σπόνσορες (Ρώσους) θα βουτήξει στην κουτάλα με το μέλι για “εθνικούς” λόγους.
    Ο Βορίδης με την παρότρυνση του Μητσοτάκη κάνει τον προξενητή για κάθε ενδεχόμενο, αφού η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ χάθηκε στους κοριούς της Κατεχάκη.
    Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να είναι ο π/θ έστω αν συνεργαστεί με τον Βαρουφάκη, τον Βελόπουλο ή το ΚΚΕ.
    Τη θεωρία/ πράξη των λιγουριών την ξέρει πολύ καλά από τον πατέρα του και την εφαρμόζει τέλεια.
    Το έκανε τέλεια στις εσωκομματικές της ΝΔ με Άδωνη, Τζιτζικωστα, Χατζηδάκη και δεν έχει πρόβλημα να το κάνει και εκτός κόμματος.

  2. Όταν γράφεις ένα άρθρο ,ή, ένα σχόλιο για τις πολιτικές και κυβερνητικές συνεργασίες και δεν αναφέρεσαι στις μεταπολεμικές τέτοιες συνεργασίες αναγκαστικά χάνεις την αξιΟπιστία σου και ως αρθρογράφος και ως σχολιαστής.
    Να τις υπενθυμίσουμε.
    1.- Μετά τις εκλογές του 1946 συνεργασία Λαικού Κόμματος και Φιλελευθέρων για απόκρουση της Κομμουνιστικής ανταρσίας.
    2.-Μετά το 1950 τριμηνίτικες περίπου κυβερνήσεις συνεργασίας ,για να μη κυβερνήσει η Παράταξη με Αρχηγό τον νικητή του ”Εμφυλίου” Στρατάρχη Παπάγο .
    3.-Μετά το 1958 συνασπισμός ακροδεξιών , αντιμοναρχικών και αριστερόστροφων πολιτικών σχηματισμών υπό την ονομασία Ένωση Κέντρου για να μη νικήσει για τρίτη φορά η ΕΡΕ του Καραμανλή, πράγμα που κατάφεραν στις εκλογές του 1963 ,για να κυβερνήσουν ,χωρίς την δεδηλωμένη πλειοψηφία με ανοχή της ΕΔΑ , μέχρι της 16 Φεβρουαρίου 1964, αφού εξανάγκασαν τον Δεκέμβριο του 1963 σε αυτοεξορία τον εξαίρετο πρωθυπουργό της προηγούμενης 8ετίας Κων/νο Καραμανλή .
    4.-Μετά το 1981 κυβερνούσε αυτοδύναμο το ΑΝΔΡΕΟΠΑΣΟΚ ,με την στήριξη όλων των ” Δημοκρατικών” Δυνάμεων μέχρι το σκάνδαλο του Κοσκωτά το 1989 .
    5.-Από το 1989- μέχρι τον Απρίλιο του 1990 συγκυβέρνηση Ν.Δ και ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς ,με Φλωράκη και Κύρκο για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του Ανδρέα για το σκάνδαλο Κοσκωτά ,που αθωώθηκε μάλλον γιατί πέθανε κατά την διάρκεια της δίκης ο Κουτσόγεωργας, που δεν ξέρουμε τι θα κατέθετε για την εμπλοκή του Ανδρέα στην υπόθεση.
    6.-Κυβερνήση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ,με ανοχή της Ν.Δ υπό τον Λουκά Παπαδήμο από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 .
    7.-Κυβέρνηση συνεργασίας ΣαμαροΒενιζελοΚουβελικών μετά τον Ιούνιο του 2012 και
    8.-Δυο φορές κυβέρνηση συνεργασίας των εκπροσώπων των ”αγανακτισμένων του αριστερού ΤσιπροΣύριζα και των ακροδεξιών ΑνΕλΚαμμενιατών από το 2015-2019 με ”επαθλο” την ντροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
    ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ . Μετεκλογικώς το 2023 ,αν δεν διασπαστεί ο ΤσιπροΣύριζα -καθόλου απίθανο με τον συνωφρυωμένο για τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης κ.Τσακαλώτο (γόνο αντικουμμουνιστικής οικογενείας), σίγουρα θα διασπαστούν το Ανδρουλάκειο ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση -αν μπει στην Βουλή-για να μη γίνουν οι δεύτερες εκλογές στις οποίες δεν θα εκλεγούν οι μισοί βουλευτές τους
    ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ”ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ” ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ -ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΚΕ- ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ,ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ -ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα