Παρακολουθούμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχουν επανέλθει τα δημοσιεύματα που σχετίζονται με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παραιτηθεί αυτοβούλως μετά τις Ευρωεκλογές προκειμένου να αναλάβει υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό θώκο!

Ειδικότερα δε να τοποθετηθεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση της Γερμανίδας πολιτικού Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία πιέζεται από σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ειδικότερα μάλιστα το μείζον ζήτημα των εμβολίων για τον Covid!

Το γεγονός είναι, όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, ότι κάποια στιγμή το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη πράγματι «έπαιξε» για την κορυφαία θέση της Κομισιόν, κυρίως από κύκλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!

Και μάλιστα κάποιοι συνδέουν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Οδησσό – και όχι στο Κίεβο- δηλαδή μέσα στην εμπόλεμη ζώνη, ως μια κίνηση του πρωθυπουργού να καταδείξει την απόλυτη αφοσίωση του στη Δύση, απέναντι στη Ρωσία μέχρι τέλους και την απόλυτη στήριξη στον Ζελένσκι!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συμμετοχή στο κοινό ταμείο για Αμυντική Βοήθεια στην Ουκρανία!

Και όλα τούτα με φόντο την πιθανότητα εκλογής Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!

Ωστόσο την ώρα τούτη το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν παίζει» πλέον για τα υψηλά ευρωπαϊκά σαλόνια για δύο λόγους:

Πρώτον, το εσωτερικό κλίμα έντασης και σκανδαλολογίας στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τα Τέμπη και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέα δεν ευνοούν πλέον την εναλλακτική λύση του Έλληνα πρωθυπουργού!

Δεύτερον και κυριότερον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον διαμορφωθεί ένας ισχυρός άξονας Σουλτς- Μακρόν – Τουσκ, ο οποίος προσπαθεί να περάσει και να επιβάλει την προώθηση του Μάριο Ντράγκι, του πρώην Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Πρωθυπουργού της Ιταλίας, στη θέση της Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Μάλιστα, κατά τις ίδιες έγκυρες πολιτικές και διπλωματικές πηγές, ο άξονας Σουλτς – Μακρόν – Τουσκ, βρίσκεται σε επαφή με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι για τον σκοπό αυτό και για να την πείσουν για την επιλογή Ντράγκι, διαπραγματεύονται να της κάνουν διάφορες χάρες, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας!

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι όλα τούτα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα κριθούν εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την βαρύτητα- παρέμβαση που θα έχει ο καθένας εκ των εμπλεκομένων μερών στο ευρωπαϊκό σύστημα!

Επιπροσθέτως θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά εάν η επανεκλογή της Φον Ντερ Λάιεν θα έχει καταλήξει σε οριστικό αδιέξοδο ή όχι!

https://radar.gr/article/giati-o-kyriakos-mitsotakis-den-pigainei-evropi